Amaryllis

Av , , Bli först att kommentera 3

Hade glömt bort den fina amaryllisen som jag hade förra julen och blev så glad när jag hittade löken i källaren. Jag trodde att jag kastat bort den, men där låg den gömd i mitt förråd och den har tom börjat skjuta.

 

Så i dag planterade jag tre amaryllislökar och hoppas att de ska bli fina och blomma till jul.

Bli först att kommentera

Krokus och snödroppar

Det växer snödroppar i min trädgård. Man blir så glad när de tittar fram där under buskarna, under det fula gräset från i fjol. Nu känner man att det är vår, riktig vår.

 

 

 

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

FELICIA 17 år

Av , , Bli först att kommentera 0

 

 

GRATTIS på 17 års dagen min fina dotter.

Hoppas du har haft en underbar dag !

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

GRÄSÄNKA

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag är nu gräsänka ett tag framöver, då gubben ska jobba borta ett tag. Han åker dessutom till Milano till helgen. Kanske jag ska passa på att trycka ner lite vårlökar, ja det ska jag göra !! Mer krokusar och tulpaner får det bli.

Gräsänka kallas en kvinna vars make är bortrest. Den manliga motsvarigheten är gräsänkling.

Ordet gräsänka är känt redan på 1700-talet, och kommer från det lågtyska graswed(e)we som betyder förförd och övergiven flicka. Förledet syftar antagligen på förförelse i det fria. Därefter har ordet fått en lite annan innebörd, då betydelsen har gått från förförd och övergiven, till tillfälligt ensam.

 

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

VÅR LUDVIG 6 ÅR

Av , , 1 kommentar 1

 

 
 
I dag fyller vår Ludvig 6 år.
 
I kväll blir det "vuxenkalas" och till helgen barnkalas.
 
Hoppas din dag blir kul och att du får många roliga paket.
 
 
GRATTIS Älskade finaste
LUDVIG
 
 
 
 
1 kommentar

DAGS ATT BESKÄRA

Av , , Bli först att kommentera 2

Det är nu tid att se över buskar och träd.

Dags att hjälpa dem att utvecklas på bästa sätt.

 

Beskärning är ett uttryck som har med trädgårdsskötsel att göra. Det är det arbete man gör när man klipper eller sågar ner grenar för att glesa ur exempelvis ett träd eller en buske. En bra idé innan man påbörjar en beskärning är att kolla upp vad man har för växter i sin trädgård. Alla växter klarar nämligen inte att beskäras, så för att undvika skada dina träd, så bör du vara säker på vilket träd det är. Många av våra buskar och träd ska beskäras varje år för att behålla formen, främja tillväxten och hålla sjukdomar borta.
 
Beskärningens syfte är att föryngra växten, att skapa en harmonisk form och en luftig krona. När vi skär av en gren eller kvist stimulerar vi tillväxten i det eller de skott som sitter närmast under beskärningsstället. Därför är det viktigt att kapa grenen på rätt ställe.
De flesta växter och träd beskärs en period som kallas JAS. Det är perioden juli-september. Björk, lönn och körsbär är exempel på träd som ska beskäras under JAS. De blöder (förlorar sav) under vårvintern och är då mycket känsliga.
 

Studentbal

Av , , 1 kommentar 5

Min äldsta dotter Josefin är just nu på studentbal tillsammans med pojkvännen Johannes. Jag lägger ut några bilder för de var så fina när jag skjutsade in dem i eftermiddag. Tyvärr såg jag inte så mycket av dem när de skulle gå på röda mattan, men de gjorde entré i den största bilen i varje fall – Brandbil från flygplatsens brandkår, med pappa Per som chaufför. Hoppas kvällen blir lyckad och jag ska försöka sova en stund innan det är dags för hämtning i natt.

 

Finaste Josefin

 

Sötaste tjejen

 

Finaste paret

1 kommentar
Etiketter: ,

Härlig eftermiddag…..

Av , , 1 kommentar 2

Jag skickade ut min dotter att fotografera lite i trädgården och hon hittade mycket vackert.

 

Prylar

 

 

. Tomaterna i växthuset

Den gamla vattenkranen på plats.

Vackert ljud av snackskal

Skulle kanske ställt undan hinkarna...:)

 

Många fina tulpaner blommar nu hos mig

 

1 kommentar
Etiketter: , , , ,

Den viktiga marktäckningen

Av , , Bli först att kommentera 2

För att lyckas få en välskött rabatt är det viktigt att täcka jorden så att ogräsen inte kan få plats att gro. Både jord och växter mår bra om de får ett skyddande täcke av låga marktäckande växter eller annat täckande material. Fukten från marken stannar kvar, vilket är bra för maskar och mikroliv. Det hindrar också ogräs från att få fäste.

Det finns massa material att använda när man täcker marken. Det kan vara gräs, som jordförbättrar, gödslar och kvarhåller den fukt som finns i marken.

Man kan använda sten och grus som värmer jorden, kvarhåller markfukt, utjämnar dag och nattemperaturen samt syresätter rötterna när en del av materialet har sjunkit ner i rabatten

En markduk är bra att ha och håller marken fuktig och minimerar ogräsrensningen. Ett tips är att lägga tidningspapper under duken, så blir det svårare för det fleråriga ogräset att komma upp. Ogräs behöver ljus för att växa och om det är bra täckt så dör det mesta efter en säsong.
Gör en öppning i duken för växten. Täck sedan markduken med t ex bark, färgad flis, grus eller sten. Ogräs som kommer upp i planteringshålet får rensa bort så det inte hinner få fäste.
Om du ska använda täckbark på markduken, ska det läggas på minst 5 cm bark. Bark är ett användbart och vackert täckningsmaterial. Efter några år har täckbarken blivit jord och det är dags att förnya med ny bark.
Tidningspapper också bra att använda vi täckning. Jag lägger utvikta dagstidningar i mina rabatter och ovanpå det så lägger jag ett lager 5-10 cm ogräsfri ”lyxjord” och där planterar jag marktäckande växter. På ett par år har tidningen förmultnat och den marktäckande växten vuxit samman. Man kan prova sig fram hur tjockt tidningslager och vilka tidningar som funkar bäst. Dock tror jag innehållet i texten spelar mindre roll.