Kent Larsen, Lycksele

När såg du en älg sist ????

Frågan är berättigad och tycks bli allt mer aktuell,senaste årens älgjakt är nog snarare masslakt.Skogens konung skall avsättas och ersättas med orörda skogsplanteringar och i slutändan  för somliga -tjockare plånböcker!För det är väl det det handlar om.Man hör all fina fraser,om kvalitativ älgstam,om bättre jakt,om färre betesskador och forskningsresultat som säger än det ena än det andra.En jägarkår  låter sig övertygas av byråkraternas påstående och gör rent hus med älgstammen.Tar jag i ?javisst!,men jag vill väcka frågan om älgens betydelse.

Jag har inte forskat om älgens liv och leverna,jag gör inga anspråk på att  veta hur det verkligt förhåller sig, men jag har nära 60 års erfarenhet av jakt,men erfarenhet får väl inte räknas i sammanhanget.Låt mig mycket kort berätta följande.Jag har ett jaktområde där jag jagat under ca.25 års älgjakter.Det är ca.2000 ha.Jag driver ett litet jaktföretag med utländska jaktgäster som enbart är trofejägare,älgkronan är viktig,-oavsedd storlek.På mitt område har det under många år funnits 6 älgfamiljer.Jag vet exakt var,jag kan i förväg sätt kryss på kartan.Varje familj har sitt revir,kon kalvar på samma ställe varje år.Familjerna håller till i risigt och nära nog myrlikt fuktigt område.Varje år har vi tagit ut 2-3 tjurar,kor har ingen trofe´ men en och annan kalv har vi fällt,samt en och annan gammal ko.Några kvigor ser jag aldrig till !!! Förmodligen kan inte fjolingar  hitta  ett eget revir inom jaktområdet.Jag har jagat alla år med tyska jaktterrier,dessa är inte drivande utan bara stötande,varför älgarna nästan alltid stannar inom jaktområdet även om de blev störda av en terrier.Men nu är det slut,nu skall företaget skjutas i sank,nu skall det skjutas kor och kalvar ,absolut !   Uppnå kvoten skallar ropen! För oss som bor här ,är älgen viktig,,den har en stor social betydelse.Första älgjaktveckan är en enda stor ”familj- och vänskapsvecka”Söner,döttrar,mågar,vänner och bekanta återvänder för en trivselvecka, i skogen,jaktkojan och i hem, som fylls av gäster,  varje jägare hoppas på ett skottillfälle.Alla pratar älg.Om älgstammen skall krympas till ett fåtal individer pr.tusen hektar blir det inte roligt,vem vill sitta hela återvändarveckan och inte se en älg eller vänta i dagar på ett hundskall.

Jag är just hemkommen från en handikappmässa  Tyskland,ville lära mig lite mer om funktionshinder och funktionshindrades möjligheter ochmässans redskapsutbud.Hade faktiskt tänkt ordna älgjakt för rullstolsburna jägare,men med aktuell tilldelning är det bara att glömma,vem vill bara fälla kor och kalvar?Tyskland är turismnäringen största marknad ,näst efter Norge.Tyskarna älskar natur,kultur och traditioner.Lappland som besöksmål står högt på listan,här finns det dom själva saknar: Stora skogar.Tystnad.Rent vatten.Massor av fiskevatten.Annorlunda djurliv där ren och älg står högt på listan av det man hoppas få se.Jag har vid ett antal tillfällen varit i Tyskland under december,under julskyltningen,var och varannat skyltfönster rymmer en älgfigur,den ena mer fantasifull än den andra.Åker man en färja mellan Tyskland och Sverige finns det mängder av suvenirer föreställande älgar.Älgen har  ett otroligt stort symbolvärde för Sverige.Turismnäringen behöver älgen,se bara på ett ex.  företagaren som varje vinter ordnar älgsafari med garanti att få se älg…….

Jag förståelse för markägare och skogsbolag som ser sin skog bli förstört av älgar,jag har ockse sett hur skogsbolag helt i onödan tar bort maten för älgen och ”serverar”planteringar i stället.

Älgen är viktig för turismnäringen. Älgen är viktig för lokalbefolkningen,inte minst ur social synpunkt.Älgen är en viktig symbol för Sverige.Men  det finns en gräns för beståndets storlek,uppåt och NEDÅT! det måste finnas en balans mellan olika intressen,inte minst har ett statligt bolag ett absolut ansvar här.

Får det fortsätta som det varit senaste åren,då har kanske älgskadeproblemet fått sin ”slutliga lösning”,då blir  väl nästa steg att förbjuda stormar som vältar omkull träden….

 

 

Kent Larsen

 

 

 

 

 

7 kommentarer

 1. Karl Johan

  Mycket tråkigt avslut, eller har du belägg för det om att nästa steg är att förbjuda stormar. Ofta blir ”debatt inlägg och debatt inlägg” på så låg nivå när man avslutar på så låg nivå.
  Häls. Karl johan

 2. Kalle

  Skogsbolagen bryr sig bara om direkt avkastning och hålla uppe en fasad av framtidsomtanke om skogen. Därför ser de faktiskt älgen som ett mindre problem. Om älgen gnager på plantor som om 75 år leder till flertoppiga träd, vad inverkar det på den stundande kvartalsrapporten? Samma sak med att dammsuga hyggena efter ris och stubbar, om det försämrar resultatet om 50 år med låt säga 80% så fortsätter de utan att tveka. Hellre 1% högre avkastning nu och utarmade skogar om 50 år. Om älgen däremot gnagde ner avverkningsbara träd då skulle du få se på masslakt, och hur nu dessa älgar skulle se ut…

  Jag vågar gå så långt och säga att anledningen till den frikostiga älgtilldelningen är inte främst att skydda skogen utan att skogsbolagen får in mera pengar nu i form av fler fällavgifter!

 3. Janne

  Med din erfarenhet av älgjakt borde du väl ändå veta bättre än så. Jägarkåren låter sig inte alls övertygas, så som du beskriver. Jägarkåren är enig med dig i att stammen är för klen, men skogsbolagens styrmedel är tyvärr för starka för att vi på egen hand ska kunna påverka situationen.

  Nej, man ser knappt en älg nuförtiden. På de marker där jag jagar runt om i länet finns knappt ett betat löv längre och knappast ett enda betat tallskott. Man kanske inte borde beslå skogsbolagen med lögn, men lite brydd blir man allt över deras rapporter om ökande betesskador.

  • Kent Larsen (inläggsförfattare)

   Jag påstår inte jag har alla svar,jag ställer enbart frågor.Vad jag vet så föder inte älgtjurar några kalvar.
   Skjuter man bort alla älgkor då minskar väl älgstammen omedelbart ,eller…
   Vem har skjutit korna ??Jag tror faktiskt jägarkåren,jaktlagen och jaktorganisationerna ,kan påverka jakten
   och älgstammens sammansättning och storlek
   Tack för ditt inlägg,hade hoppats många fler skulle reagera på mina frågeställningar……

 4. Stina Persson

  Hej Kent
  Vi har massor av älg i Sörmland. Tittar just på en ko med 2 kalvar som sover sött under vårt äppelträd. Kom och jaga!

  Sixtens doter

  • Kent Larsen (inläggsförfattare)

   Hej Stina …bra du får en fin jakt,tyvärr har avskjutningen i våra bygder varit alldeles på tol för stor,skjuter man alla kor vad händer då? svaret är enkelt,skogbolagen har sina mål,med det är
   till syvende och sist skytten som väljer…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.