Kent Larsen, Lycksele

Skräpmat?

I TV-rutan ser vi många matlagningsprogram,det ligger visst i tiden med Mat-Tina,Nakna kocken,mästerkocken  och allt vad dom nu kallas.

Vi pratar samtidigt om skräpmat  och som ungdom ofta äter.men var finns den egentliga skräpmaten ????

Just nu pågår älgjakten i våra bygder och jägare levererar fällt vilt till  slakterier i vår kommun.I skogarna har det varit intensiv bärplockning , vi har en bärfabrik som levererar hjortronsylt,lingonsylt,blåbärssylt m.m.över hela landet.Potatisen har tillvaratagits m.m.m.m. visst   har vi mycket råvaror och en hel del närproduserat även fiskodling,grönsaker m.m. 

Till våra gamla,våra unga i skolorna,till sjuka levereras mat från orter låååååångt härifrån,storköksproducerat,plastförpackat,nerfryst och ofta smaklöst.Massproduserade pannkakor från södra Sverige eller England,fisk från avlägsna länder etc.

I Danmark pågår en revolution när det gäller mat till gamla,sjuka och skolor.Bort med storköken,tillbaka till kök som är nära människan,nyttjande av närproducerade produkter,så långt möjligt är….bort från den verkliga skräpmaten,åter till kvalitet.När vi i Lycksele fullmäktige tog beslut om storköksproduserat mat ställde jag frågan till ledamöterna "Vill ni själva äta den maten när ni blir gamla?"Svaret blev JA. till storkök!Tyvärr!

 

Om närproducerade produkter  efterfrågas  medverkar detta  till ökat intresse för odling ,förädling och  försäljning….

Vi borde sätta oss ner och analysera ,inventera och fundera över möjligheterna som står oss till buds,….kanske kan vi hitta en lösning att bättre nyttja våra egna resurser och  höja matkvaliteén,öka  matglädjen hos dom som är beroende av matleverenser ……..och inte bara se TV-program om god mat !men inte får smaka!

 

 

 

 

 

 

 

En kommentar

  1. bebe

    Vad jag vet så görs väl maten på Tannbergskolan och lasarettet. Så långt är det väl inte det kan väl röra sig om 1-2 km.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.