En intervju med tränare Simon Stålberg och tack för säsongen 2017/18, IBF Dalen dam!

När jag ska runda av damernas säsong 2017/18 för IBF Dalen konstaterar jag att jag inte hann med att se lika många matcher under säsongen som jag hade hoppats, vilket gjort att jag ska vara försiktig med att göra någon alltför djupgående analys. Det är dock förstås så att det knappast varit en enkel säsong för Dalen som slutade näst sist i tabellen och tagit med sig både blandade resultat och sin beskärda del av uddamålsförluster och liknande som både vittnar om att Dalen hållit jämna steg med motståndare många gånger, men samtidigt inte riktigt räckt till hela vägen för att även få med poängen i slutändan.

Jag ska som sagt vara försiktig med att dra några större slutsatser, men de matcher jag sett har jag upplevt att Dalen stundvis varit med riktigt bra i matcherna, men haft svårt att orka hela vägen och när dipparna väl kommit under matcherna har det också straffat laget hårt. Säsongens sista match mot Klockarberget var ett ganska bra exempel på just detta, där Dalen imponerade stort när de samlade sig och vände ett 3-0-underläge till likaställningen 3-3, men dock tappade momentum och återigen hamnade i ett tremålsunderläge (6-3). Ytterligare en upphämtning mäktade Dalen med till 6-5 innan Klockarberget dock drog ifrån igen.

Frustrerande, men något att fundera över till nästa säsong. Jag har hört att Dalen varit väldigt skadedrabbade under säsongen och därmed tvingats matcha en tunnare trupp, något som möjligen varit en bidragande faktor till ojämnheten i matcherna. Oavsett vilket ska det bli intressant att se hur Dalen bygger vidare på detta inför nästa säsong!

Tack för säsongen Dalen!

Clara Johansson, Yui Takahashi, Emma Hellberg Foto: Magnus Andersson

Clara Johansson, Yui Takahashi, Emma Hellberg
Foto: Magnus Andersson

 

En intervju med Simon Stålberg

Det har framförts önskemål från er läsare om en intervju med Dalens tränare Simon i bloggen och det har inte gått mig obemärkt förbi att Stålberg är väldigt engagerad både i klippen på DalenTV och vid Dalenbänken under matcherna – så när jag ställde frågan till Simon och han svarade ja, blev jag väldigt glad! Jag hoppas att ni är lika nöjda över de öppna och intressanta svaren Simon bjöd på! En liten försmak över vad vi kommer få se nästa säsong tro?

Simon Stålberg Bildkälla: www.ibkdalen.se

Simon Stålberg
Bildkälla: www.ibfdalen.se

 

Hej Simon Stålberg,

För de som möjligen inte vet vem du är, eller vad du gör, berätta gärna lite om dig själv och vad du har för anknytning till Dalen.

Jag heter alltså Simon Stålberg och har de senaste sju säsongerna tränat Dalens allsvenska damer. Kommer ursprungligen från trakterna av Uppsala men hamnade tack vare studier här i Umeå. Min första kontakt med Dalen kom genom Henrik Vilhelmsson (tidigare tränare för Dalens båda SSL-lag) då vi hamnade i samma klass på Idrottsvetenskapliga programmet. Efter att först gjort 5-6 säsonger i Henriks moderförening Vindelns IF så kom till slut det magiska samtalet från Urban Karlsson där han undrade om jag var intresserad av att träna IBF Dalens damer och på den vägen är det. Är väl något av en innebandynörd och ser så mycket innebandy som det går här i Umeå (främst dam- och flickinnebandy).

 

Om du kortfattat skulle summera säsongen som varit, hur skulle du beskriva den?

Att enbart ta sju poäng är så klart inte godkänt på långa vägar, och trots att vi gjorde vad som krävdes för att hålla oss kvar så kan ingen inom föreningen vara nöjd med vår säsong. I stora drag kan man säga att vi gjorde våra bästa matcher mot fel lag, uddamålsförluster mot lag som Falun, RIG, Övik och Hammarby och underpresterade mot fel ”botten”-lag, Notviken, Stenhagen och Ankarsvik (samtliga förluster på bortaplan).

I efterhand går det att peka på flertalet mindre faktorer som ledde fram till att det gick som det gick men om jag ska lyfta fram några av de viktigaste så väljer jag nog följande tre:

1. Jag underskattade vikten av grundtrygghet i försvaret, då vi implementerade ett nytt försvarsspel i inledningen på säsongen och tog för givet att grunderna från tidigare års försvarsspel skulle finnas kvar per automatik. Det tog fram till jul innan vi hittade tillbaka till någon form av trygghet och det kostade säkert oss några poäng längs vägen.

2. För många långtidsskador och en redan liten trupp gjorde att det blev svårt att hålla den kvalité och intensitet vi önskat för att få den utveckling vi verkligen velat.

3. För få spelare klev fram när det behöves som bäst efter vår svaga inledning på säsongen. I en ung och utvecklingsbar trupp som jag ändå tycker att vi har var det för få som klarade av att kliva fram och ställa krav på sig själv och sin omgivning och samtidigt leverera på planen.

