En nutida prokrustessäng

Jäklar i min lilla låda vad det regnar här på Pig Hill – och förmodligen även i resten av Umeå och längs Västerbottens kustland. Fryser vätan till på kvällen när jag ska till Hörnefors och framträda, så kan det bli slirigt och halt. Eller så säger jag som Robban Broberg: ”Bättre vara ute på hal is å ha de´ glatt än att gå i lera å sörja!”  Men nog är det trist när all den vita snön nu kommer att tina bort. Men naturen laddar väl för att återigen ge oss en grön, snöfri jul.

KrigBarn

Nog är det väl underligt att vi människor lägger ner en sådan tid och energi för att skapa dessa jävligt dåliga imitationer av helvetet. När jag läser om det som sker inne i Syrien, blir jag illamående och rädd. Tånaglar rycks ut med tång, elkablar används som piskor och hundratalet fångar trycks in i små celler. Kvinnor och småflickor våldtas, oskyldiga män får struparna avskurna, folk begravs levande. Nej, jag beskriver inte medeltiden. Jag skriver om ödesåret anno 2016. Det är civilbefolkningen som lider mest – inte svårt att förstå när IS-soldaterna använder civilbefolkningen som mänskliga sköldar. Är inte det ondska? Och vilken skuld tvingas vi bära ifall vi vänder bort vårt ansikte och tänker på något annat. Risken är att vi blir apatiska och då blir vi till slut ”levande döda”. Livet angår oss inte längre.

Vad skulle vi göra om vi bodde i Syrien och hade chansen och möjligheten att föra vår familj i säkerhet. Nog skulle då jag fly, varför inte till Sverige? Om jag nu inte blev fast i Turkiet eller drunknade under färden över ett stormigt Medelhav.

Varför har vi blivit så oroliga över det annorlunda, över att andra inte ser ut som oss ”svenskar”. Vi har börjat ställa krav att alla ska passa in i en och samma mall. Påminner lite om prokrustessäng där man enligt den grekiska mytologin gjorde alla ”lika” långa. De som placerades i sängen och var för korta tänjdes helt sonika ut, medan de som var för långa fick en bit av sina ben avhuggna.

För övrigt säger jag bara: ”Spela poker, livet är kort.”

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.