Varning för krokodiler

Tre vänner träffades under gårdagen. Peppe lagade revbensspjäll på spisen och i ugnen. Jag smörstekte sparris, medan Karlsson rensade jordgubbar och vispade grädden. Om kvällen hängde vi soffan och samtalade om litteratur, musik och kärlek, om den som sårar och om den som läker, och om avslutning spårade vi våra rötter.

PhotoGrid_1438538919853

Det handlade om det goda samtalets läkande kraft. Det är då man lär sig något om livet – om man nu fixar att sätta in sig i ett sammanhang. En grundpelare i ett samtal är att lyssna aktivt för att kunna ta in och bearbeta det som blivit sagt – alltså kunna göra en analys av det motparten sagt och utifrån det ge en kommentar. Det handlar om att kunna se för att själv bli sedd. Det goda samtalet är en förutsättning i lärandet om oss själva, om våra medmänniskor, för att vi ska kunna utvecklas. Att samtala handlar mycket om att kunna vänta och att inte avbryta den som talar. Somliga fixar inte detta.

Det händer lite då och då att vi försöker föra ett samtal med en krokodil. Ni vet de där typerna med stor käft men med jäkligt små öron. De skriker ut sina idéer, men eftersom de inte kan lyssna så kan de heller inte ta in nya impulser – de lär sig inget nytt. De går omkring i sin värld med unkna idéer och blir därför alltings mått. De använder sig själva för att mäta världen; sanningar som de anser vara de enda rätta. De vet inte bättre. Men i grunden är de rädda och ger sig därför på andra i tron att de ska växa. Det är krokodilerna som brukar berätta för dig vem du egentligen är, vad du har för fel och brister (för själva har de inga) – men kännetecknande är att krokodilerna ständigt gör felaktiga analyser, både av dig och av världen – eftersom de alltid tror sig ha rätt. De är ju alltings mått.

Så kan det vara i relationer, så är det i samtalet på samhällsplanet då medborgarna upplever att politikerna inte lyssnar på dem. Det goda samtalet är viktigt i en väl fungerande demokrati. Särskilt i tider när rädslan tycks ta över och få oss agera som grottmänniskor: Fly eller slåss – ett tillstånd då förnuftet kommer på undantag. Det är genom samtalet som vi lär vi oss mer om varandra; i det tränar vi vår empati. Men även på det här planet tar krokodilerna stort utrymma då de måste berätta hur det verkligen ligger till. Det är i tider som dessa som de styrande måste lära sig att lyssna av terrängen genom att lägga örat mot marken. Tyvärr finns det en hel del krokodiler även bland politikerna.

För övrigt ska jag tvätta kläder idag. Vad nu det ska vara bra för?

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.