Kent Larsen, Lycksele

skööön nostalgiupplevelse…

Han satt  ihopsjunken vid ett bord,det var åratal sedan jag senast såg honom,inte var han som förr och ändå.Ögonen pigga,rösten och humorn densamme,vi hälsade glatt på varann och många minnen väcktes till liv.Han sitter här,mannen med kameran och pennan,Sorseles mest kända journalist genom tiderna,Gösta Laestander.Han är här på museet för att presentera sin utställning av gamla foton.En utställning som visar färgstarka människor i fjäll och glesbygd,bilder om arbeten och bilder av natur allt fångad på bild av en entusiastisk glesbygdsjounalist,med kärlek till bygden och en underbar förmåga att fånga allt på bild.

Jag ser på foto efter foto,jag ser bildspelet och i  igenkännandet  av  människorna känner jag mig rörd, men också lite ledsen,dom är ju döda, nästan allihop,bara ett fåtal av alla foton visar personer som fortfarande lever.Gösta Laestander har fångat människorna på bild,närgånget,dramatisk,beskrivande.Minnena väcks till liv,bakom alla foton minns jag händelser,upplevelser av  fest och glädje,av sorg och bekymmer,av dagliga bestyr och dramatiska händelser.Om livet i en fjällby och människor i den yttersta glesbygden,om en tid med en bygd i förvandling.

Jag tänker på mina resor till glesbygdsfolket i väglöst land, vandringarna,skoterkörning i dalar bland höga fjäll. hundspann och oväder,välkomnandet vid framkomsten,den bestående vänskapen…..allt,allt tränger sig på i  minnenas kavalkad…….

Tack Gösta Laestander,hoppas din utställning får massor av besökare,det är den absolut värd………hälsar kent larsen,han som du en gång "döpte" till Skoterprästen

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.