Maria och havet

Ett suddigt fotografi. Tre syskon träffas nån gång under tidigt 70-tal talet. De håller på att bli gamla.

Tre syskon. August, Stina och Magnus.

De hälsar på August Olofsson som lämnat Arvsele och flyttat till ålderdomshemmet i Åmsele. Kvinnan i sällskapet är min farmor, Stina Lundholm, som lämnat trakterna kring Bäckmyran och flyttat till Lycksele och ute till höger har vi Magnus Olofsson som efter många år i Amerika flyttat hem och bosatt sig i Lycksele.

De är resultatet av sin mors handlingar, av hennes tvekan och skräck för havet. Det har naturligtvis även påverkat mig och kommande generationer fram över.

Historiens vingslag handlar mycket om det val som min farmorsmor Maria Britta Persdotter gjorde. Olof Andersson, var arbetare i Kryckeletjärn, när Maria kom dit och började som piga. Han var tio år äldre än henne. 1886-06-11 gifte de sig. Detta utspelade sig när var och varannan åkte till Amerika. På Marias sida var det många som gett sig av. En dag skulle turen komma till Maria och Olof.

Maria var förmodligen knappt 20 år gamla när de 1886 gav sig av på resan söderut mot Göteborg. Stora delar av resan gjordes med tåg. Olof som var tio år äldre kom från en familj där man gärna höjde rösten, gjorde sig grym och om så behövdes, klippte till med knytnäven. Ändå vägrade hon på kajen i Göteborg. Vad sa hon? Vad svarade han? Bråkade de? Eller slog han henne i ett desperat försök att få henne ombord för att omsätta de dyrköpta biljetterna.

I vilket fall som helst så kom de sig aldrig ombord. Sanningen lär vi aldrig få veta. Kanske var det till och med så att det var Olof som vägrade? Eller var de överens om att aldrig ge sig ut på detta oändligt stora hav… Det talas mycket lite om detta i släkten, som om man inte visste. Minns inte att farmor nämnde det. När jag intervjuade Magnus 1991, så berättade han om saken, men utan att försöka förstå. Enligt honom var det tydligt att det var Maria som sagt nej i Göteborg. Men inte varför. Var hon med barn? Hon födde Arvid en tid efter den misslyckade resan. De köpte sig ett litet hemman i Mesele, på annsia Vindelälven, mittemot Vindeln.

”De var stadda att emigrera till Amerika. Väl komna till Göteborg var de klara att gå ombord. När Hustrun fick skåda den båten och det stora vida havet sade hon ifrån. Aldrig skulle hon våga att åka över detta oändliga hav! Resan fick inställas. De återvände och slog sig ner i Arvsele.” Citat från ”Nybyggaröde i gamla Degerfors” av Henning Larsson. (Det sista var fel: Det var i Medsele de började om.)

”Strax efter giftermålet ordnade de pass och biljetter till USA och reste ner till Göteborg. Men när Augusta fick se det stora havet, blev hon rädd och vägrade följa med. De hade då inget val än att återvända till Norrland och tog upp ett torpställe i Mesele Dfs sn. År 1906 blev Olof Andersson arrendator på ett bolagshemman i Arvsele samma sn, och familjen flyttade dit.” Citat ur boken ”Hans Görans-släkten”.

Strax efteråt gör Marias tre systrar resan över havet. Fyra av Maria och Olofs barn flyttar till Amerika: John åkte till Amerika 1910, Arvid 1912, Andreas (Andy) 1923, Magnus mellan 1926-36. Lockport Illinois var målet där mors systrar slagit sig ner. De uppfyllde Marias längtan och besegrade hennes skräck.

Den 6 januari 1908 föder Maria en dotter som får namnet Gärda Sofie. Den 25 februari dör barnet. 25/2). Den 11 december samma år avlider Maria. Efter döden bärs hon ut ett av uthusen och läggs på ett bord. Om natten saknas Edvin, då ca två år gammal. När de kliver ut på farstubron ser de spår i snön. Spår efter två bara barnafötter. De leder mot uthuset där Marias kropp ligger och väntar på den sista vilan. De finner honom i uthuset; sovande intill sina döda moder. Han har krupit ihop tätt intill henne.

En märklig släkthistoria. Tyvärr hinner jag inte skriva romanen om Maria. Det fattas både tid och ork.

 

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.