Den viktiga marktäckningen

För att lyckas få en välskött rabatt är det viktigt att täcka jorden så att ogräsen inte kan få plats att gro. Både jord och växter mår bra om de får ett skyddande täcke av låga marktäckande växter eller annat täckande material. Fukten från marken stannar kvar, vilket är bra för maskar och mikroliv. Det hindrar också ogräs från att få fäste.

Det finns massa material att använda när man täcker marken. Det kan vara gräs, som jordförbättrar, gödslar och kvarhåller den fukt som finns i marken.

Man kan använda sten och grus som värmer jorden, kvarhåller markfukt, utjämnar dag och nattemperaturen samt syresätter rötterna när en del av materialet har sjunkit ner i rabatten

En markduk är bra att ha och håller marken fuktig och minimerar ogräsrensningen. Ett tips är att lägga tidningspapper under duken, så blir det svårare för det fleråriga ogräset att komma upp. Ogräs behöver ljus för att växa och om det är bra täckt så dör det mesta efter en säsong.
Gör en öppning i duken för växten. Täck sedan markduken med t ex bark, färgad flis, grus eller sten. Ogräs som kommer upp i planteringshålet får rensa bort så det inte hinner få fäste.
Om du ska använda täckbark på markduken, ska det läggas på minst 5 cm bark. Bark är ett användbart och vackert täckningsmaterial. Efter några år har täckbarken blivit jord och det är dags att förnya med ny bark.
Tidningspapper också bra att använda vi täckning. Jag lägger utvikta dagstidningar i mina rabatter och ovanpå det så lägger jag ett lager 5-10 cm ogräsfri ”lyxjord” och där planterar jag marktäckande växter. På ett par år har tidningen förmultnat och den marktäckande växten vuxit samman. Man kan prova sig fram hur tjockt tidningslager och vilka tidningar som funkar bäst. Dock tror jag innehållet i texten spelar mindre roll.
Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.