Gängkrig på 60-talet

Återigen verkar det bli en fin dag. Igår spatserade jag längs stadens gator endast iförd en tunn skjorta – och byxor förstås. Och skor. Solen gassade rejält och tvingade fram svettpärlor i min panna. I södra landsändan, på Öland, ligger folk halvnakna på stränderna och solar. Vattentemperaturen är fortfarande upp mot tjugo grader – i allra högsta grad badvänligt. Men lite knäppt är det att vi har ”sommar” den 14 september. Något har hänt med klimatet.

Läser att det är gängkrig i min gamla hemstad Lycksele. 40 ”hårdingar” mötte upp för att banka in lite vett i varandras skallar. Men gängkrig i Lycksele är inget nytt. Redan i slutet av 60-talet var det krig mellan Furuvik (där jag gick grundskolan) och Norrmalm. Jag deltog inte. Dels var jag för feg, dels åkte jag hem till Baklandet varje dag efter skolans slut. Men varje morgon fick jag rapporter från de som smugit fram genom skogen, bort mot Norrmalm, med träpåkar och pilbågar i händerna. Ibland kontrade Norrmalmsgänget genom att smyga till Furuvik. Det kunde visas upp en och annan svullen näsa, en hel del fläskläppar men i övrigt var det ju ”bara” en spännande lek. Men dag gick det snett. Någon från Norrmalmssidan släppte iväg en pil som borrade sig genom vaden på en liten kille på Furuvikssidan. Sjukhus, polis – och sedan var kriget över. Den där pilen kunde ha gått någon halvmeter högre och lett till döden. Detta angående gängkrigen i Lycksele.

I kväll ska jag framträda på Kärnhuset (18.30) och berätta om mitt liv. Har gjort det ett antal gånger nu. Dessutom är det en hel hop som läst min livsberättelse i bokform. Jag äger inte längre min berättelse, den har jag överlåtit till läsarna och de som lyssnar till mina föredrag. Men så är det ju med alla böcker. När de väl är skrivna och ute på marknaden, så får man släppa taget om dem.

Det är dags att anmäla sig till skrivarkursen i Lycksele! Den 14-16 oktober leder jag en spännande och lärorik kurs i kreativt skrivande. Priset är oslagbart: 1500 kr för tre dagars inspirationsarbete. (Läs mer på ABF Lyckseles fb-sida).
Arrangörer är ABF Mitt i Lappland och Lycksele bibliotek.
Anmälan: ABF Mitt i Lappland 0950-380 80
[email protected] (Begränsat antal platser!)

För övrigt är det en skandal att jag ännu inte kommit mig ut i skogen för att plocka bär och svamp.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.