Sexpoängssöndagen: Om Norrlandsderbyt, förväntningar och två sköna vinster

Söndagens planer var förutbestämda av högre innebandymakter: när det vankas två matcher på hemmaplan under en och samma dag var det självklart upplagt för en klassisk heldag med Dalen! Iklädda våra Dalentröjor och med en laddad kylbag kunde jag och Maria luta oss tillbaka på våra sedvanliga platser medan våra svartvitklädda lag kämpade för att säkra viktiga poäng mot gästande Örnsköldsvik för damerna respektive Linköping för herrarna och dagen slutade på bästa möjliga sätt med vinst i båda matcherna. Jag tänkte dock hålla mig lite kort vid respektive match och även samla lite av mina spretiga tankar kring de båda lagen.

Norrlandsderby i allsvenskan (Dalen – Örnsköldsvik (8-5))
Örnsköldsvik brukar av tradition bjuda på jämna matcher och dagens möte lagen emellan var inget undantag. Dalen kunde visserligen dra ifrån till en fyramålsledning relativt tidigt i andra perioden efter en ganska bekväm första period där Dalen hade chanser på fler än de två målen man gjorde. Det är dock typiskt för Övik att när de väl får vittring på att ta sig tillbaka i matcher så kommer de plötsligt med en massa energi och då gäller det att vara beredda. Signifikant och ofta avgörande i sådana matcher brukar dock vara för det ledande laget att antingen stoppa blödningen (släppa in färre mål) eller att fortsätta göra mål och utöka ledningen igen varje gång motståndarna lyckas krympa målskillnaden. Dalen valde det senare alternativet! Det innebar att Övik aldrig riktigt kom så pass nära att det blev nervöst, men det är sedan gammalt att en tvåmålsledning sällan är någon garanti för att matchen är vunnen ens när slutminuterna närmar sig. Eller kanske särskilt när de närmar sig…?

Nå, i dag blev det inga obehagliga överraskningar och Dalen vann rättvist i slutändan. Matchens lirare i Dalen blev Elin Björke och i bortalaget Övik utsågs Tindra Bylund. Personligen höll även jag Björke som matchens lirare i Dalen och detta på grund av den trygghet och det lugn hon bidrog med i sin formation och hur skickligt hon flertalet gånger stoppade motståndarna från att etablera farliga spelvändningar. Härutöver gjorde hon även två av Dalens mål och sammantaget stod det nog klart för de flesta som såg matchen att hon var bäst på planen idag.

Annars höll jag även Rut Marklund som en utmanare till matchens lirare. Rut skapade flera farliga målchanser och hade bud på två-tre mål till i matchen, men det ville sig aldrig riktigt. Jag är dock väldigt förtjust i hennes orädda sätt att spela och det är en intressant spelare att följa i Dalen. Hanna Berglund gjorde även hon en bra match och hade ett fint samspel med Victoria Ström. Berglund går helhjärtat in i situationerna på planen och det märktes på Dalen att man tappade viss glöd och energi när hon skadades och fick kliva av planen. Det var ungefär där och då Övik fick som starkast momentum att ta sig tillbaka in i matchen. Vi får hoppas att Hanna snart är tillbaka på planen igen!

Ett riktigt bra lag

Med sex spelade omgångar av serien där huvuddelen av mötena har varit mot lag i Östra allsvenskan är min känsla kring vårt damlag väldigt positiv. Något som jag imponeras över varje gång jag sett laget spela hittills är hur helhjärtat man går in i matcherna – och fortsätter göra det hela matcherna igenom! Idag var inget undantag. Det hade varit lätt att bli bekväma mot Övik, eller att börja vackla när Övik fick momentum. I stället samlade laget sig och malde ned motståndarna. Jag tycker att det är synd att inte fler tar sig ned och tittar på damernas matcher på plats – här har vi ett mycket intressant lagbygge på gång som jag tror kommer bli en stark utmanare i ett framtida kval till SSL!

