Påskfirande i stillhet

Påsken är här. I Sverige har vi firat påsk sedan 1100-talet. Då äter vi (för mycket), pyntar med påskris och går utklädda till påskkärringar. Det är då vi äter som aldrig förr, då vi fastat klart. Det är bara så att numera är det väl ingen som fastar … Vi äter av tradition ägg, lax, sill och lammstek. Dessa förbaskade ägg.

Ordet påsk kommer från hebreiskans ”pesach”, som betyder passera eller skona. Det beror på att påsken från första början är en judisk tradition som firas till minne av uttåget ut Egypten. I den kristna traditionen handlar det om Jesu död för att sona våra skulder och glädjen över hans återuppståndelse.

Stilla veckans dagar (Eller tysta, dymmelveckan) kallas palmsöndag, blå måndag, vita tisdag, dymmelonsdag, skärtorsdag, långfredag och påskafton. Under palmsöndagen firas för dagen då Jesus kom ridande på en åsna in i Jerusalem. Blå måndag ska symbolisera lugnet, det blå lugnet. Vita tisdagen har med fastan att göra. I år, i coronatider, lär långfredagen bli extra lång. En golgatavandring.

Tomt blir det i slalombackarna sedan de ”huvudlösa” kommit på att det inte är så lyckat att trängas i liftar och på Afterski. Till och med kyrkorna står tomma eller halvtomma. Påsken firas digitalt.

I dag är det dymmeldagen och då ska man ”hårdfasta” för nu börjar det dra ihop sig. Skärtorsdagen har att göra med renlighet; dagen då Jesus tvättade lärjungarna fötter. Långfredagen handlar om Jesu död på korset, för våra synders skull. Påskafton, en mellandag. Jesus ligger i sin grav. Samtidigt som vi ”firar” påsken. Jesus vinner över Döden. Påskdagen: Jesus grav är tom. Återuppståndelsen. Annandagen: Jesus visar sig för lärjungarna.

Tidigt 60-tal. Skärtorsdagen eller påskaftonen. Då klädde jag och syrrorna ut oss till påskkärringar och knatade de två kilometrarna till farbror Filip och Elon för att hämta hem några kilo godis. Att klä ut sig till påskkärring och pryda påskriset med små olikfärgade fjun har sitt ursprung i de stora blodiga häxprocesserna på 1600-talet då man enligt folktron ansåg att djävulen själv bjöd in häxorna till fest på skärtorsdagen.

På långfredag segrade allvaret. Förr i tin var vi alla finklädda och vi skulle sitta stilla och knipa käft. Årets värsta dag för en hyperaktiv ADHD-grabb. Tiden gick långsammare den dagen. Inget på TV. Radion avslagen. Märkligt, för ingen i min familj var ju religiös. Trots det var firandet en stark ritual – som dog ut i Baklanne i slutet på 60-talet.

Golgatavandring är vägen till det slutgiltiga nederlaget eller undergången (efter Golgata, platsen där Jesus korsfästes). Sådana vandringar tycker man sig ju ha gått då och då. Kanske nu under isoleringen i coronatider?

En annan myt är den om ”Den vandrande juden” – Ahasverus som skomakaren hette . En rasistisk myt. Under medeltiden skapades myten om en judisk skomakare, Ahasverus, som hade sin verkstad vid Via Dolorosa, den väg Jesus vandrade till avrättningsplatsen, enligt det andra testamentet. Enligt myten stannade Jesus utanför Ahasverus dörr, men blev avvisad. Som straff fick Ahasverus vandra runt i världen för evigt, utan hem, ro eller vila. Maken till taskigt straff får man leta efter. Tillkom väl för att som vanligt skylla allt på judarna.

 

 

För övrigt firar jag min påsk instängd i min tvåa på Ostvägen. L. besöker mig. Idag fyller min dotter Hanna 21 år. Tänka sig. År 2000 var vi i Kina och fick ta emot det lilla knyttet. Hon har kommit att bli en sån fin och vacker kvinna. Omtänksam, snäll, glad. Här en bild från förra sommaren då vi besökte mor Gunhild i Lycksele.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.