Rusning efter Ester

Jag som författare har aldrig varit med om något liknande sedan jag debuterade 1999 och ingen heller på förlaget (Ord & visor förlag) som startade 1992 har gjort det. Va, redan tre månader innan romanen släpps så strömmar förhandsbeställningarna in; som om det vore en slags hamstring av livsnödvändig kultur. Det är enbart roligt, och hedrande, att det finns en tillit till mig som författare att de vet att det är en kvalité i det jag skrivit. Jag lovar, det gäller förstås min roman ”Älskade Ester” som släpps i maj. Förlaget menar att det är det bästa jag skrivit (trots att jag varit vansinnigt sjuk, till och från, under skrivandet) – och att  den blev skriven under ett år. I vanliga fall brukar det ta mig tre år att skriva en roman på 300 sidor. Romanen om Ester är på 600 sidor.

Rusning efter Ester

 

De flesta beställde den första versionen som var tänkt att göras i danskt band, halvhårt omslag på 500 sidor. Men vid redigeringen så gick man ner i sidstorlek, bytte till ett lite större typsnitt och vips blev romanen 100 sidor längre, till 600 sidor, och förlaget blev tvungen att byta till hårda pärmar och till ett tryckeri i Lettland (tror jag). Priset verkar inte spela någon roll hos beställarna, utan detta är en roman de vill läsa och äga. Jag är själv sådan, den må kosta vad den vill (väga hur mycket som helst), så köper jag den (som Klas Östergrens senaste ”Renegater” på 750 sidor).

Förbaskat roligt att ha skrivit en roman som folk skriver säger att de längtar efter. Jag är glad för förlagets skull som alla varit på fötter ett bra tag för att korrekturläsa (5 st), 1 som gjort omslaget, 1-2 textredigerare och en extern korrekturläsare som ska hitta de sista småfelen – sen landar korrekturet hos mig igen. Då ska ni veta att korrekturet bollats mellan mig och förläggaren ett par-tre gånger det senaste året. Måste erkänna att börjar bli lite less på texten – och samtidigt glad över hur vacker den blev.

Manus till förlaget

Av de som förhandsbeställt så torde 90 procent vara från Lycksele, eller utflyttade från Lappstockholm. Det handlar om en åldersgrupp på 60 år och uppåt (gissar jag) som liksom jag med egna ögon sett Ester Duva komma hasande längs stadens gator i knapp styrfart, lätt framåtböjd, i ett par allt för stora luddor och med flygarmössan knäppt under halsen och handväskan i ett dubbelgrepp upp mot bröstet. Många har nog undrat vem hon ”egentligen” var och vad som format henne till den hon blev. Det har jag luskat ut i romanen ”Älskade Ester”. Utan att för den skull en sekund påstå att det är överensstämmande med sanningen. Men jag har lagt ut den röda livslinjen och när Ester fått följa den, så har hennes liv passerat revy i min text. Från Stenriket, platsen där hon växte upp och som också hette Nygård, till ålderdomshemmen i Lycksele, där hon närvarade vid 2000 – 3000 begravningarna, hundratals bröllop och alla dessa premiärer, årsmöten, högmässor, julottor och invigningar som hon hann med.

”Älskade Ester” 1977 på äldreboende Skytten.

Frid över ditt minne Ester. Hoppas att boken blir den upprättelse du är värd och att valet av titel (och alla förhandsbeställningar) visar att det är så ofantligt många fler som älskar dig, även de belackare och plågoandar som gjorde narr av dig (skämmes!) och dömde dig till ”idiot” enbart för ditt yttre. Men det är ju som du lär ha sagt: ”Långsamhet jer väl ingen sjukdom!” eller som du leende en gång utbrast: ”Gaphalsa däm få sitt å döpp gammskorpen i svagkaffe, medan jag jer hem hos Häradshövdingen eller Prosten å bli bjudd på prinsesstårta.”

Ta nu och förhandsbeställ ett exemplar från förlaget. I priset är momsen + frakten inräknad!  >>> Till förlaget

 

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Irene Grundström

    Hej Kent! Jag gläds med Ester att du finns, att du orkar när ingen annan orkar att lyfta Ester
    upp i ljuset hos Häradshövdingen och Prosten där hon själv är prinsessa och värd sin tårta.
    Frosten betog Esters astrar dess gestalt…men du värmde den tillbaka. Grattis Kent!
    Din vän bakom skärmen…Irene

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.