Dalen – Rönnby (2-1): Goda vibbar, ett fantastiskt backpar och självförtroende, samt lite Dalen-Gävle (5-7)

Inte en helt dum innebandysöndag – det bjöds på två hemmamatcher i form av IBF Dalen herr mot Gävle och IBK Dalen dam mot Rönnby. Jag har skrivit några rader om båda matcherna, men före jag ger mig in på själva matcherna måste jag nämna en trevlig touch på spelarpresentationen som ”Dalen Delicious” använde sig av inför matchen mot Rönnby. Ett bildspel visades på skärmarna i arenan med bilder på varje respektive och nummer, en mycket trevlig detalj som med lite mer publikstöd skulle ge en mycket fin inramning!

 

IBK Dalen – Rönnby (2-1) (Svenska superligan dam)

Dalen inledde matchen klart starkare än gästerna från Västerås, även om skottstatistiken 11-8 kan vilseleda något, så jämnt var det inte spelmässigt. Gästerna fick möjligheten att spela power play och det sköts en del utifrån, men de farligare chanserna stod framför allt hemmalaget Dalen för.

Ja, Dalen visade ett gott självförtroende utan tecken på naivitet eller övertro vilket vittnade om att starten på 2018 gjort laget mycket gott.

Anna Skyltbäcks tveklösa dragning från sargen förbi försvarande Rönnbyspelare, likväl som flera fina skott som gick förbi täckande försvare gav riktigt goda vibbar för hemmapubliken.

På backsidan konstaterade jag samtidigt vilket fantastiskt backpar Jonna Loo och Linnea Nylén är! Om Skyltbäck gav upphov till goda vibbar var jag minst lika glad över att se Loo och Nylén vakta Matilda Wirthig på ett sätt som fick det att kännas mer än tryggt! Kamp om bollen i sarghörnen? Inga problem för Loo och Nylén! Gruff framför Dalens mål? Inga problem! Hemjobb? Inga problem!

Perioden slutade visserligen mållös, men chanser skapades det definitivt!

 

Det tog nästan fyrtio minuter!

Trots att målet fortsatt uteblev i inledningen av den andra perioden, hände saker redan från start. I periodens första byte missade Frida Eriksson öppet mål efter att Camilla Lundin snyggt brutit en passning och kunde friställa kedjekamraten.

Märkligt nog blev det bara ett mål i den andra perioden och det tog nästan 40 minuter speltid, men vem fick friläge och satte det utan att tveka? Anna Skyltbäck förstås!

Perioden var annars spelmässigt jämnare än den första, Rönnby ryckte upp sig ordentligt och skapade en del fina chanser.

 

Period tre, en kamp om tre poäng

Dalen inledde tredje perioden starkare, Elsa Frisk, Frida Eriksson och Camilla Lundin kändes helt klart sugna på att utöka ledningen och pressade Rönnby hårt! Målet gjordes dock inte av nämnda femma, nej, i stället var det Agnes Holmgren, lånet från Iksu, som bokstavligen krigade in 2-0 för Dalen!

Det tycktes dock ge energi till gästerna som ryckte upp sig igen och kvickt reducerade till 2-1 genom skottet från Julia Johansson efter att ha pressat ner Dalens femma djupt vilket öppnade upp för ett bra skottläge.

Därefter var det en mycket svettig kamp mellan de båda lagen där det ett tag kändes som om Rönnby var på väg att mentalt ta sig in i matchen för att kvittera, men flera spelare i Dalen klev i stället fram och slog tillbaka de jagande motståndarna – inte minst Frida Eriksson som var ett monster i närkamperna – höll bollen tillsammans med kedjekamraterna i det viktiga slutskedet av matchen i princip en hel minut, mot ett Rönnby som frenetiskt försökte vinna tillbaka bollen för att spela sex mot fem.

Dalen var dock starkare än Rönnby och vann välförtjänt matchen, en match som förmodligen borde ha fått några fler mål på tavlan, men de båda målvakterna i de respektive lagen var riktigt, riktigt bra! Faktum är att de var nog bäst på planen i dag, Helen Bircher i Rönnby och Matilda Wirthig i Dalen. Och Wirthig alltså, hennes reflexräddningar med händerna är ju omänskligt bra! Plockade bort mer än ett par farliga skott från Rönnbys blad… Puh!

Många spelare var bra i Dalen idag, med mig tar jag dock den mycket positiva känslan från ett Dalen som verkligen utstrålade styrka och en tro på laget som får mig att tro att vi går en mycket spännande vår till mötes!

 

IBF Dalen – Gävle (5-7) (Allsvenskan norra herr)

Jag och Maria var även på plats tidigare under dagen för att se matchen mellan Dalen och Gävle i herrarnas allsvenskan norra. Förstärkta av Mattias Ljunggren som var sjuk mot Örebro senast och därför hade bokats in för att spela med IBF i stället för att få så mycket matchtid som möjligt, noterade vi även att Jonatan Brolin vikarierade för Fabian Karlstén som har semester för tillfället.

Det blev visserligen en förlust, resultatmässigt, men fasen om jag inte tycker att Dalen spelade en riktig vinnarmatch ändå.

Dalen stod för en riktigt bra prestation mot Gävle, det blev småsaker som avgjorde och småsaker som kunde ha blivit avgörande åt andra hållet också. Ingen djupanalys av det här, kanske tar vi upp det i podden framöver. Noll poäng i protokollet blev det, men en god känsla ändå inför kommande matcher helt klart. Vi bjöds också på en hel del innebandygodis och jag tänkte nämna några utvalda sådana karameller ni kan avnjuta här nedan!

 

Han båååågade, bååååååågade och båååååååågade!

Vem annars? Vidar Mårtensson förstås! Jag tror faktiskt att han började båga ungefär vid mittplan och sedan fortsatte båga förbi hela Gävles blåa mur och slutligen satte Dalens första mål i matchen när han väl avlossade! Inga konstigheter egentligen, en klassisk Vidar!

 

Förarbetet som förtjänar att bli en high light!

När Jacob Mäkeläinen gjorde Dalens 5:e mål i matchen var allas ögon vända mot Gustaf Rönnholm som stod för ett helt otroligt förarbete som lade vägen för målet. Rönnholm stod för en av sina bästa matcher, kanske den bästa, på länge och utsågs till matchens spelare av mig och Maria när vi diskuterade matchen efteråt.

Han bjöd ju inte bara på nämnda skönlir, Gustaf satte även ett mål i matchen och vid ett annat tillfälle tunnlade han även Gävleförsvararen och kom helt fri mot målvakten, men avslutet hamnade något ovanför målburen. Det hade varit en helt galen sekvens annars, men var ändå klart njutbart från vår läktarplats!

 

Underhållning mellan pauserna?

Slutligen tänkte jag bara nämna en spelare som visserligen inte fick visa upp sig på planen idag, i vart fall, inte under ordinarie speltid. Mellan periodpauserna kunde vi dock njuta av lite konster från Jonathan Larsson som har en rätt galen teknik egentligen, en ganska stor släng av zorro-sjukan och får det att se ut som om bollen är klistrad mot bladet – eller att han inte följer fysikens lagar. Vad vet jag, annat än att det är väldigt roligt att titta på!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.