IBK Dalen (herr): Fler tankar om lagbygget (del 2) – goda och dåliga nyheter och om en spelare som flyger under radarn?

Jag har hållit lite på att släppa del två av mitt försök att kolla till Dalens herrlag inför den kommande säsongen, men kände att det var dags nu. Mycket av nyheterna som gått att läsa om Dalen efter uttåget i slutspelet har nästan uteslutande handlat om Dalens svåra silly season och alla spelare som lämnar med mera och det har släppts några fler sådana nyheter sedan senaste inlägget, men vi har även fått ta del av några goda nyheter sedan dess.

Fler spelare som lämnar Dalen
Först till de mindre goda nyheterna – Jonas Landström hade enligt uppgifter i Västerbottens-kuriren inte fått ett förlängt kontrakt med Dalen och det är nu även bekräftat av Dalen att han inte blir kvar i laget. Jag har lite blandade känslor kring detta på grund av att jag haft lite svårt att placera Landström som spelare i laget. I Dalen har Landström särskilt den senaste säsongen bidragit med bredd och har fått fylla på den position som saknats i laget för stunden, vare sig det varit som back, forward eller center. Det har varit nödvändigt, särskilt under en säsong som den senste där många spelare saknats mer eller mindre till varje match. Om jag dock skulle spekulera varför han inte erbjudits ett förnyat kontrakt med Dalen beror det möjligen på att han hållit en lite för ojämn nivå och därför haft svårt att konkurrera om speltiden med andra spelare i laget.

Lämnar eller stannar kvar?
Fler osäkra nyheter som tagits upp är att det fortfarande är ett flertal spelare i Dalen som står utan kontrakt inför den kommande säsongen. Rubrikerna har handlat mycket om Fredrik Edholm som gjorde ett succéinhopp i Dalen under säsongen där han gjorde mål på i princip varenda boll han tog i – helt galet! Edholm som har riktigt fina spetskvaliteter som målskytt och lurig framspelare har som de flesta säkert minns haft en oturlig historik av skador och vi är nog många som skulle vilja se vad Fredrik kan göra om han får träna och spela fri från skador. Ryktesvägen har jag hört att Edholm har några olika alternativ han väljer mellan, men där Dalen är ett av dem. Personligen skulle jag bli väldigt glad om vi får se honom i Dalen redan från början kommande säsong, men vi lär få vänta på besked ett tag till.

Övriga spelare som står utan kontrakt är vad jag kunnat läsa mig till Wilhelm Vihtari Hansson, Niclas Brohlin Ljung och Johan Larsson. Jag kan inte se en enda anledning för Dalen att inte vilja förlänga med någon av dessa spelare och kommer gå in mer på detaljerna gällande detta nedan, men den spelare som flugit allra mest under radarn i detta avseende måste ändå vara Larsson. Jag kan verkligen inte förstå hur det inte varit några rubriker (alls?) om denna spelare som jag håller väldigt högt och som varit en viktig del i den ack så framgångsrika ”CA-formationen”. Är Johan en av SSL:s mest underskattade spelare? I mina ögon har Larsson utvecklats mycket sedan han tog klivet tillbaka till Dalen från Team Thorengruppen för ett antal år sedan och han är ytterligare ett bevis på hur framgångsrikt Dalen jobbar med sina backar. Och till Dalen vill jag bara säga en sak: sajna Larsson already!

En intressant värvning
En nyhet som jag valt att klassa som intressant är Dalens värvning av en schweizisk spelare: Michel Wöcke. En spelare jag inte vet någonting om, men som efter lite eftersökande googlande kommer från HC Rychenberg som spelar i Schweiz högsta liga där han gjort sig känd som en ”zorrokung”. Jag ska ärligt talat säga att det faktum att just zorrandet lyfts fram som en spelares mest framträdande kvalitet gör mig osäker på vad spelaren kommer bidra med i övrigt på planen och det gör mig inte jättetrygg, men jag litar på att Dalen har scoutat spelaren och värvat honom för hans övriga kvaliteter snarare än en sådan detalj. Urban Karlsson har beskrivit honom som en straffspecialist och en spelare som kan spela back, forward eller center och som varit en nyckelspelare i Rychenberg. I övrigt har Wöcke vad jag förstått stått för ett antal mål varje säsong i NLA och är en lång spelare med vänsterfattning.

De goda nyheterna!
Till de riktigt goda nyheterna har vi å andra sidan fått veta nu att Dalen har förlängt med Rasmus Andersson – åtminstone för en säsong. Att förlängningar skrivs med en säsong i taget bekymrar mig ärligt talat. Vi såg det med Linus Holmgren som förmodligen hade lämnat redan en säsong tidigare om det inte varit pandemi – det har varit ganska allmänt känt att han varit helt öppen med att han vill prova vingarna någon annanstans, i Schweiz eller i någon annan del av Sverige. Linus skrev en ettårig förlängning med Dalen och ja, nu har det ju blivit känt också att han skrivit på för Falun i två säsonger. Så frågan är vad det är som gör att så många spelare från Umeå vill prova vingarna på annat håll? Samtidigt ser vi utmaningen med att långsiktigt värva spelare söderifrån (undantag finns förstås) när Dalen nu har två viktiga spelare som vänder hemåt samtidigt i Christoffer Andersson och Sebastian Degeryd.

Att vara en del av Dalen ska betyda något!
Vad ska Dalen som traditionellt slutspelslag i mitten av tabellen och i likhet med flera andra lag i samma situation göra för att undvika att bli en slags återkommande plantskola åt Storvreta och Falun som lockar över spelare när de blommar ut med prospekten att vinna SM-guld med någon av Sveriges två prenumeranter på guldet? Jag vet ärligt talat inte, men att fortsätta på den inslagna vägen med känslan av ett starkt kollektiv som trivs bra tillsammans och med ett attraktivt spelsätt – det är nog en viktig grund framåt! Att föreningen fortsätter jobba på att stärka upp varumärket Dalen känns lika givet, att få det att betyda någonting att spela i svartvitt, någonting att vara stolt över. Vad är det exempelvis som gjort att Ketil varit Dalen så trogen alla dessa år? Och från oss supportrars håll: se till att stötta våra lag, föreningar, spelare och tränare när vi kan, likväl som varandra! När publiken släpps in på matcherna igen skulle jag vilja både se och höra publiken stötta våra spelare och vårt lag ordentligt. Tillsammans kan vi skapa stämning som gör matcherna ännu mer levande!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.