Finalmatchen Dalen – Mlada Boleslav (5-10): Gåshud, straffspecialisten, backhandknacken och samspelet

Finaldagen började ganska likt de flesta av dagarna under cupen med fasta tider för genomgång för laget med tränarna och sedan måltider, avresa, uppvärmning med mera – med ett kanske något extra taggat lag. För motståndet stod hemmalaget och arrangören Technology Florbal Mlada Boleslav – en motståndare många hoppats på att få se i finalen efter att de vann gruppen. En extrakrydda för Dalens del var dessutom möjligheten att få utkräva revansch från förlusterna föregående år.

Förväntningarna på Mlada Boleslav var bland annat att det skulle spelas fysiskt, där har de några riktigt jobbiga spelare att möta på planen. Cirka tio minuter före matchstart när jag skriver på denna inledning av finalinlägget har hallen fyllts till uppskattningsvis två tredjedelar, trumman är igång och det finns en förväntansfull atmosfär. Nu kör vi!

 

IBK Dalen – Mlada Boleslav (5-10)

Såhär när jag ska summera mina tankar efter matchen som slutade med förlust för Dalen och därmed ett silver hem till Umeå kan jag inledningsvis konstatera det som jag redan visste – det tjeckiska mästarlaget Mlada Boleslav är riktigt bra! Tuffa i närkamperna, spelskickliga och med en tydlig inställning att de gick in för att vinna guldet. Därutöver hade de stödet från hemmapubliken, vilken trots att de inte var mer än kanske 200-300 personer gjorde väldigt mycket väsen av sig, det var nog inte lugnt en enda stund i arenan från början till slut.

 

Dalen då?

Någon revansch blev det inte och som så ofta var det misstagen som fällde Umeålaget, vilka trots resultatet ändå gjorde en relativt stark insats. Tyvärr infann sig den där vidriga känslan av att bollen inte går in någon gång där under andra perioden och det blev allt mer uppenbart när fina chanser skapades från Dalens sida, men avsluten var för höga, missades eller räddades med små marginaler.

Som så ofta under försäsong eller i början av en ny säsong fanns det även mer att önska från kontringsspelet, likväl som att målen fortsatt ramlat in varje tillfälle Dalen spelat numerärt underläge i någon situation under Bohemia Trophy. Dessvärre blev det många gånger så att passningar inte satt där de skulle, bollar fastnade längs vägen och det bjöds även på en del avslut som öppnade för farliga spelvändningar för motståndarna i stället.

Allt var dock som sagt inte katastrof, långt ifrån. Inledningsvis kändes det ändå som om Dalen hade matchen i goda händer och det var även en del situationer jag plockar med mig som positiva godbitar att suga på till nästa gång det bjuds på innebandy innan säsongen.

 

Gåshud och straffspecialisten

Det händer när jag lyssnar på en riktigt bra låt, eller ser en sekvens i innebandy som är något alldeles extra, som till exempel när Viktor Nystedt får feeling och löper för fullt och allt bara klickar. Idag ledde en sådan löpning till att Andreas Holmgren fick göra sitt första mål i Dalentröjan. Där satt jag på läktaren och njöt…

Viktor Nystedt

Viktor Nystedt

Tidigare under turneringen har det ju förresten blivit några straffar som tilldömts Dalen och då har Joel Grape Tjernström klivit fram och levererat. Finalen var inget undantag – två tilldömda straffar och ytterligare två mål in på Grapes målkonto från Bohemia Trophy. Fyra av fyra straffar har han alltså prickat rätt, Joel.

 

Backhandknacken och samspelet

När det ringde i stolpen från en hård backhandknack var det möjligen inte helt väntat att den som avlossade knackskottet var Niclas Brohlin Ljung, men så var det – och visst, det satt inte riktigt, men snyggt var det i alla fall!

Jag noterade även att det stundvis fanns ett trevligt samspel mellan Anton Åkerlund, Johan Larsson och Joel Grape Tjernström vilket ofta även ledde till kvicka och relativt farliga avslut. Om den samstämmigheten skulle sitta i en hel match tror jag att motståndarna skulle kunna få det kämpigt att hålla bollarna ute, eller ja, det var i alla fall min känsla.

 

Klippt och skurna?

Jag noterade även hur skönt Linus Holmgren och Ketil Kronberg verkar klicka på planen. Det finns något visst där som jag gillar. Jag satte även ett plus på Linus för hans intensitet när han ligger på motståndare för att stressa och jaga av dem bollen på mittplan och i forecheckingen.

Linus Holmgren

Linus Holmgren

 

Guld för Mlada Boleslav, silver för Dalen

Bohemia Trophy slutade alltså med att arrangören Mlada Boleslav tog hem guld och IBK Dalen silver. Utifrån matchen idag måste jag även säga att guldet vanns välförtjänt av det tjeckiska storlaget. Chans till revansch kommer dock Dalen att få när de båda lagen förhoppningsvis möts i Scandic Cup om någon månad.

IBK Dalen med silverpokalen

IBK Dalen med silverpokalen

Ett inlägg som summerar cupen lite närmare kommer möjligen under morgondagen om det hinns med under resans gång. Jätteroligt att det har varit så många som följt bloggen de här dagarna, ett stort tack till er läsare! Och stort grattis IBK Dalen till silvret!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.