Farlig värme

Får med åren allt svårare att klara av värmen. En gång soldyrkare, men numera en blek, fet gubbe som skulle ge ett kungarike för en resa till Svalbard. Kan ha att ha gör med att jag efter en värmebölja 2015 drabbades av en stroke. Hade tagit en långpromenad, satte mig vid datorn för att skriva på talet jag samma dag skulle hålla som best man, när polaren Ante skulle gifta sig. En timme innan låg jag på golvet oförmögen att ta mig upp. Det var det bröllopet …

Jag är usel på att dricka vatten (läsk eller vad man nu har hemma), vilket man ska göra i mängder under rådande värmebölja. Man svettas mer än man tror, vi blir fort uttorkade. Blodet blir helt enkelt tjockare och risken för proppar ökar – risken dubblas om man dessutom som jag är diabetiker. Värme i kombination med för lite vätska belastar även pumpen som ska skicka runt ett allt tjockare blod och vips står (ligger) man där med en livshotande hjärtsvikt.

Jag tycker mig minnas två värmeslag (vilka i sig kan vara livshotande då man kan drabbas av organsvikt, hjärnskador och blodproppar). Båda i unga år och under den tid då man tågluffade ner till medelhavsvärmen. Första gången var 1978, tror jag, då jag som vältränad löpare la mig på magen på en stenig strand i Nice  och somnade. Vaknade och vacklade omkring som en drucken, till dess min flickvän hällde i mig mängder med vatten. En bieffekt av det värmeslaget var att jag brände sönder ryggen. Stora blåsor som sved nåt så djävulskt, som sedan sprack och blev infekterade. Till slut kunde flickvännen dra loss en kvadratmeter död hud från ryggen.

Andra gången var 1980 vill jag minnas. Jag och polaren Wik drog mot Grekland. Tågluff som skulle bli en båtluff. Nånstans i på väg mot Aten i ett kokhett tåg, så försökte jag återställa vätskebalansen med öl. Inte bra då man pissar ut all välbehövlig vätska. Helsnurrig lyckades jag klättra upp i en hatthylla med nån typ av rutformade gummiband där jag somnade. Hela min vänstersida såg ut som ett korsord om morgonen. Visste knappt mitt namn. Räddningen blev massor med vatten.

Så se upp med värmen, i varje fall om du är en gubben som jag (snart 63 år) och som har anlag för proppbildning. Risken ökar påtagligt om utomhustemperaturen är 26 grader eller mer under tre dygn. Va? Jag som har 29 grader inomhus.

Kommer från en iskall dusch. Effektivt för att får ner temperaturen.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.