Lika sjukvård? Nja …

Såja, nu har jag avklarat min författarturné i norra Västerbotten. Sist på tur stod Norsjö där ett femtiotal kommit för att lyssna. Under den här föreläsningsturnén har jag kommit i kontakt med många människor som lider av psykisk ohälsa och den vanligaste frågan har varit:”Hur får jag hjälp? Hur ska jag göra för att bli trodd?” Det är inte lika lätt i Norrlands inland att få hjälp om man har någon psykisk sjukdom, som det är för oss som bor i Umeå. I Malå och Norsjö får man förlita sig på att någon distriktsläkare skriver en remiss till Lycksele eller Skellefteå – och på grund av läkarbristen på inlandets vårdcentraler, är det inte särskilt ovanligt att man får träffa en ny stafettläkare vid varje besök. Nej, det är inte lika sjukvård för alla här i Sverige.

NorsjöKent
Från Norsjö bibliotek. Cirka 50 åhörare.

Till mina föreläsningar har det även kommit anhöriga och vänner till någon med psykisk ohälsa. ”Vad ska vi göra, vad kan vi göra för att hjälpa till?” Det är ju så att psykiska sjukdomar och missbruksproblem går hand i hand och att detta raskt blir till en ”familjesjukdom” – att det är fler än den sjuke som dras med i fallen. Det är inte enbart den sjuke som känner skam – det gör även människorna runt omkring. Skuld och skam. Ett av mina råd är att prata öppet om problemen, först då biter man huvudet av skammen. Börjar man att skapa hemligheter för att skydda familjen och den sjuke, är risken stor att de anhöriga blir medberoende.

psyket2

Det finns onekligen ett stort behov att prata om psykisk ohälsa. Försäkringskassan meddelar att psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning och WHO säger att psykisk ohälsa är en av största utmaningarna att klara av inför framtiden. Människor världen runt mår allt psykiskt sämre.

20160315_163208

Onekligen har min bok ”Spring Kent, spring!” varit till stor hjälp för de som lider av psykisk ohälsa och för anhöriga. Den har även varit upplysande för de som velat lära sig mer om psykiska sjukdomar. Den har även krossat en del fördomar, bland annat att psykiskt sjuka inte kan återvända till arbetslivet. Trots att jag lidit av bipolär sjukdom, ADHD, paniksyndrom har jag skaffat mig tre yrkesutbildningar och jobbat på en lång rad arbetsplatser i Sverige och Norge. Jag har klarat av det trots att jag ofta mått illa och velat krypa ihop under sängen.

För övrigt ska Trump bilda regering. Kalle Anka lär ska bli vice president, Joakim von Anka blir finansminister, medan Karl Alfred tar sig an posten som försvarsminister. Däremot är Musse Pigg alltför svart för att platsa i regeringen. Istället riskerar Musse Pigg att bli tvångsdeporterad till Sydamerika eller Mexiko.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.