Kent Larsen, Lycksele

måste man gå till kyrkan????

Måste man till Kyrkan  och fira skolavslutning,?,frågeställningen är aktuell sedan skolverket yttrat sig Jodå,man kan visst hålla till i kyrkan vid skolavslutning men sjung för Guds skull inga psalmer,någon skulle kunna ta illa upp.En riksdagspolitiker tycker prästen kan stanna hemma vid skolavslutningen och låta rektorn ta över,det skulle bli mindre religiöst då.Är rektorer inte religiösa ?Är det kanske redan förbjudet i det jobbet?

Krister Kletman har synpunkter på sin blogg i denna fråga.Jo,jag kallar honom Kletman,kanske mest på skoj,men ändå med ironi,,han vill ju det skall bli fullt  lagligt att klottra ner alla fasader i Lycksele,till en början bara kommunala, men sedan i övrigt alla andra med,hoppas verkligen inte hans egen grupp (MP) stöder honom  i  denna hemska vison.

Men tillbaka till skolavslutningar.Krister har rätt när han säger att skolavslutning inte är en religiös högtid.Det är inte alls bra för kyrkan om skolungdom ,mot sin vilja  eller lust ,tvingas gå till kyrkan ,bara för att andra av tradition firat  sådan avslutning på skolåret.

Låt skola få vara skola och låt kyrka få vara kyrka.Skolavslutning kan nog ske på annan plats och kyrkan kan ändå erbjuda en  skolavslutningshögtid för alla som vill.Med kyrkans förmåga och möjligheter och för elever som under full frihet  får välja ,skulle det ändå bli en kyrklig högtid då man utan förbehåll kan sjunga "Den blomstertid nu kommer…"Det är svårt skapa traditioner men lätt att avskaffa dessa,att förändra kan ibland leda till något bättre…

(Krister Kletman gillar visst inte att jag påminner honom om hans förslag att tillåta s.k graffitti på kommunens fastigheter,jag upprepar vad jag skrev första gången han presenterade  förslaget:"Jag tycker inte det är konst,bara konstigt,jag tycker helt enkelt det är skit")

 

 

4 kommentarer

 1. Krister Klermalm

  Men Kent Larsen nu kommer du med falska påstående om vad jag har för ståndpunkt kring klotter och grafitti konstnärernas konstutövning. Skämmes ska du göra som kommer sådant när du bär guds ord om hjärtat ditt.
  Jag har aldrig skrivit eller sagt att det ska vara lagligt att klottra ned alla fasader i Lycksele. Jag med partiet stödjer det godkända möjlighet att på Järnvägstunnelns väggar ska det få göra grafitti målningar, bara det ska höra sig av till kommunen först om det.
  Jag stödjer legala konstutövningar samt får utövas på väggar och dyligt där ägarna till ytor godkänt för att måla oavsett målningsteknik.
  Du får tagga ned med ditt respektlösa yttranden i vad jag har skrivit om på min blogg. Du är inte seriöst av sådant svammel dynga du för fram på din blogg.

 2. Gun Rehnman

  Jag gillar traditioner. Och ser inget hemskt i att gå till kyrkan och fira skolavslutningen. Julen som dessutom är en kristen högtid och till minne av Jesu födelse. Oavsett, är det en speciell högtid, höstterminen avslutas,att då gå till kyrkan med dagens präster, inga so helst problem. Jag har varit många gånger och prästen talar till eleverna hur bra som helst, inga predikningar alls om annat än lovet, det stundande, det nya året som kommer….etc. Ingen har ännu predikat om synd och skuld på en skolavslutning!!!!
  Eller har jag haft förmånen att ha BRA präster, sådana som lever i nuet??

  Gör inte detta till en större grej än det är. Hälsar Gun ifrån ett kallt, lite snö, men vackert Mosjö

 3. Mr Cool

  Riktig konst går att sälja medans klotter kostar att sanera. Där har ni skillnaden. Krister Kletmalm har en stor idol som heter Diaz. Denne säger att det ”kittlar av upphetsning” då han hör glas krossas. Fina förebilder i flumvärlden….

 4. Mr Cool

  Slutinlägg……Ja du Kletmalm, du hävdar att den ” riktiga konsten av seriösa etablerade graffitimålarna” per definition skulle vara ok. Men som alla normala förstår så är det ju en resa INNAN man blir etablerad och klottrarna ”tränar” knappast vid något staffli i en källare utan på privat eller offentlig egendom. Du har tidigare pekat på just Diaz som en etablerad klottrare och varför skulle ett citat av honom utgöra en lögn från min sida. Du säger själv att detta citat härrör från tiden ”innan” han blev etablerad klottrare så just därför skulle citatet vara lögn!!!! Men jag förundras över hur Diaz från att känna upphetsning från krossat glas helt plötsligt blir känslolös inför densamma. Kanske det beror på mängden glas som han hört krossas?

  Efter att ha rest och bott utomlands i många år så VET jag att klotter mestadels återfinns på platser som kännetecknas av fattigdom, drogproblem, arbetslöshet och kriminalitet. Jämför gärna klotterkvantiteten i Djursholms Centrum i Stockholm kontra Tensta Centrum. De som vill att Lycksele skall ha detta negativa signum med vandalism får väl ha sin tro men för egen del så vill jag se ett välordnat Lycksele där medborgarna kan känna trivsel och gemenskap utan klotter d.v.s. vandalisering.

  Avslutningsvis Kletmalm…..tror du att ett nedklottrat Hotell Lappland skulle öka eller minska folks vilja att ta in på hotellet? Om inte så undrar jag varför du tror att Lyckseleborna skulle trivas bättre i samhället med kladd på fasaderna?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.