Dalen – Linköping (8-7): Nerver, special teams och direktpassaren

Dalen – Linköping (8-7)

Så var det dags för semifinal för Dalens del och för motståndet stod svenska superligalaget Linköping vilka dock, likt Dalen saknade en del spelare på plats i Tjeckien. Linköping som slog Sparta Praha i kvartsfinalen tidigare under dagen vilket gav dem platsen i semifinalen mot Dalen. Det var dock ett taggat Dalen som gick in för dagens match.

 

Ett fokuserat Dalen

Ett fokuserat Dalen

Matchen då?

Jag måste personligen säga att detta var den första matchen som verkligen gav mig de där sköna pulshöjningarna som gör att jag är så otroligt fäst vid innebandy. Svårförutsebara och jämna matcher, med dramatik i slutminuterna… Ja, det bjöds vi absolut på i dagens semifinal!

Precis som kan förväntas en sådan här match, relativt tidigt under försäsongen, gjordes en del misstag från båda håll. Linköping var duktiga på att utnyttja slarvigt spelade bollar och fick möjlighet att kontra på Dalen och Max Wahlgren presenterade sig tidigt i matchen med två mål i första perioden.

Nerver…

I klassisk Dalenanda skapades en hel del chanser som nog borde ha genererat fler mål, särskilt under några minuter där i andra perioden där bland annat Linus Holmgren något snöpligt missade ett tomt mål i numerärt överläge, men Dalen även överlag skapade väldigt mycket fina möjligheter, men målen trots detta uteblev. Holmgren som dock annars gjorde en riktigt bra match och som ger mig mysvibbar när jag tänker på vad han ska kunna bjuda på under säsongen.

Slutminuterna av matchen blev totalt nervsprakande… med mindre än tre minuter kvar av tredje perioden att spela pendlade resultatet mellan en ettmålsledning och en tvåmålsledning och totalt gjorde de båda lagen fyra mål på mindre än tre minuter. Och visst låg det ett Linköpingsmål i luften? Längsta strået drog dock Dalen som är klara för finalen i Bohemia Trophy 2018.

 

Vikten av special teams…

Ja, special teams är minst sagt viktiga i innebandy, något vi blev varse om i den aktuella matchen. Flera av målen som gjordes i matchen skedde antingen i numerärt överläge vid utvisningar och spel sex mot fem, samt på straffar där Joel Grape Tjernström klev in och satte båda straffarna han lade för Dalen. Linköping gjorde ett målvaktsbyte inför den andra straffen och satte in Jonas Gustafsson, det blev dock som sagt Grape som gick segrande i straffduellen ändå.

 

Direktpassningar

Pratas det överlag ganska mycket om i innebandy, alltså förmågan att passa bollen vidare direkt utan att först ta emot den och lägga den till rätta, spana in omgivningen… för då kan möjligheten och läget redan vara missat. Det förutsätter att spelaren har god koll på sin omgivning och är duktig på att läsa av spelet.

Någon som verkligen stuckit ut i detta avseende under cupen ännu så länge är Niclas Brohlin Ljung som jag tycker har ett nästan kusligt fint sinne för passningar emellanåt – och det är så underbart att se samspelet mellan exempelvis Alexander Hedlund och Niclas, som jag nämnde tidigare i något inlägg, Brohlin Ljung vet till synes precis var han ska lägga passningen utan att behöva stanna upp och tänka när han får bollen, samtidigt som Hedlund sticker som skjuten ur en kanon för att komma mer eller mindre fri och tar emot passningen. Riktigt trevligt!

Niclas Brohlin Ljung

Niclas Brohlin Ljung

 

Fler som stack ut

Jag kan förstås nämna ett flertal spelare som stack ut i matchen, men ett axplock får ni här. Anton Åkerlund slet på bra, var jobbig i pressen för motståndarna och belönades med ett mål och två assist för sitt hårda arbete.

Ludwig Svensson är någon slags duracellkanin som bara går och går, har en härlig energi på planen.

Ludwig Svensson

Ludwig Svensson

Jag gillar känslan av att det synkar mellan spelarna på planen såsom det gjorde vissa sekvenser mellan bland annat Johan Larsson och Joel Grape. Det har också slagit mig att Larsson känns sådär bra som han var i slutet av föregående säsong, ja alltså, med viss försäsongsrost förstås, men det väcker förstås lite funderingar över hur mycket potential han har att växa under nästa säsong. Ganska mycket skulle jag tro, inte en trist tanke!

Johan Larsson

Johan Larsson

Pär Forsmans mål som gav Dalen ledningen med 6-5 i tredje perioden, en mycket viktig sekvens och jag unnar också Pär att få göra det målet med tanke på allt strul han haft med bagaget som nu verkar ha försvunnit för gott någonstans mellan Umeå och Prag.

Pär Forsman

Pär Forsman

Lagkapten Ketil Kronberg var förstås även en viktig faktor i Dalens vinst och stod i sedvanlig ordning för orubblig styrka och krigarinsats på planen. Kronberg utsågs även till matchens spelare i Dalen.

 

Finaldags

Närmast väntar för Dalens del finalen mot hemmalaget och en av cuparrangörerna, Mlada Boleslav, med bland annat Dalenbekantingen Milan Tomasik som en av flera mycket skickliga spelare som kommer göra allt för att titeln ska stanna i Tjeckien.

Matchen går av stapeln klockan 14.30 och ska streamas gratis via http://www.livesporttv.cz/

 

Foto: Nils Vilhelmsson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.