Clivian blommar

 

För flera år sedan fick jag ett skott av min mammas clivia. Jag minns att mamma beklagade sig över den flera gånger för att den inte ville blomma. Jag ställde bort den ett tag när vi flyttat in i huset och efter det fick den ny kraft igen efter några måndaders vila ( glömska) Nu blommar den vackert i mitt fönster. Jag känner mig glad över att jag inte kastade den som jag tänkte göra när jag såg den där nere i källaren.

 

Clivia miniata

 

Namn: Clivia miniata, mönjelilja

Familj: Amaryllidaceae, amaryllisväxter

Ursprung: Sydafrika.Hör hemma i Sydafrikas skogsområde där de gärna lever nära vattendrag.

Färg: Orange

Egenskaper: Kan bli gammal. Trivs att ha det lite trångt i krukan.

Placering: Trivs på ljusa växtplatser, undvik norrfönster. Vill ha normal rumstemperatur på sommarhalvåret alternativt stå utomhus på halvskuggig plats. Vintertid gärna svalare, 10-15 grader.

Skötsel: Under vinterperioden vattnas clivian sparsamt, men undvik att jorden torkar ut helt. Sommartid mer regelbunden vattning och ge näring en gång per vecka. Efter blomningen i april-maj kan mönjelilja planteras om i en krukväxtjord av bra kvalité. Äldre plantor behöver bara plantras om vart tredje år.

Övrigt: Clivia-efter den växtintressserade Lady Charlotte Florentine Clive som levde under 1800-talets första hälft. Miniata- latin för rödfärgad.

 

 

 

 

 

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Gun Fintzer

    Hej
    Har en gammal clivia som har blommat två gånger i år men börjar se så tråkig ut med sina bruna och torra blad. Kan jag kasta ut den nu under sommaren och ta in den till hösten? Vad jag läser här verkar det som den ska stå lite undanskymd under den kalla årstiden! Bor på Gotland.
    Mvh Gun Fintzer

  2. Katarina Hammarström

    Den trivs fint att stå ute. Jag brukar ta bort de bruna bladen helt. Senare under hösten kan du ställa den lite svalare, men ändå ljust. när du sedan tar fram den efter vilan, så planterar du om den. Det är inte svårt att lyckas bra med clivian och den verkar ju trivas hos dig då den har blommat. Lycka till !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.