Romantiserad drog

En gång i livet drack jag på tok för mycket alkohol och trots att jag visste att det var en tveksam sysselsättning, så kunde jag inte sluta. Det var som om jag led svår brist på alkohol och försökte återställa balansen, vilket gjorde det hela än värre.

headache-1910644_960_720

Utan hjälp, behandling hade jag aldrig klarat det. Stort stöd var också de fem årens AA-möten. Minns en hel från den gruppterapi som jag dagligen gick under ett år. Där fanns missbrukare av all de slag: Alkohol förstås, piller av alla de slag, spel, sex, de som romantiserade ”ofarliga” droger och sedan en och annan totalförnekare.

Snart har det gått 11 år sedan jag missbrukade. Under dessa 11 år har jag druckit ett glas vitt vin och två folköl. Utspridda vid tre tillfällen.

thinkstockphotos-462327753

Totalförnekarna var de som aldrig druckit, men som kom berusade till terapin, som kom med stora bandage kring skallen och som var sena för att de fått sova över på tillnyktringen – men inte för att de druckit, utan för att övervaka bulan i pannan. Det var skrämmande att höra vilken förnekelse folk kan leva i. Men det ligger i sjukdomens natur. För missbruk i alla dess former är en hjärnsjukdom med en tydlig symtombild. Så att säga till en alkis: ”Fan, det är väl bara att skruva igen korken och ställa bort flaskan!” Du skulle aldrig säga nåt så dumt och elakt till en cancersjuk eller en diabetiker, eller?

dyslexia-3014152_960_720

Drogerna förändrar kemin i hjärnan och till slut så ”kapar” drogen dina minnen och hela ditt belöningscentrum. Alla de vanliga belöningarna vi brukar få som en liten kick när vi joggar, lyfter skrot, dricker en kopp kaffe, älskar blir med tiden helt ointressanta för hjärnan. Drogen har tagit över. Det enda som får belöningscentrumet att reagera är när du använder droger. Du har blivit en slav. Med tiden, krävs mer och mer  av drogen, och till slut reagera hjärnan inte ens på drogen. Du kan inte längre njuta.

Cannabisromantikerna
Av de missbrukare jag stötte på under behandlingen så var de mest rabiata och försvarsbenägna de om dagligen sysselsatte sig med att röka cannabis. De var ruskigt pålästa, men mycket var falska nyheter från USA. Men enligt dem var cannabis helt ofarligt, en sällskapsdrog, en bra och ofarlig sömnmedicin som borde släppas fri. Men även deras belöningssystem var kapade.

andligheten2

Psykoser och cancer
De rökte och rökte, tappade vikt, fick bristsjukdomar eftersom de blev slöa, slappa i kroppen, viljelösa och icke ett dugg spirituella och roliga som de trodde sig bli. Det finns sanslöst mycket forskning kring cannabis (om man nu tror på vetenskapsmän …)  Somatisk fördubblas risken för cancer, särskilt i testiklarna. Bronkit, hjärta- och kärlsjukdomar, trafikolyckor. Dubbelt. Sen har vi den mentala och psykiska biten. Visserligen så gäller detta i princip alla droger, men skriver ju detta till förnekarna.

Djävulen som rökte på
Har ni stött på stött på nån som fått en haschpsykos? Det har jag. Jag särskilt beskrivit detta i min självbiografi ”Spring Kent, spring” då jag var inlåst på psyket i två veckor – och under denna tid var denna man spritt språngande galen och livsfarlig. De korta stunder han var någorlunda klar i knoppen satt han i matsalen och höll hov och sjöng cannabisrökningens lovsång, innan han återigen blev Djävulen och hade spindlar under kläderna. Man kan också råka ut för en kronisk psykos, som övergår i en schizofreni.

sovande groda

 

Överhuvudtaget så är ”hallisar” vanliga bland cannabisrökare, liksom förvirringstillstånd. Man blir också relativt snabbt beroende – och sm vid allt missbruk så förlorar man till slut allt: jobb, familj, sina barn, vänner, villa och bil. Så när jag hör flumskallarna prata om att släppa detta gift fritt eftersom det är ofarligt och ”folket lugnare, mindre stressade ..”, så ruskar jag på huvudet och frustar som en gammal häst.

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.