Dalen-silly: Silly har börjat – rykten, status oklart och färdiga in och ut

Ikväll står det klart vilka fyra lag som kommer mötas i SM-finalerna i Globen nästa helg. På herrsidan blev det klart igår att Falun möter Storvreta i vad som får anses ha varit det mest troliga scenariot – även om uppstickaren Mullsjö gav Storvreta ett ”run for its money” i en väldigt spännande matchserie där jag kikade på samtliga matcher.

På damsidan blev det klart ganska tidigt att IKSU var redo för den sista avgörande matchen om guldet efter att ha slagit ut Pixbo med 3-0 i tre väldigt jämna matcher där två avslutades i övertid och en på straffar. Och straffar förresten… vill något lag verkligen ta det till straffar mot IKSU? Där har det orangeklädda Umeålaget verkligen något alldeles extra med en duktig målvakt och en uppsjö av skickliga straffskyttar som knappt visar nerver när det ska avgöras.

Vilka ska IKSU möta i finalen? Det är inte klart ännu. Det står mellan Kais Mora och Täby, där favoritskapet legat på Mora, men Täby visat styrka och vände ett 0-1-läge i matcher till 2-1. Mora stod dock för en rejäl seger i senaste mötet och nu blir det en sista avgörande match ikväll. Blir det Moa Tschöp eller Anna Wijk i finalen mot IKSU? Vi får se!
 

Silly season – knallar, en ännu roligare säsong(?) och glädjande satsningar!
Nu tänkte jag dock inte ägna detta inlägg åt SM-finaldagen. Silly season har bara börjat och även om det hänt en hel del, har det samtidigt inte hänt så jättemycket. Några rejäla knallar har det varit i ligan överlag, målvakten Eero Kosonen lämnar Växjö för spel i finska SPV, Johan Samuelsson kommer hem från Schweiz för att gå för guldet med Falun och det blev nyligen annonserat att även Rasmus Sundstedt återvänder hem till Sverige – för att förstärka ett redan stjärnspäckat Storvreta.

Att spelare återvänder hem från utländska ligor är jättekul och jag förstår hypen det skapar i sociala medier m.m. Något jag dock inte riktigt håller med om är uttalanden i stil med att den här typen av värvningar kommer göra nästa säsong ännu roligare än den gångna, av den simpla anledningen att jag inte känner att det gynnar svenska superligan att de största stjärnorna samlas i två redan storslagna lag som dryper av stjärnor till höger och vänster. Jättekul för Falun och Storvreta, men roligare överlag? Nja…

Något som var betydligt mer glädjande i mina ögon var Mullsjös satsning inför den aktuella säsongen när de bland annat värvade både Anton Vestlund och Rikard Eriksson. Ett lag från mittenskiktet som satsar och kan utmana storfavoriterna? Det är banne mig roligt och bra för ligan! Att sprida ut stjärnorna och skapa någon form av ovisshet och fler potentiella kandidater till guldet skapar mer intresse, i vart fall för mig. Sedan är det förstås samtidigt så att vi får en fantastisk final mellan Falun och Storvreta nästa helg (och nog är de tippade guldfavoriter till nästa säsong också) – men som åskådare handlar det om mer än bara en match under säsongen. Jag tycker synd om de som bara intresseras och gläds åt finalmatchen och guldet – jag älskar kampen och vägen dit!

 

Matilda Wirthig gör A-landslagsdebut
När landslagstruppen för nästa European floorball tour släpptes stod det klart att Dalens Matilda Wirthig ska få göra A-landslagsdebut. Jag tycker att det är helt rätt och otroligt välförtjänt, Wirthig har varit konsekvent bra och hållit en jämn hög nivå hela säsongen. Utan att överdriva har jag nog chockats minst en gång varje match jag sett under säsongen över Matildas sjuka reflexer, fina utkast och förmåga att växa och hålla ute bollar hur hårt motståndarna än pressat på.

Stort grattis Matilda Wirthig!

Matilda Wirthig Bildkälla: www.ibkdalen.se

Matilda Wirthig
Bildkälla: www.ibkdalen.se

 

Dalen-silly?
Nu har jag inte min lista till hands när jag skriver detta inlägg och kanske har jag nämnt några av dessa tidigare, men jag tänkte summera några händelser kring Dalens silly season som kanske gått någon av er obemärkt förbi! Jag slänger även in lite rykten jag hört och läst här och var, men de får ni förstås ta med en nypa salt. Rykten kan förstås visa sig vara just bara det… rykten! Några spelare med status oklart slinker också med.

 

Dalen – klara ut, status oklart och ryktas ut
På utsidan kan jag börja med att nämna att det är klart att Elsa Frisk och Patrik Rokka lämnar IBK Dalen för ett äventyr i Schweiz. Två skickliga spelare och tunga tapp för Dalen.

Caroline Stattin kliver ner från IBK Dalen för att förstärka IBF Dalen i allsvenskan.

