Kent Larsen, Lycksele

Man måste vara två till tango…..

Romer är diskriminerade,absolut.Författaren till ”Jeppe på berget”skrev.”Alla säger att Jeppe dricker,men ingen varför?”Nu har en romsk kvinna blivit illa behandlat på ett hotel i Stockholm,sådant hörs inte bra och borde inte förekomma ,samtidigt som personalen säger sig vara kränkt.Jag ställer mig genast frågan,vad hände egentligen?Varför framförs bara ena sidans synpunkter,jag har inte läst en rad någonstans om personalens syn på den uppkomna situationen,det synes vara lite väl ensidigt ställningstagande i media.Kanske var det ren diskriminering eller kanske provoserades den fram,vad skall man egentligen tro?

Jag har mött en hel del romer under mitt liv,alltsedan pojkåren,när dom kom med sina hästdragna vagnar,vi kallade dom zigenervagner.Romer som spådde i händerna,spelade på fiol och somliga dansade,vi pojkar tyckte  det var ganske kul,samtidigt som vi var lite rädda för dom.Som vuxen har jag mött en rad romer ,där jag drivit campingplatser,det var inte lika roligt ,tyvärr.   För inte så många år sedan kunde man läsa ett anslag på Ansia Camping ”Zigener måste betala i förskott”Naturligtvis var detta olämpligtMycket mer skulle jag kunna berätta om mina möten med romer,men det sagda må vara nog.Jovisst har romer varit föremål för diskriminering.Polisen har register,ganska omfattande om romer,det låter illa.Jag känner trots allt, jag måste upprepa ”Jeppe dricker,men varför”Om nu staten mot bakgrund av den senaste vitboken väljer att be om ursäkt för all diskriminering romer blivit utsatta för ,är det bra,men jag förväntar mig att romsk organisation medger att romer inte så sällan själva medverkat till detta.Får jag skriva så  här utan att bli påhoppad av någon mesig gröngöling

Man måste vara två till tango

 

 

3 kommentarer

 1. Ronny Jonsson

  Jo du har tyvärr alltför rätt i det du skriver Kent.Ingen rök utan eld,Allting är inte skrönor och det vet alla som inte ljuger för sig själv och andra. Men i dagens Sverige väljer många att blunda för det som är sant och bara följa med den ”politiskt korrekta” strömmen.Men man behöver inte heller dra alla över en kam.Och kunde Romerna, som du föreslår, själva be om ursäkt för de som uppfört sig dåligt och medge att det finns även inom deras folk ett antal som inte uppfört sig korrekt, så tror jag att de skulle tjäna på det i längden.

 2. Elenora

  Inte tror jag att du blir påhoppad av någon gröngöling för dom har ju inte kommit upp hit ännu.
  Alla har vi något i vår ryggsäck även du och jag, inte roligt för många som har den full med tråkigheter och ovänskap kanske.
  Alla ja alla har vi kommit till denna världen på samma villkor och fast man har någon annan hudfärg eller kallas vid något, så ska alla få kunna leva fritt i vårt land även om det förekommit oklarheter i vissa fall.
  Vi får in flyktingar och människor med svåra och trasiga liv, Romerna har också kommit till vårt land en gång och det blir alltid svårt när olika människor ska leva tillsammans med varandra, de kommer från olika kulturer och jag har alltid tyckt att man ska anpassa sig dit man kommer även om jag skulle bosätta mig på Haiti får göra detta.
  Vi ska inte alltid rucka på våra förhållanden, där står jag fast vid detta hur blågul jag än är.
  Visst var det illa när man fick veta att polisen hade ett register på romer och att det t.om här i Lycksele fanns de som skrev på sin dörr detta som du Kent skrev om.
  Ja vad som är orsak till detta ska jag inte gå in på men vill avslutningsvis bara tillägga att alla människor har samma värde oavsätt hudfärg och religon.
  Att bemöta alla på ett fint sätt är A och O. vi ska bara vara oss själva och inte förstöra.

  Visst ska man vara två i en Tango, då kan man få till en riktig finsk och härlig tango, dansa är trevligt och ger så mycket och man kan på så sätt lära känna många människor.
  Vi ska be om ursäkt om vi gjort något som är fel, självklart är det så.
  Tänk om alla kunde göra det då skulle hela världen se annorlunda ut.
  Vi kanske möts en dag och kan ta den där tangon Kent och diskutera lite ja inte under dansens gång utan vid ett annat tillfälle om livet och dess olika svängningar likt tangon ibland..

  • Kent Larsen (inläggsförfattare)

   Jag tackar jag ,skönt bli uppbjuden till en tango med eftersnack.Tango är ingen enmansdans,den kräver två som är ens om takten och nästa steg.
   Romer och annat folk har haft svårt komma sams.Båda sidor har gett upphov till dumma beteenden.
   Fjällborna brukade säga ”Det måste vara två vedträn för att brinna och två käringar för att träta”Jag säger inte att Romer får skylla
   sig själva,men säger inte heller dom är oskyldiga till diskrimineringen.Det krävs ursäkter från båda håll,inte bara kallar sig själva
   för oskyldiga offer,för så är det inte.
   Du skriver alla människor har lika värde,absolut.Det måste även romer inse´.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.