Karins Reseblogg

HEMMA

Av , , 1 kommentar 0

Nu är vi hemma i Sverige.

Det har varit jättekul att vara i Sydkorea men det är jättekul att vara hemma också.
 

1 kommentar

Skål

Av , , 2 kommentarer 0


Vi har varit på Gangjin Celadon musuem. Celadon är en sorts porslin. Man tillverkade porslin i Korea mellan 1100 och 1400 – talet. Man tar lera och sedan trampar på den tills alla luftbubblorna åkt och sedan formar man leran t.ex genom att dreja. Sen målar man och graverar den och efter det så bränner man leran i en jättestor ugn som är ca 900 grader. Sedan doppar man leran i en sort glasyr och bränner den igen i en varmare ugn ca 1200 grader. Man bränner leran två gånger och det tar totalt 70 dagar att göra klart.  Dyra saker blev det.
 

Vi gick runt på museet och sedan fick jag och grabbarna prova att dreja en  skål var. Leran var kall men det var lätt att dreja. Det var roligt.Efteråt fick man tvätta händerna i jättekallt vatten.
Skålarna fick vi sen ta med i bilen. Det tar bara en dag att torka. Hoppas de inte går sönder då vi åker bil.
 
Min är den som är längst upp till höger.

2 kommentarer

Bowling Hanbok

Av , , 4 kommentarer 1

Vi har provat spela bowling i en bowlinghall nära där vi bor.


Det var roligt men svårt. Nu har jag blivit så stark att jag orkar rulla klotet ända fram.

Innan nyår fick jag följa Mrs You till affären och köpa en Hanbok* till mig. Hanbok är en traditionell dräkt som används vi högtider.


Det var roligt, jag fick prova flera olika.


Jag fick också en mössa och två små väskor som jag ska ha pengar och godis i.


Det fanns inga skor men på kvällen efter åkte mamma och jag in till stan för att köpa ett par sockar och skor. Det var svårt att hitta skor tilll barn. Det tog lång tid och vi var tvungen 🙂 att äta på stan.


Jag var lite för smal för klänningen så Mrs Lee hjälpte till och sy in den.

Nyår firade vi med Mr Kims släktingar, annorlunda nyår men roligt.

*Traditionella koreanska kläder har sina rötter sträcker sig tillbaka åtminstone när det gäller de tre kungadömena (57 f.Kr. – 668 e.Kr.), vilket bevisas av väggmålningar i grav.
Den övre delen kallas jeogori är blus-liknande med långa ärmar med männens version är längre, som sträcker sig ner till midjan. Kvinnor bär kjolar (chima) medan män bär baggy pants (paji). Allmoge bar vitt, utom under festivaler och speciella tillfällen som bröllop. Kläder för de högre klasserna gjordes av ljusa färger och visade bärarens sociala status. Olika tillbehör såsom mul redskap, smycken.

 

4 kommentarer

Yuja, en frukt jag tål

Av , , 2 kommentarer 0

På Mr Kims ö finns en frukt som ser ut som knöliga mandariner men smakar som citroner. Jag är inte allergisk mot den frukten.


Vi fick följa med Mr Kim och plocka de.

Jag tog en Yujalyra!

 

2 kommentarer

Höns i soppan och på gården

Av , , 4 kommentarer 2


Vi var till en by intill och där fick vi se lika höns som vi har hemma. Japanska silkeshöns. De var fina.
Koreanerna sa att de var särskilt goda 🙁


Till lunch fick vi vanliga höns. Jag åt fötterna 🙂 Ingen annan vågade det.


Ser ni att vi sitter på golvet MEN på stolar utan ben!

På eftermiddagen var vi till en godisfabrik! Där köpte Mrs You en hel påse med olika godis. Allt godis var gjort av ris.

Middag åt vi efter att ha gått i en bambupark som var rolig. Man kunde klättra och springa.
Middag var köttfärsbiffar med ångkokt ris i särskilda bambuskålar.
 

4 kommentarer

Kids VS Mudeungsan Mt

Av , , 1 kommentar 0

I december försökte vi gå upp på Gwangjus högsta berg (Mudeungsan ). Vi gick den långa vägen runt hela berget så det hann bli mörkt och kallt. Men den här gången hade vi massor av dricka och kakor. Vi gick en annan väg och då kunde vi gå hela vägen upp på toppen. Det var inte så jobbigt.

Så Kidsen vann över Mudeungsan Mt 🙂
 

 

1 kommentar

På Nakenbad i Korea

Av , , 4 kommentarer 2

Idag följde vi Mr Kim till ett Nakenbadhus.
Grabbarna, pappa och Mr Kim var på herrarnas. Mamma och jag på damernas.
Skorna skulle vara i ett skåp och kläderna i ett annat.
Där fanns det en varm och en kall pool. Två bastu i tvätt avdelningen och en i omklädningsrummet. Det fanns stora och små duschar. Hårtorken kostade pengar att använda.
En speciell skrubbmaskin fanns som roterade en svamp mot kroppen. Många tanter satt på golven och bastade eller tvättade sig länge. Vi var där i en timme men jag hade gärna velat vara längre.
Alla var nakna, så inga bilder 😉 men nu är jag ren.

 

4 kommentarer

Tillbaka från Seoul

Av , , 2 kommentarer 0

Nu är vi tillbaka från Seoul.
Har kommer lite bilder.
Här har jag fåt ett nytt gosedjur som heter balibali som är ett koreanskt ord men på svenska betyder det skynda skynda och dessutom så har Wayne och Älgen fått en ny sak som dom kan rida på.

2 kommentarer

Pannkakor

Av , , 5 kommentarer 0

 Jag gillar att äta pannkakor som dom säljer i stånd på gatan. När dom gör pannkakorna så änvänder dom ett speciellt verktyg. Vi har hittat ett sånt verktyg så vi kan göra egna pannkakor hemma!  😀

Imorgon åker vi till Seoul. Det ska bli roligt 😀

5 kommentarer

Taekwondo

Av , , 5 kommentarer 0

I Korea tränar vi taekwondo i en klubb som ligger nära där vi bor.

Taekwondo är Koreas nationalsport. Här är det träning alla vardagar, inte som hemma bara någon gång i veckan. Många barn tränar taekwondo. De lär sig fort eftersom de tränar så ofta. Här är det mindre jobbiga träningar men mera stretching, pomse (mönster), lek och teknikövningar.
Jag tycker om träningen. Barnen tycker det är spännande med oss som kommer från ett annat land. De försöker prata lite engelska med oss. Vi lär oss lite koreanska av de. Sten, sax, påse heter Cavi, cavi, bå. Tränaren är hård men ganska snäll. Lokalen är kall då det är kallt ute men vi har mattor på golvet och en vattenmaskin. Vi har alla fått taekwondodräkter men vi har bara vitt bälte här fast vi har andra färger i sverige. Till helgen är det läger med lek och bus, det ska bli spännande.

Bilder kommer efter lägretMaster (Coachen) lagade kycklinggryta med Ginseng och ris till alla. Jag hjälpte till att sätta plastpåsar på alla skålar.

 

Vi fick spela badminton med pingisracket och ballong. 

 En lek var med vaniljkex som de gömt stark Wasabi i men vi från Sverige tyckte inte det var starkt, bara de från Korea.
Vi fick också spela baseball, spökboll och andra lekar.

5 kommentarer