Dada fattas oss

Vaknar med en märklig musik i skallen, en sådan där musik som man inte kan värja sig från – men vad tusan var det för skrammel som studsade mellan tinningloberna. Så mindes jag. Det är väl 20 år sedan jag lyssnade på Hugo Ball senast. Kanske är detta det intervall som krävs för att inte bli tillintetgjord av denna Dadaist.

När första världskriget bröt ut, emigrerade Hugo Ball med sin blivande hustru Emmy Henneings till Schweiz. I februari 1916 öppnade Ball och Hennings Cabaret Voltarie i Spiegelgass i Zürich.

Få anade att det skulle bli startskottet skulle vara startskottet för en av de mest inflytelserika och bortglömda konströrelserna i modern tid. På scenen visades mystiska rörelser och danser. Man spelade på instrument som inte fanns. Så kallade simultana dikter lästes upp samtidigt av tre personer på tre olika språk. Hugo Ball kontrade med att läsa upp ljuddikter på ett fantasispråk iklädd vansinniga kostymer. Dadaismen eller Dada var en avantgardistisk konst- och litterär riktning inom modernismen som blomstrade från 1916 till omkring 1923. Dada kan ses som en mer handgriplig protest mot kulturens inlemmande i den sociala hierarkin

HugoBall

 Hugo Ball började att läsa upp ljuddikter på ett påhittat fantasispråk iklädd vansinniga kostymer. Snart använde medlemmarna ordet dada som titel för allt de skapade: konst, musik, litteratur, publikationer, uppträdanden. Allt var dada! Dada som inte betyder någonting.

Dadaisterna älskade också att skriva manifest. De skrev manifesten så att säga in absurdum. Normalt vill du genom ett manifest uppnå att folk skall göra någonting. Dadaisterna ville i sina manifest övertala dig om att inte göra någonting. Eller att göra någonting som inte är betydelsefull. Som är nonsens. Dada.


Talking heads har tolkat Hugo Ball.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.