Alternativa sanningar

Uppe i ottan. En sådan där morgon (eller natt) då jag vaknar med hjärtat i halsgropen och med en diffus, obeskrivbar känsla av att något är fel, att något förfärligt ska hända. Men med lite avledning, typ fem partier snabbschack mot min mobilapp glömde jag obehaget. Klev upp strax före fem för att koka kaffe, men kom då på att jag fastar inför dagens blodprovstagning. Ska göra det inför nästa veckas läkarbesök. Det är den doktor som håller ordning på mitt blodtryck, mina blodfetter och mitt blodsocker – för att förebygga ytterligare en stroke.

lögn

Tänker på det som Trump´s pressekreterare sa igår, detta om att de numera ska lägga fram alternativa fakta. Vad jag lärt mig så finns det antingen fakta eller lögn. Två alternativ. Det kan ju inte finns alternativa fakta. Jorden är rund och en spade är en spade. Det är fakta. Eller så blir det som Trump sa under sitt installationstal, att det var tack vare Gud att det inte regnade medan han talade – trots att regnet öste ner. Alternativa fakta? Eller lögn, eller rent av vanföreställningar. När jag tänker ett varv till har det ju i alla tider funnits politiska partier och religioner (sekter) som haft sina egna kollektiva, alternativa sanningar som man byggt murar kring – eller så har man genom lögnerna försökt bilda allianser, eller kanske ännu vanligare: försökt påtvinga andra sina ”sanningar”. I forna Sovjet hade man så kallade omskolningsläger som man inte fick lämna förrän man anammat den ”alternativa sanningen”. Det är så man skapar motsättningar byggda på luft. Vi mot dem. Sådant skapar rädsla och rädda människor kan ibland blir mycket farliga – särskilt när människor blir rädda för att bli utknuffade från flocken, från gemenskapen. Det är då som vi slutar göra egna, personliga val, vilket i sig gör att människan förtvinar och slutar att utvecklas.

För övrigt tycks det vara så att ju äldre jag blir, desto mer vill jag göra mig av med ting. Döda ting. Allt för att skapa rena ytor.

 

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Bo

    En landsman till Donald Trump, Daniel Patrick Moynihan, lär ha sagt:

    ”Everyone is entitled to their own opinions, but they are not entitled to their own facts.”

    Jag försöker skilja mellan fakta och värderingar. Så gott jag kan.

    Samtidigt kan det kanske vara på sin plats att påminna om att mycket av historien skrivs av de styrande. Efter krig brukar det vara segrarna som skriver historien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.