Jag och flyttkartongerna

Går på knäna idag. Det sket sig med lägenhetsbytet. Så nu lever jag här bland mina flyttkartonger och sopsäckar och vet varken ut eller in. Kommunen sa blankt nej till att hjälpa mig visa LSS och Bostaden sa nej till lägenhetsbytet. Trots tre läkarintyg där man ur olika aspekter pekar på riskerna för mig att försöka gå i trapporna.

Det är en märklig känsla, skrämmande, förvånande, när tanken är med en, men kroppen sviker. Jag har alltså ramlat gånger flera på grund av min nyligen upptäckta Parkinson och har fått allt svårare svårt med balansen, särskilt i trappor. Därför måste jag efter 13 år byta lägenhet, till en på bottenplan eller där det finns hiss. Fick ju tag i en med hiss på Himlastigen (symboliskt gatunamn) skulle ha flyttat dit i februari.

mask-1027228_960_720

Sekunderna efter samtalet med Bostaden och deras ombuds luddiga förklaringar, så åkte jag kana ner i Kafka-land. Blev den mest ensamme mannen på jorden. Rasade runt i bitterhet och rädsla. Fick tag i G. som lovade att allt skulle ordna sig. Hoppas han har rätt.

Min mentala spänst har fått gikt. Ballongerna som ska bära min fantasi är tomma på luft och helium. Framtidstron som blivit närsynt slutar vid nästippen. Samtidigt som min obotliga sjukdom slukar tid ur mitt liv. Ska ett halvår (minst) nu gå åt till att bo i denna röra bland flyttkartonger, när jag borde leva livet och njuta.

soul-623424_960_720

Det är en jävla tur att jag bidde författare, så att jag kan borra ner mig i tidigt 1900-tal och vandra barfota längs smala grusvägar, ner mot en å för att bada, bli blöt och sedan torka. Jag har min Ester och jag tramp henne baki häla för att se vart hon ska gå. Hon säger att hon känner sig övergiven och bortglömd. Jag svarar: Jag tror mig ana vad du menar.

God natt!

2 kommentarer

 1. Bergis

  Visst har du lärt dig inlärd hjälplöshet?

  Inlärd hjälplöshet är en term inom psykologin som betecknar ett apatiskt tillstånd av vanmakt som beror på att individen utsatts för oförutsägbara eller okontrollerbara konsekvenser. Det anses ligga till grund för flera psykiska tillstånd.

  Termen ”inlärd hjälplöshet” myntades 1967 av Martin Seligman i anslutning till ett psykologiskt experiment på hundar och råttor. Experimentet gick till så att djuren hade två knappar. Om de tryckte på en knapp fick de mat och tryckte de på fel knapp fick de en elektrisk stöt. Djuren lärde sig snart vilken knapp som gav vilken följd, men då bytte försöksledarna knapp. Det visade sig att djuren till slut blev apatiska av att inte kunna förutse vilken knapp som gav vilken respons, och föredrog att svälta sig till döds.[1] Samma beteende uppvisade försöksdjuren av att inte kunna förutse hur de kunde undvika en chock eller undkomma den. Hos människor förekommer samma responser på att inte kunna förutse sådana följder, och kallas då inlärd hjälplöshet.

  Inlärd hjälplöshet kan både uppkomma när individen anser sig sakna förmåga att lösa akuta problem, och när problemen i sig är olösbara. Det senare, universell hjälplöshet, kan uppkomma till exempel när ens barn drabbats av en obotlig sjukdom, vilket kan orsaka depressioner och uppgivenhet. Det förra, personlig hjälplöshet, kan till exempel uppkomma när en person inser att den saknar begåvningen som krävs för att få bra betyg i skolan, vilket kan leda till att personen ger upp studierna.[2]

  Sådan oförmåga att undkomma negativa händelser eller konsekvenser leder till nedstämdhet. Men när det handlar om att inte kunna förutse när positiva händelser uppkommer reagerar inte individen med depression, däremot störs motivationen och kognitionen, och personen blir likaså apatisk. Ett sådant fall kan vara att inte få klara regler för vinst vid en tävling, eller att omgivningen reagerar med likgiltighet när man försöker glädja dem.

  Den inlärda hjälplösheten kan vara generell (kronisk) eller specifik (tillfällig). Global hjälplöshet kan till exempel uppkomma vid arbetslöshet, som kan få individer att drabbas av anhedoni, likgiltighet inför familj med mera, Det vill säga att personen drabbas av en total apati inför praktiskt taget hela livet. Om tillståndet består kan det kallas kroniskt.

  Inlärd hjälplöshet kan leda till att den drabbade individen använder försvarsmekanismer inför vad som triggar igång tillståndet, till exempel genom att en person som alltid mobbas tror att det beror på att dennes intelligens är frånstötande eller det finns någon särskild mobbande sinnesstämning hos dem som mobbar. Oavsett om personen ser problemet i sig själv eller i omgivningen, kan förklaringen vara mer eller mindre stabil (verklighetsförankrad). Förklaringen påverkar reaktionen och graden av inlärd hjälplöshet.

  • Kent Lundholm (inläggsförfattare)

   Jo nog känner jag igen begreppet, men vad jag förstår så krävs den någon slags ”domare” som förpassat personen i ett okontrollerbart tillstånd. Det är ju också ett tillstånd som verkar vara hopplöst att komma ur på egen hand, vad jag förstår. Jag är nog bara hederligt less på att inte komma ur denna lägenhet och rädd för trapporna. Nog mer åt det depressiva hållet med bipolära inslag. Om vi nu ska sätta en diagnos.
   Lev väl
   Kent

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.