De bipolära kasten

Sovit underligt. Somnade rätt så fort vid tolvslaget, men har varit uppe ett flertal gånger och lekt tomte och tydligen måste jag ha varit hungrig för på nattduksbordet står ett fat med en smörgås och ett glas sockerfri julmust. Båda orörda. Det drömda livet … och nu som då minns jag inget av det. I dag är det stora tvättardagen, då en stor mängd sängkläder ska vaskas. I vårt tvättrum finns en tvättmaskin, en torktumlare – det kommer att ta hela dagen.

bipolär

Har under min turné flera gånger fått frågan vad bipolär sjukdom egentligen är och om det finns något hopp för de som drabbats. Redan 400 år före Kristus beskrev den grekiske filosofen Hippokrates tillståndet som melancholia och mania. Bipolär sjukdom är en mycket allvarlig och kronisk hjärnsjukdom som även brukar kallas för manodepression, och innebär att man i perioder antingen är manisk eller har den lindrigare hypomanin, eller så är man deprimerad. Det kan även förekomma en blandning av dessa tillstånd, och då är kasten mellan topp och botten så snabba och smärtsamma att risken för självmord är överhängande. Antalet skov (utbrott) varierar mycket från person till person, och perioderna mellan skoven är ofta symtomfria. Det typiska med sjukdomen är det snabba, tvära kasten. I en bipolär depression är insjuknandet snabbt  ibland tar det bara några dagar, ibland några timmar att förflyttas ner i en svår, förlamande och mycket smärtsam depression, när det för en ”normal” depression kan ta månader på sig att utvecklas.

3d puppet with two masks in hands

Bipolär sjukdom är en underdiagnostiserad sjukdom, vilket gör att det finns ett mörkertal för hur många som idag har sjukdomen, men som ännu inte fått diagnosen. Man räknar med att så många som 70 procent av de bipolära i början får en annan diagnos och att 35 procent är obehandlade i tio år. Det kan bli många konsekvenser om man inte får rätt diagnos. Riktigt många konsekvenser. Utan behandling finns risker för bestående funktionsnedsättningar, därför är det viktigt att få en snabb diagnos, och om man är noga med medicineringen och eventuell terapi, är prognosen rätt så god. Förutom lidande kan man hinna dra på sig andra sjukdomar, belasta familj, vänner, bli av med jobbet, skickas runt i vårdapparaten och ramla mellan stolarna.Det är som sagt en kronisk sjukdom som inte växer bort eller helas på något vidunderligt sätt, och kräver precis som andra sjukdomar, exempelvis som diabetes och hjärtsvikt, en livslång behandling. Det är vanligt att bipolär sjukdom och ADHD går armkrok, och ibland går symtomen i varandra. Det kan vara svårt att säga vad som är vad. Det är viktigt att få kontroll över sin ADHD, eftersom den har en förmåga att ”riva upp” nya skov i sjukdomen.

I den bipolära sjukdomen finns starka inslag av ärftlighet och ofta finns det en familjehistoria där flera har insjuknat i sjukdomen. Om en förälder är bipolär, så ökar risken med 65 procent att barnet får sjukdomen, och om båda föräldrarna är bipolära, så är risken upp mot 75 procent. Däremot föds man inte bipolär, utan med en ”genetisk sårbarhet”, en ökad känslighet för exempelvis stress, som gör att man senare utvecklar sjukdomen. Min bipolära sjukdom bröt ut när jag gjorde lumpen. Jag var 19 år. Utbrottet kändes overkligt och var bitvis mycket skrämmande. Det började med en hypoman fas, som sedan slog över i en okontrollerbar manisk fas. Till slut kantrade tillvaron. Jag föll och föll, genom mörker och landade hårt i en djup depression.

Många av oss med bipolär sjukdom har högpresterande yrken och det tycks finnas ett samband mellan sjukdomen och ökad kreativitet – i varje fall är sjukdomen vanligare hos konstnärer, författare och vetenskapsmän. Det har förmodligen sin orsak i sjukdomens hypomana fas som kan ”förlösa” tankar och känslor; vilket gör att förmågan att tänka ”brett och associationsrikt” ökar. Det är som om man får obegränsat med energi som man måste göra något av. Sova har man inte tid med. Däremot finns det inte mycket konstruktiv och bestående kreativitet när det slår över i manin eller man fastnar i en djup bipolär depression.

Bipolära är mer kreativa än andra. Här några exempel på de som är bipolära::

churchill

 • Filip Hammar
 • Arvid Lagercrantz
 • Sinead O’connor’s
 • Mikael Persbrand
 • Jean Claude Van Damme
 • Tracy Ullman
 • Peter Gabriel
 • Sting
 • Ben Stiller
 • Robert Downey Jr
 • Jim Carrey
 • Ludwig van Beethoven
 • Leo Tolstoj
 • Graham Greene
 • Emile Zola
 • Joseph Conrad
 • T S Eliot
 • Cary Grant
 • Kurt Cobain
 • Vincent Van Gogh
 • Winston Churchill
 • Edgar Allen Poe

För övrigt är mitt mentala jag ett resultat av det som sker i den kemiska fabriken i min hjärna. Även i mina tankar råder naturlagarna.

Läs mer i min bok ”Spring Kent, spring!” >>> Beställ!

Omslag_Spring_Kent

Etiketter:

2 kommentarer

  • Kent Lundholm (inläggsförfattare)

   Hej!
   Syftar du på listan över kända bipolära personer? Eller på min text? Vad gäller listan så kan jag bara hålla med, endast två bipolära kvinnor. Texten däremot är ju generellt skriven, dock ej könsneutral då jag icke kan avsäga mig manliga kön. Dock tycker jag att den är så pass generell att den borde gå att ta till sig både av män och kvinnor. Mvh Kent

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.