Nätfiske och bluffmakare

Vi lever i en tid då bluffmakare av olika slag försöker att blåsa oss på pengar. Sol-och-vårarna förr i tiden låtsades bli kära i änkor för att lura dem på pengar. Då som nu handlar det om skojare som förmodligen är psykopater. De charmar kvinnorna. De ljuger för dem och tar sen deras pengar och försvinner.

Nätfiskare från utlandet
Enligt polisen kommer bedragarna oftast från Israel, Centralasien eller Västafrika och arbetar ofta i  callcenters. Nigeria är ett av de vanligaste som jobbar med bedrägerier digitalt. I datoråldern har Phishing eller nätfiske blivit populärt då man ”fiskar” efter personlig och känslig information som lösenord eller kortnummer. Bra att veta är att bankarna aldrig skulle skicka sådana brev och be om våra kredit- och bankuppgifter. (Då och då ringer ”Microsoft” från Indien och vill laga din dator genom fjärrstyrning. Lägg på luren!)  

Kvinnor luras av trevliga män
Många kvinnor blir sol-och vårade av skojare. Skojarna finns ofta på de sociala nätverken och dejtingsidorna med falska bilder, namn och med en uppdiktad story i bakfickan. Såg ett avsnitt av Dr Phil där en kvinna ”frivilligt” betalat tiotals miljoner till en falsk man som inte fanns på riktigt. Hur går det till? Hur kan folk tappa huvudet så kapitalt? Uppenbarligen har de haft att göra med en kriminell psykopat som hjärntvättat dem.

Psykopater utan empati
Psykopati är ett personlighetsyndrom där personen i fråga saknar empati. Urtypen för en psykopat är den charmige som i grund och botten inte bryr sig ett jävla dugg om andra. De ljuger så att det osar, är gränslösa, dominanta och har tänkt ut en riktig rövarhistoria innan de kontaktar den person de avser att blåsa på allt. Efter att ha varit rara och fina en längre tid kommer den obligatoriska snyftaren om att de behöver pengar till resor och dylikt – och det är endast det utsedda offret som kan hjälpa dem med detta. Sedan kommer fler och fler förfrågningar om pengar till dessa de har mjölkat ut varenda krona ur kvinnan. Då försvinner de, går upp i rök.

Låtsas bry sig
Kanske är det så att skojaren ger henne den ömhet hon längtat efter, och på så vis skapar han ett förtroende. Han är en låtsad bra lyssnare och inlevelseförmågan är ren och skär teater. Däremot svarar han ogärna på frågor om sitt tidigare liv. Det kan han ju inte med risk att avslöja sig. Hon börjar lita på honom, på en man som inte finns. Sen kommer kraven: ”Jag har en jäkligt bra affärsidén. Om du satsar pengar i mitt företag så blir vi båda rika. Då kan vi åka på semester till Västindien. Du och jag, min kära!”  Hennes besparingar går upp i rök.

Internationella skojarfabriker
Ibland agerar dessa bedragare som ensamvargar, men talar bedragaren med bruten engelska rör det sig ofta om ett stort nätverk som blåser kvinnor världen över. Bedragaren utger sig ofta för att vara en engelsktalande man som befinner sig utomlands i tjänsten. Ofta pekas ”skojarfabriker” i Nigeria ut där det finns stora call center där det sitter ett hundratal skojare och ringer hundratals samtal per dag. Ofta är skojarna påhittade militär i Afghanistan, läkare i Syrien etcetera. Varningssignalen är ett plötsligt behov av pengar.

Straffbart
Att inleda en kärleksrelation med någon i syfte att lura personen på pengar är brottsligt och kallas romansbedrägeri. Romansbedrägerier drabbar både kvinnor och män i alla åldersgrupper.

Fakturabedrägeri allt vanligare
Har man ett företag, om än en liten enskild firma löper man stor risk för fakturabedrägerier – man får räkningar för nåt man inte köpt. Det är inte ovanligt att det dimper ner brev med snarlikt ett utseende av en försändelse från en myndighet. Loggan är snarlik, brevet är skrivit på myndighetsspråk (då på usel svenska med grammatiska fel). Man ombeds returnera brevet undertecknat, för att ”myndigheten” vill försäkra sig att firman finns kvar. Jag råkade ut fler detta (min slarver) skrev under och returnerade det färdigfrankerade brevet –  vilket innebar att jag ”tackat ja” till en tvåårig prenumeration i en värdelös företagskatalog för en nätt summa på 8000 kronor.

Ett års tjafs
Jag bestred fakturan, gjorde en polisanmälan och kontaktade kronofogden. Företaget hade nyligen flyttat från Stockholm till Baltikum, utan telefonnummer, med kända svenska  och ökända skojare i styrelsen. Snart kom kravbreven, ett i veckan, och summan steg nu till över tiotusen, sen kom hot om inkasso och rättegång. Breven blev allt mer hotfulla. Det slutade med att jag gick med på rättegång, plus att jag skickade med en egen utredning av skojarna och deras tidigare fällande domar och skickade med uppgifter från bedrägeriroteln och en kopia från Svensk handels ”varningslista” där de låg på en hedrande tredje plats av ett hundratal skojarföretag. Trots det tog mig ett drygt år att bli av med dem.

Om du får en bluffaktura:

  • Bestrid fakturan (Skriftligen och spara en kopia)
  • Avsluta alltid samtal med skumma telefonförsäljare.
  • Gör en polisanmälan när du har fått en faktura på något du inte godkänt eller när du anser att du har blivit vilseledd.

Besök svensk handels svarta lista

Länk till svensk handel

*

För övrigt torde storskojaren nummer 1 genom tiderna vara Miller som 1925 lyckades sälja Eiffeltornet till skrothandlaren André Poisson för rättigheterna att skrota Eiffeltornet. Nåt år senare sålde Miller sin berömda ”sedelmaskin” som kunde kopiera sedlar genom en ”hemlig kemisk process” för 25 000 dollar (cirka 1,7 miljoner kr i dag).

© Kent Lundholm 2020-09-30

Etiketter: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.