 

Viktiga poäng på spel i svenska superligan (Dalen – Linköping (6-5))

Med tanke på den uppåtgående trenden hos våra herrar på sistone var känslan inför matchen mot gästande Linköping att det kommer bli tufft, men inte omöjligt. Men innan jag går in på matchen måste jag nämna något om Dalens facit den sista veckan, vilket känns extra bra mot bakgrund av hur nederlagstippade Dalen varit i sociala medier efter den svaga inledningen på säsongen. För den som eventuellt har missat det har det varit flertalet personer som räknat med att Dalen åker ur SSL denna säsong och det har även gjorts billiga poänger på några håll av att Måns Parsjö varit det enda som hållit Dalen kvar i serien de senaste åren. Jag vill inte sänka mig till den låga nivån som några av de inlägg jag sett varit på så jag ska fokusera på det positiva och räkna upp Dalens bedrifter den senaste veckan: vinst mot Jönköping, slog ut Thorengruppen i svenskan cupen samt vinst mot Linköping. Inte ett tråkigt facit!

Jag känner även ett behov av att understryka en till sak: Anton Grönlund har gjort det riktigt jäkla bra! Vår bästa spelare mot både Thorengruppen och Linköping och den som såg derbyt i svenska cupen och hur motståndarklacken siktade in sig på att häckla Grönlund efter en utvisning han drog på sig när han hamnade i en olycklig situation med Axel Hjälm noterade säkerligen precis som jag hur stark mentalt Anton uppenbarligen är. Jag syftar inte på utvisningen utan hur han tog emot hånet och liksom lät det ge honom energi. Det är något med vissa spelare som bara tycks bli bättre av att hånas och vår målvakt är onekligen en av dem – det var som att han ställde in sig på att förstöra kvällen för motståndarklacken och stängde i princip matchen. Jäklar vad bra han var! Och en skön påminnelse om att vi har en värdig efterträdare för Parsjö.

Nå, jag kanske skulle nämna något om matchen och några reflektioner därifrån? Jag tycker alltid att det är svårt att plocka ut enskilda spelare i sådana här matcher där det känns som att laget liksom går ihop som en väloljad maskin och ger allt för varandra. Det är vi vana vid att höra, om lagmaskinen Dalen menar jag, men det är en underbar styrka Dalen har. Att få alla att kämpa för varandra! Dalen gjorde en bra insats mot Linköping idag och förtjänade vinsten i slutändan, men det var jämt och det var nervöst på läktaren. Linköping är inte rädda för att spela fysiskt och de är av tradition ett storvuxet lag. Det gör samtidigt att matcherna tenderar att bli intressanta och det var definitivt en underhållande match att följa!

Om trygghet – vackra mål och en ”mini-Urban”

I Dalen känns det helt klart lämpligt att nämna Pär Forsmans insats. Oj så viktig han är i sådana här jämna tuffa matcher och jisses vad starkt han stod upp mot stora fysiska spelare när han ägde bollen och skapade nödvändig trygghet i offensiv zon idag! En annan spelare som skapar lugn och som jag tycker gör ett väldigt bra jobb från sin backposition är Niclas Brohlin-Ljung som idag även stod för två riktigt vackra och oerhört viktiga mål! Vi brukar prata om att han har ett bra välplacerat skott, jag och Maria, men oj vad härligt det var att han fick utdelning med det idag!

Jag blir allt mer imponerad över Adam Strand också. Det känns för mig nästan obegripligt hur snabbt han kommit att kännas så här trygg i SSL-miljön och jag syftar bland annat på hur han hanterar stressiga situationer på ett sätt där en orutinerad spelare vanligen gör betydligt fler misstag – och så är han väldigt skicklig när det kommer till att spela bollen i farten också!

Om jag även blickar tillbaka till matchen mot Thorengruppen i svenska cupen måste även nämnas Anton Ahlbäck som inte spelat alla matcher denna säsong, men oj vad han gjorde ett avtryck där! Eller som jag valde att beskriva honom på twitter – helvete vad bra han är!

Slutligen måste jag bara nämna att jag älskar Ludwig Svensson på planen – men han är minst lika fantastisk på sidan av planen? Maria kallade honom för en slags ”mini-Urban” (Karlsson) och man älskar ju hur han eldar på sina lagkamrater hela tiden!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.