När Lycksele brann

Lycksele, brändernas stad.

Förr i tin brann det titt som tätt i gamla Lycksele. Under 40 års tid brann det rejält i Lycksele mellan 1888 och 1926. Vi kan räkna samman till fem bränder. Det brann så ofta att Västerbottens ömsesidiga brandstodsbolag vägrade teckna försäkringar i den dåvarande tätorten. Orsaken till bränderna lär ha varit att man byggde trähus allt för tätt samman och började det väl brinna i ett hus så brann alla intilliggande hus ner.

1893

1888 brann det söder om torget och en bit upp efter Borgargatan, ända ner till Grubban. 1893 (bilden ovan) brann det på Finnbacken, då kyrkstugorna och stallarna blev till aska, så gällde även husen i Grubban norr om torget fram till Holmsundsgården och Nilsfällmans gård vid kyrkparken.

1897

1897 brann det igen och nu var det Borgargatans norra del som brann ner. Vid den tiden var det cirka 900 fast boende i dåtida Lycksele.

På bilden ser vi postiljonen Bernstén framför ruinerna. 1911 slukade elden kvarteren  norr och öster om torget, vilket gjorde 200 personer husvilla. Elden ska ha uppstått i Hj. Erikssons packbod i det Englundska palatset, då linolja spillts ut på golvet och torkats upp med sågspån – vilket ledde till en självantändning. Vid den tiden stadens investerat i en ångspruta vilket gjorde att man kunde begränsa eldens omfattning i söder. Några år tidigare 1907 samlades nykterister från hela länet för att i Lycksele demonstrera mot superiet – en demonstration som samlade 1000 personer. Även där lär dt ha gått hett till.

1926

Återigen var det Borgargatan som drabbades hårdast. Brandorsaken var okänd. En av byggnaderna som brann ner till grunden var Missionshuset. Det gästande cirkussällskapet Orlando ska ha blivit hjältar då de upptäckte branden och deltog i släckningen. Vid den tiden var antalet fastbosatta i tätorten ca 2000.

Uppgifterna har jag funnit i Karin Erikssons häfte ”Det gamla Lycksele” (1968)

Fler bränder
1956, ödesåret, då ett av ålderdomshemmet nere vid Lugnet under ett snabbt förlopp brann ner. Sex åldringarna innebrändes den augustikvällen. Det året brann även Stora hotellet ner till grunden.

 

 

 

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.