 

Ni fick inte riktigt resultaten med er under säsongen, men om vi bortser från detta – finns det något du varit nöjd med från säsongen och skulle vilja lyfta, kanske någon eller några spelare som gjort det bra?

Det är svårt att inte nämna Camilla Granström i detta sammanhang. Efter att ha gjort en stabil försäsong så har hon levererat poäng i nästan samtliga matcher för oss. Förutom att levera poäng på matcherna är hon dessutom den som tar störst ansvar på träningarna genom att driva på med sitt nästan ständiga snack. Det är just den typ av spelare vi skulle behövt några fler av under säsongen.

Camilla Granström Foto: Magnus Andersson

Camilla Granström
Foto: Magnus Andersson

Sedan är det alltid trevligt som tränare att se spelare ta ytterligare steg i sin utveckling under säsongens gång. Tänker främst på Jennifer Nygren som matcherna efter jul tog ett större ansvar på planen än tidigare fram tills en fotskada satte stopp för ytterligare topprestationer.

Jennifer Nygren Foto: Magnus Andersson

Jennifer Nygren
Foto: Magnus Andersson

Det kanske viktigaste med denna säsong kan ändå vara att vi lyckats etablera ett bra samarbete med vårt F00-03 ungdomslag lett av duktiga Magnus Liliesköld. Hoppas och tror att vi genom detta samarbete har tryggat vårt framtida spelarbehov för många år framöver. Flera av spelarna har fått träna med oss under säsongen och hade de bara haft åldern inne så hade de redan nu konkurrerat om platserna i laget.

 

Hur går tankarna inför nästa säsong? Kan publiken förvänta sig några förändringar?

Vi kommer inte att ge upp försöket med den höga pressen som vi försökte tillämpa främst fram till jul. Däremot kommer vi börja bygga från grunden igen dvs. bakifrån med ett stabilt försvarsspel i den egna zonen innan vi ger oss av framåt. Tryggheten i den egna zonen kommer att ligga till grund för vad vi vågar i både vårt presspel och spelet med boll. Vi kommer dock försöka ändra lite grundtänk just när motståndarna befinner sig i vår zon, med ett betydligt aggressivare och duell-orienterat försvarsspel än det täcka-de-centrala-ytorna-spel som vi tillämpat tidigare. Sen vågar jag sticka ut hakan och lova några fler poäng till den kommande säsongen än de sju som vi tog i år.

 

Berätta gärna om din roll som tränare för laget under silly season. Är du med och ser över lagbygget, eller blir det mycket fokus på taktik och träning?

Min involvering i lagbygget har förändrats en hel del under de säsonger jag varit i föreningen. Från att knappt ha varit delaktig alls i kontrakteringar och önskemål till att idag vara den tillsammans med Urban Karlsson och Mattias Ljunggren som ska få ihop ett så slagkraftigt lag som möjligt. Sedan är lagbygget inget vi enbart jobbar med från april till juni utan det är en process som påbörjas redan tidigt i januari med utvärdering utav den befintliga truppen och vad som kan finnas tillgängligt ur de egna leden samt närområdet framöver.

Gällande fokuset på taktik och träningsplanering är det faktiskt nu under dagarna kring påskhelgen som det mesta av planerna kring kommande säsong skissas upp. Jag har sedan något år tillbaka vigt just denna tid åt att på egen hand utvecklas och inspireras genom att läsa och ta del av så mycket material som möjligt kring kända ledare och tränare inom de större idrotterna. Så till den kommande säsongen kanske spelarna kan förvänta sig en hel del baskettänk i vår säsongsplanering då det just nu är Gregg Popovichs bok (tränare i San Antonio Spurs i NBA) som ligger på nattduksbordet.

 

Hur ser det ut på tränarsidan – fortsätter ni med samma ledarstab nästa säsong?

I dagsläget så ser det inte ut att bli några större förändringar. Sen har vi inte satt rollfördelningen inom staben till kommande säsong än, där kan det alltid bli nån förändring, men i det stora hela blir det inga större förändringar.

 

Om du fick välja en drömvärvning till laget – vem skulle du gärna se i IBF Dalen nästkommande säsong?

Måste vara lite tråkig och inte säga något specifikt spelarnamn på den frågan. Däremot finns det två spelartyper jag skulle välkomna med öppna armar. Den första är en lite äldre spelare med rutin från SSL-spel som fortfarande är hungrig på att utvecklas men samtidigt brinner för att dela med sig av sina kunskaper och göra andra bättre, och dessutom är tillräckligt bra för att göra skillnad på planen (till nästa säsong redan klara Caroline Stattin passar mycket väl in i den beskrivningen, men skulle behöva någon till).

Den andra spelartypen är en ung spelare som tycker innebandy är det bästa i livet och är villig att träna mycket och hårt för att nå sitt stora mål, att en dag få spela i SSL. Tyvärr är det bristvara på båda dessa två spelartyper, SSL-spelarna lägger av istället för att ”varva” ner och de flesta av dagens unga har inte tålamodet och förståelsen för vad som krävs för att bli bra. Men får jag ingen av dessa spelartyper så tar jag gärna Anna Wijk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.