Kent Larsen, Lycksele

Klimathotet –var?

Att resa är att lära.Jag har haft förmånen få besöka många länder runt om i  världen,inte minst länder i Asien.Häromdagen återvände jag från vintervistet i Indien.Treochenhalv månad i Calangute i ”länet”Goa ,varmast i Indien med dagliga temperaturer av 28-32 C.Aldrig regn och långt mellan blåsiga dagar.Turister i mångtusental besöker regionen för sol och strand.Det mesta är billigt i Indien,inte minst för oss med vår starka krona.Fyll matkassen med allt du orkar bära av frukt och grönsaker för 15 kronor.Gå ut och ät på en bra restaurang,för en hel middag med både huvudrätt, efterrätt och dryck  35-40 kronor !Men Indien då ?ett jämmerligt land med dåliga vägar,smutsigt och en otrolig” organiserad oordning”,inte minst i trafiken.Korruption är utbredd och nära nog allt handlar bara om pengar.Indien är ett stort land,till ytan 7 gånger Sverige,men antalet Indier är än större,1200 miljoner.Ingenstans kan man vara ensam,det är folk överallt,trångt överallt,köbildning överallt,oljud överallt,trafiken så tät att det kan vara svårt korsa en gata….Tempel och kyrkor överallt,religionen spelar  en mycket stor roll ,varje taxi,varje buss har ett litet altare .

30 miljoner Indier är stormrika,hundratals miljoner är utfattiga och däremellan miljoner som klarar sig något så när.Ett märkligt land med en biltäthet som är otrolig,avgasrening -vad är det?gatorna fulla av sopor,renhållning-vad är det?Restauranger,shack kallas de,med kök och hygien långt,långt från våra krav…soporna bränns på tomten det ryker här och där och där och här…

Väl hemma i Lappland uppskattar men renheten,tystnaden,den glesa trafiken,naturen , men har lite svårt med priserna på mandariner,bananer,melon,potatis osv…

Jag tror många miljöpartister skulle må väl av en tur till Asiens länder och upptäcka ,det är där man behöver göra något för klimatet,inte höjning av besinpriset på hemmaplan vilket skulle drabba glesbygden hårdast,sådan åtgärd är bara en” fis i luften”.Indien är samtidigt ett föregångsland,inte minst inom teknik.Nu byggs det  anläggningar ,som aldrig förr ,för solenergi,senaste tillskottet en anläggning på 5Mw.Jag säger det en gång till,det som jag ofta sagt,vindkraft må vara ren,men den förstör vårt landskaps natur,om vi förstör vår natur förstör vi råvaran för vår turism,vi sågar av den gren vi sitter på,redan har stora naturvärden förstörts i bl.a.Danmark och Tyskland,stoppa eländet och rädda naturen…….

 

 

 

 

 

4 kommentarer

 1. Stefan Rådström

  Det finns ca sju miljarder människor i världen, Den rikaste miljarden människor – och till denna grupp hör vi i Sverige – konsumerar hälften av de fossila bränslen vilka med största sannolikhet ligger bakom den globala uppvärmningen.

  Den näst rikaste miljarden använder hälften av det som finns kvar, dvs en fjärdedel av den totala förbrukningen av fossila bränslen. Samma sak med den tredje rikaste miljarden, vilken då förbrukar en åttondel av totalen.

  Och så fortsätter det, ända fram till den allra fattigaste miljarden – de använder således en etthundratjugoåttondel av den totala förbrukningen av fossila bränslen. Siffrorna är förstås avrundade.

  Detta innebär t.ex. att en normalsvensk förbrukar nästan sex gånger mer fossila bränslen än en normalindier.

  Att utnämna Asien som en större miljöbov än oss är således fel. De åtgärder som vi kan göra här i de rika länderna får alltså mycket bättre effekt än att förmena de fattigaste i Asien ett bättre liv.

  • Kent Larsen (inläggsförfattare)

   Jag pratar inte om rika länder,jag pratar om lilla Sverige.Vi är ca.9 milj.mot Indiens 1200 miljoner människor.
   Ex. i Mumbay bor runt 18 milj.!!Enbart taxibilar är fler än alla svenska fordon.Att höja bensinskatten i
   Sverige för att minska bränsleförbrukningen blir trots allt bara ”en fis i luften”Åk dit och ta del av den
   dagliga sopförbränningen,den vågar jag kalla luftförorening…….

   • Stefan Rådström

    Lilla Sverige är ett rikt land – vi i Sverige ingår i gruppen världens rikaste miljard människor, den del av mänskligheten där en minskning av konsumtionen av fossila bränslen har allra störst effekt. Siffrorna talar sitt tydliga språk. En del av den minskningen kan användas för att ge människorna i t.ex. Indien ett bättre liv, till en obetydlig kostnad för oss – kanske man t.ex. inte måste resa utomlands vartenda år?

    Att antalet människor i Indien är mycket större än i Sverige spelar väl heller ingen roll, varje individ har väl samma rätt till ett bra liv?

    Sedan kan man ju diskutera hur man praktiskt sett kan ordna med minskningen av utsläppen, här i Sverige och i den övriga (rika) världen (det är en politisk fråga), men saken är den att det måste ske på något vis, och det helst nu genast (det är ett vetenskapligt faktum).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.