IBK Dalen (herr): Lagbygget (del 3) – centerpositionen, ett av de större frågetecknen i laget?

Även om det inte direkt rasar in silly-uppdateringar och nyheter på sistone, känns det ändå som om det hinner hända en del mellan varje inlägg och jag får hela tiden försöka uppdatera och justera mina utkast som jag påbörjat tidigare. För de av er som väntat på lite uppdateringar kring damlaget har jag för avsikt att gå in närmare på damernas silly framöver och har framför allt väntat på att det ska komma lite fler nyheter först, men ska för tillfället fortsätta försöka ta mig igenom herrlaget.

För den som eventuellt har missat det vill jag dock ändå passa på att nämna att damerna har en färdig tränarlösning som annonserats och som har fin potential, det har blivit klart med ett nyförvärv från Göteborg och det har även blivit klart att en av lagets viktigaste spelare de senaste två säsongerna lämnar – men mer om detta senare! (Jag vet, mina försök att bygga så kallade ”cliffhangers” är möjligen inte de bästa, men jag hoppas att ni har tålamod med mig!)

En titt på centersidan
Jag ska vara helt ärlig – centersidan i Dalen oroar mig. Den såg tunn ut redan förra säsongen när det mycket lovande nyförvärvet Tobias Sikström så olyckligt skadade sig och det senaste jag hört är att han tyvärr fortfarande hålls tillbaka av hjärnskakningen han drabbades av i en match tidigt under säsongen. När nu Linus Holmgren lämnar Dalen för spel i Falun väcker det ytterligare frågor om vilka spelare som ska bära centerpositionen framledes. Och här finns det ett flertal olika tänkbara lösningar, men jag vet inte riktigt vad som är att föredra.

En tänkbar och på flera sätt rimlig lösning är förstås att, om Kronberg fortsätter, använda en av SSL:s tidigare bästa centrar på hans gamla position. Konsekvensen av detta är dock att Ketil lämnar en vakant forward-position som ska fyllas, men av alla tänkbara justeringar bör högerkanten vara en av de lättare att lösa. Det väcker samtidigt fler frågor: får Dalen behålla Fredrik Edholm som ryktas ha erbjudanden från Schweiz och SSL-lag söderöver? Och vad är tanken med Alexander Hedlund? Ska han fortsätta som center, eller går han tillbaka till forward-positionen han tidigare haft? Trots att Hedlund gjorde en bra insats som center den gångna säsongen ser jag personligen gärna Hedlund högt uppe och nära motståndarmålet som en jobbig och grinig forward som kan tvinga sig in på de jobbiga ytorna med bollen och jag skulle därför gärna se honom fortsättningsvis som forward.

Redo för klivet upp från tredje formationen?
Dalen har prövat ett antal olika centerlösningar där bland annat Niclas Brohlin Ljung, Jonas Landström och Wilhelm Vihtari Hansson gått som centrar och då framför allt i Dalens tredje formation. När det nu står klart att Landström inte blir kvar i Dalen så återstår Brohlin Ljung och Vihtari Hansson – förutsatt att de förlänger med Dalen förstås. Vilket jag hoppas att de gör, jag gillar båda två och min känsla har varit att de gjort det bra överlag i Dalen, men samtidigt har jag inte kunnat se någon av dem växa ut till ett givet förstahandsval ännu och jag sätter ett frågetecken tills vidare på om någon av dem är redo att axla rollen i en första- eller andraformation till nästa säsong. Potentialen finns där, frågan är bara om och när det bär hela vägen.

Jag gillar för övrigt tryggheten hos en spelare som Brohlin Ljung som överlag håller en jämn nivå, vilket jag tycker är en fin egenskap hos en center och jag minns fortfarande hur starkt intryck han gjorde på mig när IBF Dalen kämpade för överlevnad i allsvenskan för några år sedan och Niclas var en av få som höll huvudet kallt när det verkligen stormade. Samtidigt kanske Vihtari Hansson överraskar lite mer med sin spelstil, men har nog lite fler toppar och dalar. Vihtari Hansson är för övrigt en intressant spelare och jag kan inte riktigt placera var jag tycker att hans yviga och intensiva spelsätt i första hand ska användas, men känslan är ändå att han kommer fungera väldigt bra i det numera offensivt inställda och högt pressande Dalen mer eller mindre oavsett vilken position han kommer spela på.

Fler tänkbara centerlösningar och två underskattade spelare
Jag vill minnas att Dalen lämnat några antydningar om att tidigare RIG-spelaren och Dalenfostrade August Flod, som spelade med laget under dubbellicens den gångna säsongen och därefter skrivit på för Dalen, är en tänkbar center i laget. Sedan har vi Michel Wöcke, nyförvärvet som beskrivits som en spelare som kan spela på alla positioner (förutom gissningsvis som målvakt… Men där finns ju knappast ett behov med tanke på Dalens mycket kompetenta duo i form av Måns Parsjö Tegnér och Anton Grönlund). Är han möjligen en tänkbar center som kan kliva in i laget och fylla på här?

Andra tänkbara lösningar är att flytta upp spelare som Pär Forsman eller Johan Larsson på centerpositionen. Det är faktiskt en styrka i Dalen, att man har spelare som kan gå på flera olika positioner och dessutom göra det bra. Vad gäller Forsman och Larsson har de båda erfarenhet av detta sedan tidigare, men fasen… jag tycker ändå att de hittat väldigt bra på sina backpositioner och jag skulle nog helst vilja se att man även framledes försöker se det som en tillfällig lösning vid behov snarare än ett sätt att lösa centerpositionen för den kommande säsongen mer varaktigt.

Är det förresten två av seriens mer underskattade spelare, Forsman och Larsson? Personligen är jag väldigt imponerad över Forsmans defensiva styrkor som blandas med plötsliga och oväntade blixtanfall där han plötsligt kliver upp högt och skapar oreda i motståndarförsvaret och jag älskar Larssons förmåga att kunna växla positioner flera gånger under samma byte och få det att kännas helt självklart som den värsta kameleont. Har det förresten skrivits något om det faktum att han varit en av Dalens absolut bästa poängplockare den gångna säsongen? Helt sjukt vilken bra säsong han gjorde!

En potentiell värvning?
Jag läste även något om att Marcus Berglund överväger att lämna Team Thorengruppen. Frågan är om detta skulle kunna vara en spelare som är intresserad av att återvända till Dalen? Berglund har efter en tid i både Linköping och Thorengruppen provat på spel även som back, men jag skulle definitivt se honom som en potentiell och användbar center till detta Dalen som absolut skulle få nytta av en fysiskt stark och snabb spelare som kan följa med i spelet i högt tempo både framåt och bakåt. Jag vågar inte hoppas för mycket, men detta vore en värvning som jag tror skulle flyga under mångas radar och som skulle kunna stärka upp Dalens centersida på ett bra sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.