Rätten till lättja

Det lackar mot jul. Klapparna är inköpta, pyntandet är klart. Ett djupt andetag för att landa i mig själv och bli närvarande. Har mest hängt över korrekturet till min kommande roman och efter två intensiva genomläsningar, där jag rättat fel och strukit drygt tjugo sidor, är jag nu redo att överlämna texten till en ny korrekturläsare som ser på mina ord ur ett annat perspektiv. Har nog aldrig varit mer noga med en text som denna, kanske för att den inte liknar något annat som jag tidigare skrivit. Man vet ju aldrig – kanske är detta det sista jag skriver och publicerar.

lättja

Igår kväll strålade de läsande gubbarna på Pig Hill, Bokpratarna, samman för att äta gott och diskutera den bok som vi gemensamt läst. ”Rätten till lättja” av filosofen Paul Lafargue. Boken publicerades 1883. I korthet så pläderar han för att vi inte förslösa merparten av våra liv till att jobba ihjäl oss. Exakt vad som händer i dagens samhälle. Kanske är det Luther som sitter på vår högra axel och viskar: ”Bed och arbeta!” De som har jobb sliter ont i ett högt tempo, allt medan de skuldsätter sig allt mer. Skulderna tvingar folk att jobba än mer. De som hamnat utanför arbetsmarknaden, mår uselt för att de står utanför gemenskapen. När vi istället borde fundera över att dela på de arbeten som finns. Vi mår inte bra. Den vanligaste sjukskrivningsorsaken är psykisk ohälsa och allt fler drabbas av utmattningssyndrom.

unnamed

Några av medlemmarna i Bokpratarna.

Det är verkligen roligt att få vara en av medlemmarna i Bokpratarna; att få träffa läsande män i min egen ålder. Tror att det är nyttigt att på mäns vis samtala om stora och små frågor som rör livet. Generellt är vi män usla på att bilda sociala gemenskaper, att finna tillhörighet i olika sammanhang. Om våra äktenskap eller förhållande tar slut, står vi där som isolerade öar, helt ensamma, vilket kan leda till att vi dör i förtid.

För övrigt söker jag ett deltidsjobb. Att försöka leva på skrivandet är hopplöst. Så ifall någon har nytta av en välmeriterad gubbe i sina bästa år, hör av er. Sköt om er!

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.