Under status oklart skulle jag kunna lista både Jonas Svahn och Camilla Granström, två spelare som betyder otroligt mycket för sina respektive lag och som skulle lämna stora tomrum om de lämnar Dalen. Västerbottens-kuriren skrev nyligen att Jonas närmar sig ett kontrakt med Dalen och ryktesvägen har jag hört att han blir kvar i Dalen. Jag har inte hört några rykten om hur det blir gällande backhandtrixande Camilla, men jag hoppas verkligen att hon fortsätter.

Två andra spelare jag placerat under status oklart är Linnea Nylén och Marcus Berglund, två spelare med stor potential. Det skulle gräma mig om någon av dem lämnar, till nästa säsong vill jag se mer av det högklassiga backparet Nylén och Jonna Loo och jag skulle vilja se vad Berglund kan uträtta tillsammans med Sebastian Degeryd.

Vad händer förresten med Andreas Carlbom? En säsong till vore ett glädjebesked som heter duga, men jag har inte hört något ännu.

Jim Johansson trappar förmodligen ner igen och går tillbaka till Obbola IK.

Jag är lite osäker på hur det ser ut för Anton Åkerlund, men om han har utgående kontrakt ser jag inget annat än att Dalen gör vad de kan för att se till att han förlänger. Umeå är inte redo för en säsong utan fler ooh-ahh-Åkerlund!

Det ryktas bli förändringar i tränarstaben på damsidan. Vad jag har hört har det varit svårt att få till en fungerande helhetslösning med tanke på hur tidskrävande det är att vara tränare på heltid i laget. Oklart vad detta kommer innebära, men väntar förstås med spänning på mer information om detta. Jag hade förstås gärna sett att Claes Bredemo och Christer Jernberg fortsätter.

Jag har inte hört någonting om spelare ut från IBF Dalens herrar. Det sista jag däremot hörde var att tre spelare var utan kontrakt och att några talangfulla juniorer ryktas på väg in för att förstärka Dalen som skulle må bra av bredden och tanken är dessutom att medvetet satsa lokalt och på egna förmågor inom Dalen, vilket förstås känns extra kul!

 

Klara in och förlänger?
Nyligen släpptes nyheten att Dalen värvar Team Thorengruppens unge och omtalade center Linus Holmgren. En värvning som känns helt rätt och en position som behövde förstärkas inför nästa säsong. Jag misstänker att Holmgren kommer få möjligheten att axla en ganska stor roll i laget, om han hittar rätt och får bra stäm tidigt i laget och det egna spelet. Mycket spännande, varmt välkommen till Dalen Linus!

En tränare som fortsätter är Jonatan Brolin som skrivit på två nya år med IBK Dalen. I övrigt högst oklart om det kommer ske några förändringar i tränarstaben för Dalens herrar. På IBF-sidan har jag förstått att Fabian Karlstén fortsätter, vilket känns riktigt bra. Det återstår att se om det blir tillsammans med Andreas Berglund som varit något av en spelande tränare under säsongen.

Agnes Holmgren som lånades från IKSU under säsongen har skrivit kontrakt och kommer spela med IBK Dalen nästa säsong. Agnes visade fina färdigheter när hon fick möjligheten att spela och det ska bli väldigt intressant att se vad hon kan bidra med efter att ha varit med laget under hela försäsongen också.

På målvaktssidan har Amie Nilsson förlängt med IBK Dalen och på backsidan har Ellen Berglund förlängt och kommer fortsätta göra livet surt för motståndarnas forwards. Lägg därtill den tuffe Victoria Ström som även hon fortsätter med Dalen, riktigt roligt!

En storslagen förlängning som nämnts tidigare var den att Måns Parsjö-Tegnér stannar kvar och fortsätter skydda målburen i Dalen.

En förlängning som däremot verkar ha glidit lite under radarn är förlängningen med Niclas Brolin-Ljung. Var han möjligen en av de tre spelarna i IBF Dalen som saknade kontrakt? Niclas har varit tongivande i IBF Dalen när han spelat där och har fått förtroendet att prova på spel med IBK i svenska superligan ett flertal matcher. Det är en väldigt bra förlängning med en spelare som visat fin potential och är duktig på att hålla huvudet kallt när det hettar till.

Mattias Ljunggren berättade förresten bland annat i vår intervju i podden att Dalens damer har haft två spelare på besök som provtränat med laget och att det låter som om tränare Simon Stålberg är sugen på en till säsong som tränare för IBF Dalen. För er som inte riktigt har koll på Simon kan ni läsa intervjun han gjorde här i bloggen för något inlägg sedan, mycket intressanta tankar bjöd han på!

 

IBNorrland
Jag tror att jag avrundar så. Jag och Maria har pratat, bollat, vridit och vänt på en hel del silly-tankar inför nästa säsong och börjat trixa med idéer om lineups etc. utifrån vad vi vet och inte vet. Det blir säkert mer om det i podden framöver, för närvarande har det tyvärr varit alldeles för mycket jobb för oss båda för att hinnas med.

Slutligen vill jag be er att ni går in och lyssnar på intervjun med Mattias Ljunggren på Soundcloud (sök på IBNorrland) och om ni uppskattade att lyssna på den får ni gärna även dela den i sociala medier. Mattias gjorde en riktigt bra intervju trots min och Marias ovana och jag vill verkligen att den når ut till alla innebandyentusiaster där ute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.