Inför munskydd

Jag har suttit isolerad i drygt två månader. Men det har sina risker att undvika coronaviruset.  Risken är att distanstänkandet och isoleringen väcker liv till olika slags fobier, typ social fobi. Att leva under påtvingad ensamhet, skapar stress i kroppens inre system och hjärnans kemiska fabrik. Vårt arv från stenåldern larmar: Se upp min bäste herre, ni befinner er utanför flocken. Just nu saknar ni ett socialt sammanhang och vargen kan komma och ta dig när som helst. Stressen mal på i det tysta. Stressen ökar än mer. Jag överlever kanske coronan men dör i en stroke eller hjärtinfarkt … Man tvingas väga de olika riskerna mot varandra – trots att de torde ha olika måttenheter och vara rysligt svåra att jämföra.

Folk i klunga
Jag följer rekommendationerna (eftersom jag är infektionskänslig och riskpatient) och så här under sommartid när jag kan träffa mina vänner utomhus – dock med ett par meters avstånd. Jag är även utrustad med alkoholgel och även andra handdesinfektionsmedel, jag tvättar ofta händer. Jag är utrustad med vinylhandskar och munskydd de gångerna måste på apoteket eller måste inhandla lite mat de dagarna jag inte har nån att be om hjälp. Är stenhård med 2 meters avståndet, undviker människor i klunga. Jag är ute i världen och smyger när de öppnar vid 07–08 på morgonen eller 22.00. Tänker smittspridning hela tiden, nåt jag fick lära mig under sjuksköterskeutbildningen. Jag drar mitt strå till stacken – men numera verkar folk skita i föreskrifterna. Folk sitter, står, går, handlar mat i klungor, de trängs vid kassorna.

Rekommendera munskydd
Jag kan inte förstå varför vi i Sverige inte kan införa krav på munskydd – ungefär som engelsmännen och skottarna (och som de gjort i Kina i hundra år) Nej, vetenskapen och forskningen är ännu bristfällig, det saknas evidens säger somliga forskare och sätter sig sen ner och inväntar denna evidens som kanske kommer om tre år: ”Jo, det har visat sig att munskydd skyddar mot covid-19”.

Munskydd i allmänna miljöer
Nu har även WHO, Världshälsoorganisationen, skärpt rekommendationerna när det gäller munskydd och beskriver det som en del i strategin att bekämpa covid-19. Medicinska munskydd skyddar personer från att bli smittade samt hindrar de som har infektionen från att sprida den, enligt WHO. Man rekommenderar också munskydd i allmänna miljöer där det kan vara svårt att hålla distans för personer som är över 60 år eller har underliggande sjukdomar. Detta rekommenderar WHO trots att det saknas evidensbaserad forskning. Man går mer på magkänslan och på de empiriska fakta som finns.

England står på tur
I England måste alla från och med den 24 juli, som ska besöka allmänna miljöer, typ butiker, bussar etc bära munskydd. Man rekommenderar också munskydd i allmänna miljöer där det kan vara svårt att hålla distans för personer som är över 60 år eller har underliggande sjukdomar. Skottarna har redan infört kravet på munskydd.

Ben Cowling, professor i epidemiologi vid Hongkong universitet tror att asiaternas tradition att bära munskydd kan ha bidragit till att sakta ner en andra våg av smittan.  ”Jag tycker att Sverige och andra länder som inte rekommenderar ansiktsmasker borde tänka om. Speciellt för kollektivtrafiken och offentliga platser, säger Ben Cowling. Nä, han har ingen evidensbaserad forskning att luta sig mot – och då ska vi förbaskade snusförnuftiga svenskar naturligtvis inte ens diskutera ämnet. Vi väntar och ser.

Tudelad svensk forskarkår
Ett tjugotal läkare och forskare i Sverige skrev i juni en gemensam debattartikel i Aftonbladet och krävde att Sverige ska inför krav på munskydd. Det finns allt fler mindre studier runt om i världen som visar att munskyddskrav haft en enorm effekt på minskad smittspridning av covid-19 (En amerikansk studie). Men behöver inte vara raketingenjör för ta på sig ett munskydd. Jag tror att det är en jävligt enkel handling och kostar heller inte så mycket. Till skillnad från att isolera en hel stad. Det sitter i min ryggmärg det jag lärde mig som sjuksköterska: Använd munskydd om du riskerar att bli smittad av en patient eller om du är mån om att Du inte ska smitta svaga, sjuka patienter. Lurigt med corona är att VI KAN VARA smittbärare utan några särskilda symtom. Vi vet heller inte om vilka mängder av viruset som behövs att för att det ska kunna spridas med luften. Men eftersom covid-19 tycks smitta spridas ganska lätt tyder det på att det krävs en ganska liten mängd av luftburet virus för att vi ska hamna i en respirator eller dö kvävningsdöden.

Risk för smitta på grund av 3 kr
Härom dagen var jag inne på en liten COOP-butik här på Ersboda. Klungor överallt. Jag går som rekommenderat omvägar. Jag haltar fram med min nyinköpta käpp, iförd handskar och munskydd, naturligtvis. Man kan nog se på mig (typ munskydddet) att jag är ganska skraj för att bli smittad. Jag betalar för mina varor (ca 400 kr) och går ner till slutet av varubandet, men har glömt påsen. Kön har nu kommit fram till kassan. Expediten verkar inte reflekterar ett dugg kring smittspridningen kommer att bli utsatt för – p.g.a. 3 kronor. Jag ber snällt: ”Jag kan väl få en påse av dig, så att jag slipper stuva om i kön för att inte riskera smittan.” Han glor på mig: ”3 kronor annars ingen påse!” Han har ju i sak helt rätt. Påsarna kostar ju 3 kr. Men hans attityd får mig att känna mig som den ökände papperspåsetjuven. ”Nå 3 kronor eller inte?” Det börjar bli oroligt i kön, folk vet inte hur de ska göra då expediten inte verkar begripa nåt. Såna gånger får man ju lust att säga nåt elakt, men jag skiter i det. Hukar mig och tränger mig in mellan två män, avstånd: 1 decimeter. Sen tränger jag mig framför näste kund som står vid kortmaskinen. Fattar inte vad som hänt med kön. Den är ju helt hoptryckt. Avstånd en halvmeter, högst. Expediten står med korslagda armar och väntar på sina 3 kr – som jag betalar, sen tackar jag för en finfin service. Jo jag vet … Kunde inte låta bli att låta en aning ironisk därunder mitt munskydd. ”Men det förstår väl farbror, att alla måste betala 3 kronor för påsarna, annars är det ju orättvist.” Nä, han hade ju rätt i det. Hur skulle det se ut? Räknade ut i huvudet att jag handlar för ca 30 000 kr årligen i denna butik. Jag funderar att flytta den kostnaden till en annan butik … Där man i vissa speciella lägen försöker trolla med knäna för att lösa ett dylikt problem. Det ju hänt mig ett par gånger tidigare. De gångerna har jag faktiskt fått en kasse av expediten. Jo, en 3-kronorskasse.  Men det sa jag inte. Risken är att man blir sedd som en Gnällspik eller får epitetet ”Arga Gubben.”

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.