Hjärnkoll på läget

Sovit gott – och gud ske pris så verkar merparten av nackspärren ha släppt. Det är ännu en aning stelt på vänstersidan av halsen, men pinvärken är borta. Idag ska jag ta mig till Ö-vik för att på vårdhögskolan tala inför en större grupp av sjuksköterskeelever. Chaufför på resan blir min gode och trogne vän Gösta Nilsson – den mannen har snart kört mig runt hela övre Norrland. Det känns tryggt och bra att ha en chaufför, då jag brukar bli slut i skallen efter ett framträdande. Hjärnstress.

hjärnkoll

Annars handlar väl dagens tema om att ha Hjärnkoll. Jag har nyligen blivit ambassadör i riksförbundet Hjärnkoll, som bärs upp av människor med egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Genom de personliga berättelserna hoppas vi att kunskaperna ska öka i samma takt som fördomarna minskar. Sedan är jag ju där som författaren Kent och då kommer framträdandet att baseras på min självbiografi ”Spring Kent, spring!”

Jag kommer att prata om ADHD; denna neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som man föds med och som kan ställa med en hel del oreda i en människas liv. Med ADHD följer en rad andra problem som inlärningsproblem, läs- och skrivsvårigheter som dyslexi, problem att tolka sinnesintryck, ångest, depression – ständiga misslyckanden som senare i livet kan leda till missbruk och kriminalitet. Nu vet man att vi med ADHD har lägre aktiviteter i överföringen i hjärnan av en del signalsubstanser, som dopamin och noradrenalin. Dessa substanser är nödvändiga för att nervcellerna ska kunna kommunicera med varandra. Dessutom finns bristen på dopamin i de delar av hjärnan som är centrum för belöningssystemet. Men vi får inte glömma bort de positiva sidorna med ADHD. Vi är intensiva, energiska, kreativa, orädda och nyfikna. Vi är ofta charmiga och kärleksfulla; vi har en förmåga att utveckla en emotionell intelligens, en slags känslomässig lyhördhet. Även om vi ofta är motoriskt klumpiga är vi problemlösare och visionärer.

bipolärsjukdom

Nästa punkt handlar om Bipolär sjukdom som är en mycket allvarlig och kronisk hjärnsjukdom som även brukar kallas för manodepression, och som innebär att man i perioder antingen är manisk eller har den lindrigare hypomanin, eller så är man deprimerad. Mellan skoven kan man under långa perioder vara symtomfri. Det typiska med sjukdomen är de snabba, tvära kasten. En bipolär depression skiljer sig också från vanliga depressioner då insjuknandet sker snabbare, ibland tar det bara några timmar att förflyttas ner i en svår depression, när det för en ”normal” depression kan ta månader. Bipolär sjukdom är livsfarlig. De som drabbas har 15 till 22 gånger förhöjd risk för självmord, men även en förhöjd risk att avlida i andra sjukdomar.

Ja, sedan blir det väl en del annat som kommer att avhandlas, som detta om samsjuklighet, dubbeldiagnoser och missbruk. Det senare är tyvärr en vanlig negativ konsekvens, särskilt när man ännu inte kunnat ställa diagnoserna på ADHD och Bipolär sjukdom. Utan vetskap om att man är bärare av dessa diagnoser, så blir världen märklig och skrämmande, och det är vanligt att man börjar självmedicinera, vilket i slutänden leder fram till ett beroende.

Men se där, nu fick jag chansen att sprida lite kunskap till er läsare av min blogg. Även på bloggen har jag verkat som ambassadör för Hjärnkoll – samtidigt som jag fick repetera mina kunskaper i det ämne som jag under 1 1/2 timme ska prata om i Ö-vik. Inte helt fel. Men konsekvensen av detta är att kaffet har kallnat – dock råder ingen brist på kaffe i detta hushåll. Icke heller snus.

För övrigt är det snart dags att kliva in i duschen. Tänk vilken gudagåva att ha rent vatten. Det är inte alla givet.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.