Cyberkriget är här

Morgon uppe på Pig Hill. Blå himmel, solen på väg upp – men ingen värme. Sovit oroligt. Fixade pulverkaffe vid femsnåret, låg sen och läste. Måste hinna läsa ut Butcher’s Crossing av John William, som är föremål för ”Bokpratarna”; en manlig bokcirkel där flertalet lever sina liv just här på Pig Hill. Vi strålar samman ikväll hemma hos Peppe. Sedan är det kurs på onsdag och på torsdag bär det av till AIK-land.

Det tycks vara så att framtidens soldater kommer att sitta framför en datorskärm. Cyberkriget pågår redan. Det gäller i första hand att skydda våra hemligheter och system, eller krossa fiendens system. Med tangentborden som vapen ger sig dessa cyberkommandon ut på rövarstråt. USA har sedan ett tag startat sitt cyberkrig mot terroristorganisationen IS och ska i första hand förhindra IS att kommunicera via nätet och att sprida sin propaganda.

201705_600_980_0_44_3000_1875_2

Men cyberkrig behöver inte nödvändigtvis startas av länder, det kan mycket väl vara kriminella cybercowboys som skapar kaos.Eller så gör man som hackarnätverket Anonymous och förklarar krig mot IS .Det tog inte länge förrän Anonymous gren, GSG, hittade konton med miljoner dollar i bitcoins (digital valuta) som kunde knytas till IS-terrorister. I Sverige kommer en hel del av de digitala attackerna från Ryssland – som även lämnat digitala spår i den amerikanska valrörelsen. Digitalt krig … Ja, det torde gå fort att inta ett land om man samtidigt tar över nätverken och går ut med felaktig myndighetsinformation och sedan släcker ner nätverken så att datorer och mobiltelefoner lägger av. Lyckas man även jävlas med elproduktionen, så räcker det väl med att rulla en tanks över gränsen.

För övrigt så borde jag ta en promenad.

.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.