Sportminnen

Ibland är det människorna, miljön, tillfället runt omkring som skapar ett magiskt idrottsminne. Idrotten har alltid funnits i mitt liv. Mor och far älskade sport. Vi trängdes ofta i soffan och följde Stenmark, Tomas Wassberg, Borg. Fast när jag och farsan skulle se engelsk ligafotboll somnade vi alltid i varsitt hörn av soffan. Engelsk fotboll blev aldrig min grej – men allt det andra slukade jag.

Gör så än i dag. Många kanske se mig som en Kulturman som fnyser åt all slags sport och som under Diskusfinalen i OS satt i ett hörn och skrev en svår dikt. Då har ni helt fel bild av mig.

Det är tusan inte så lätt att rangordna sportminnen. Men går efter vad jag kände, vilka spår de lämnade efter sig och om jag än i dag kan prata om dessa ögonblick.

 

1 Sverige-Rumänien Fotbolls- VM 1994

Sommaren 1994. Vi hade bott 1 år i nybyggda bostadsrättsföreningen Irrblosset på Tomtebo i Umeå. Vi var alla nybyggare, ungefär i samma ålder mellan 30-40 år. Vi placerade en stor TV i kvartersgården. Middag, vin, öl och en och annan snaps. Sen börjar matchen, dramat. Det är mitt i natten, det är tropisk sommar därute. Efter matchen spelade vi fotboll i en dryg timme. Alla skulle vara Brolin. Jag var som vanligt Honken.

Kvartsfinal. Förlängning. Lite uppgivet när Rumänien ledde med 2-1. Men då kliver Kennet Andersson och kvitterar i minut 115. Straffsparkar. Avgörandet. Belodedici skjuter åt höger från sin sida sett och Ravelli kastar sig och räddar! Sverige är i semifinal i fotbolls-VM!

2. Anders Gärderud vinner OS-finalen

1976 Montreal-OS. Gärderud och Malinowski och den okände östtysken Frank Baumgartl. Mot sista hindret. Gärderud nån decimeter före, då störtar Baumgartl fram. Lika – men så faller östtysken. Gärderud springer i mål på världsrekordtiden 8.08,0 Baumgartl kom och försvann. Dopad förstås. Varenda östtysk var ju tvångsdopad på den tiden.

 

 

3. Borg vs. McEnroe (1980)

Ute på tågluff med Kjelle. Hamnade på Korfu och buss till öns andra sida där vi solade en hel dag. Så missade vi bussen.

Nästa skulle gå vid 23.00. En liten by, en liten pub. Ett sabla liv därinne. När vi kliver in möts vi av skrikande, hejande amerikaner. Det är Borg som spelar mot McEnroe. De tjugotalet amerikanarna jublar när de hör att vi är svenskar. Vi blir alla bröder – även efter Borgs vinst.

 

 

 

 

 

 

4.Ingemar Stenmark, allt

Går inte välja ut nån särskild seger. Den mannen kunde trollbinda en hel nation. Minns när jag gick gymnasiet i Lycksele, Tannbergsskolan. När Stenmark skulle åka stannade all undervisning. TV-apparaterna rullades in i klassrummen. Det var så märkligt. Han vann ju ALLTID.

 

 

 

 

 

5. Foppas straff

OS i Turin 1994. Vi är några sportfånar uppe på Tomtebo som ska se matchen. Matchen slutade 2-2 efter att backen Magnus Svensson kvitterat med endast drygt två minuter kvar på matchklockan. Sen ska Foppa lägga en av straffarna mot Kanadas målis – magi.

 

6. Charlotte Kallas slutsträcka

OS i Sotji 2014 Efter tre körda sträckor hade de svenska stafettdamerna över 20 sekunder upp till tätduon bestående av Finland och Tyskland. Men Kalla kör den sista sträckan, hinner ifatt och vinner.

 

7. Tre Kronor vänder 1–5

Det var redan på förhand upplagt för en potentiell klassiker när Finland tog emot Tre Kronor i VM-kvartsfinalen 2003 inför ett kokande Hartwall Arena i Helsingfors. Inför sista perioden leder finnarna med 5–1. Det är kört …  Med fem minuter kvar styrde sedan Per-Johan Axelsson in matchavgörande 6–5. Det var helgalet.

8. Bernt Johanssons bragdlopp

26:e juli 1976. Cykling har aldrig varit min sport. Men det var tillfället, överraskningen som gör att jag minns bragden. OS i Montreal. Minns de där motorcyklarna som bildade en V-formation framför segraren som var … Bernt Johansson. Totalt överraskande.

9. Johan Olssons VM-guld

Femmilen i  Val di Fiemme 2013. Johan Olsson avslutade skid-VM med guld på femmilen efter ett heroiskt sololopp. Johan ryckte tidigt och orkade, trots en jagande klunga, hålla hela vägen in i mål.

 

10. Carolina Klüfts OS-guld

OS-guldet i Rom 2004. Hon blev Olympiastadions Dancing Queen. Sveriges första guld i Aten. OS-guld i sjukamp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.