Evig vänskap

Sköna dagar i AIK-land, fint väder, trevligt. I Skellefteå pågår ”Stadsfesten” med underhållning av skilda slag, öltält här och var och en massa människor som trängs på en liten yta. I förrgår tog vi oss ner till älven för att se en drakbåtstävling, men precis vid målgången hade man rest ett par rejäla tält som sålde öl och coca cola. Man såg inte ett skit. Trist för de stackare som försökte ro de otympliga båtarna över mållinjen. Men jag och Lena var lika glada för det.

kentLena

I går tog Lena och tjejkompisarna en runda bland öltälten, medan jag åkte förbi  min gode och trogne vän Johansson (Lars i förnamn), som flyttat till stans högsta hus med en jättelik balkong där han kan stå och vinka till folket. En en helt otrolig utsikt över stan. Hissen ner och man befinner sig ett stenkast från Max. Jag och Johansson har många minnen att dela, men så har vi varit polare sen mitten av 80-talet då vi jobbade som sjuksköterskor på hjärtintensiven i Umeå. Ett sätt att upptäcka att man passar bra ihop med en annan människa, är förmågan att skratta åt ungefär samma saker. Skrattet förenar och bygger broar. Sen kom jag och Johansson att kuska runt i Norge och norra landsändan som stafettsköterskor. Vi tjänade rysligt bra och för pengarna reste vi en del. Genom vått och torrt har han funnits där för mig och alltid ställt upp när jag haft det svårt. Men han är, precis som flera andra av mina vänner, förvånad över att han inte kunnat se/märka hur illa ställt det var med mig periodvis. Men jag mörkade ju sanningen och under mina dåliga perioder skyllde jag på skrivandet, att jag behövde vara ifred för att skriva klar någon av min romaner. I själva verket var jag deprimerad eller inne i en period av intensivt supande.

SKAM

Läste härförleden en artikel om schizofreni. Det tycks vara så att schizofreni i själva verket är flera sjukdomar, så många som åtta, vilket inom en snar framtid kommer att ge fler preciserade diagnoser vilket i sin tur borde öka hoppet för en bättre behandling av denna smärtsamma sjukdom. Det kan kanske jämföras med bipolär sjukdom, som från att ha varit en diagnos nu har sex-sju olika diagnoser, från BS typ 1 där det pendlar mellan hypomani, mani och djupa depressioner, till typ 2 där man lider av ständigt återkommande depressioner och  ett och annat skov av hypomani o.s.v. Länge leve den allt mer ökande kunskapen om hjärnans funktioner.

För övrigt blir du mer autoritär om du talar med mörk röst. Pipiga röster har svårare att få sin vilja igenom.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.