Klimatet krisar

Molnigt, mindre varmt, men inte många droppar regn. Nu verkar det som om hettan, torkan ska fortsätta. Nu brinner det snart över hela landet. Nu måste vi på fullt allvar förstå att vi sabbat denna jord så mycket att vi står inför en klimatkris. Fast Trump, den stollen, tycks ju mena att klimatkrisen är ”påhitt” från olika forskare för att gynna deras intressen.

Citat från SVT:S webb
”Enligt SMHI ökar temperaturen mer i Sverige än på jorden i genomsnitt. Om jordens medeltemperatur ökar med två grader kan det vid nordpolen handla om fyra grader. Ett varmare hav leder till att andelen zooplankton minskar, zooplankton är en livsviktig föda för torsklarver och annan fisk.SMHI har listat hur klimatförändringarna väntas drabba landets samtliga län, med flera skyfall eller längre perioder av torka. Trädgränsen har redan börjat krypa uppåt och enligt forskarnas beräkningar kommer kalfjället knappt finnas kvar om 100 år. Vi kommer att få vandra Kungsleden i björk-och barrskog. Arter som hotas av ett varmare klimat är bland annat fjälluggla och fjällripa, de kommer på sikt att ersättas av mer varmblodiga arter söderifrån.Fjällrödingen minskar också och i tusentals fjällsjöar har man konstaterat hur gäddan slår ut rödingen eftersom gäddan trivs i varmare och brunare öarna.”

Läs mer på SMHI:S webb.

I går var jag för första gången på Trästocksfestivalen i Skellefteå. Varmt, massor med folk. Kvällens dragplåster var Tomas Andersson Wij. Hyggligt trevligt, även om de flesta av hans låtar går i moll.

12

Jo, jag var där. I varje fall halva jag.

0

Trevligt var att träffa redaktören för Lokaltidningen Eric Nordlund (där jag är krönikör). Glad och gemytlig som vanligt. Och där dök Gamm-dö-deg upp alias Leif Degerman, en gammal vän från 80-talet då jag levde mitt liv i Skellefteå.

För övrigt skulle jag aldrig drömma om att köpa ett hus i ett kokhet Grekland. Möjligen i Svalbard.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.