Dansar iklädda foliehatt

Den tredje vågen slog tidigt till i Västerbotten. Det muterade brittiska viruset sprider sig snabbt, vilket ledde till särskilda, stränga rekommendationer för att stoppa smittspridningen. Ingen kan ha undgått det som sker i länet, i landet, i världen, att pandemin rasar, smittar och dödar. Nu har det dykt upp fall där unga, till synes starka och friska, dukat under av det muterade viruset.

Odödliga ungdomar festar loss

Lik förbannat så tog 70 ungdom i Umeå sig friheten (det heter ju så numera: Friheten) i en studentkorridor på Ålidhem. De festade så att hördes över halva stan. I dag gäller åtta personer som MAX vid fester eller om idka kultur av nåt slag. Nu uppmanas de att isolera sig och avvakta symtom av att ha blivit smittade. Det är knökfullt på IVA med människor som kämpar för sitt liv, som ligger intuberade och kopplade till respirator.

Ungdomsfester har dykt upp lite varstans i landet – och det rör sig om ungdomar som på pappret borde vara intelligenta och belästa eftersom studentkorridorerna är knutna till att de studerar vid universitet. Men någonstans brister det i bildningen, samtidigt som en viss inspiration kan ha kommit från ”frihetsdemonstrationerna” där vaccinmotståndare och annat löst folk, bland annat högerextrema grupper (nazister), drivna av någon knasig konspirationsteori använder slagordet ”Frihet” då de menar att statsmakterna medvetet försöker dräpa oss. ”Coronaviruset finns inte! Pandemin är ett påhitt.” Märkligt – belästa ungdomar som en dag pluggar till sig en doktorshatt. Men frågan är om vi inte ska ge somliga en foliehatt …

Foliehatt modell stor.

I fyllan och villan, samtidigt som man i unga år anser sig vara odödlig, tar sig vissa sig friheten att skita i de rekommendationer som alla vi andra ser som en naturlig följd av den livsfarliga smittan som härjar därute. Vi är en stor grupp som lider av en rad sjukdomar som gör att vi löper stor risk dö om vi smittas – och vid smitta så behöver vi garanterat en plats på IVA. Men det räcker om fem av de festande ungdomarna insjuknar och behöver avancerad sjukvård, så blir än mer fullt på IVA .

Hitlers och Mussolinis favoritbok.

Solidaritet är ord som många verkar ha glömt, särskilt dess innebörd. Istället gäller Also sprach Zarathustra (Så talade Zarathustra). Den tyske filosofen Nietzsches bok om Övermänniskan.

Citat: ”Övermänniskan är enligt Nietzsche den människa som når utöver sitt öde, som övervinner sitt öde, som ensam är ansvarig för sitt öde, utan några gudar. Han eller hon erkänner inga andra värden än det Han eller hon själv funnit värdefullt, och inga andra lagar, än de Han eller hon själv skapat åt sig. Hans eller hennes egen sanning, och kan inte vara någon annans sanning. De omständigheter som skapat Han eller hon, och det öde Han eller hon skapat åt sig, kommer ständigt att skapa Han eller hon åter; ”Den eviga återkomsten”. 

Nu ska jag återvända till tvättstugan, i ett hus på Ersboda, där det för några dagar sedan började brinna i en lägenhet. Ryktet går om att den var anlagd, men det är väl en ny konspirationsteori som nått ända ut till Ostvägen 151. Det dyker väl snart upp ett gäng Ersbodaförnekare. Snart finns ingenting. Vi förnekar allt – till slut oss själva.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.