Kokat soppa och funderat

Dagens stora uppdrag var att tillaga en fisksoppa. Vid femtiden kom gästerna, vännerna G och M. Trevliga samtal på balkongen, i köket och avslutningsvis i mitt kombinerade arbets- och vardagsrum. Strax före åtta tog orken slut, hålrummet i min hjärna tömdes på dopamin, tröttheten drog sin slöja över blicken.

Älskade Ester 7:a på topplista.

Mitt på dagen återfann jag Älskade Ester på en av Bokus tio-i-topp-listor; denna gång över de mest sålda skönlitterära böckerna förra veckan. Där på sjunde plats fanns hon, allas vår Ester. Det är inte klokt vad det rasslar iväg böcker. Snart är andra upplagan slut – snart börjar också min turné i Västerbotten.

Start den 25 augusti på Bokcafé Pilgatan 18.30. Ni som har lust att lyssna på min berättelse om mitt livs svåraste litterära projekt, kan köpa biljetter på Pilgatans kafé. Endast 40 platser. Det är dock ingen släppfest, som jag av tradition haft de senaste tio åren på Pilgatan. Jag orkar inte med det merarbete som det innebär, utan jag har förlikat mig med tanken att det gick av stapeln under Esterdagen på Gammplatsen den 10 juni.

Det strömmar in frågor om Ester, nu kommer en hel del av frågorna söderifrån. Bokens rykte sprider sig från läsare till läsare, muntligen eller via e-post. Det är kanske så det måste gå till då storstadspressen inte skriver en rad om fenomenet kring boken och allra minst recenserar den. Jag har gjort vad jag kunnat. Jag får nöja mig med att vara berömd i inlandet, rent av världsberömd i Baklandet. Det får sluta så. Men jag gläder mig åt att så många böcker blivit sålda – och fler lär det väl bli när jag säljer böcker efter mina framträdanden.

Håller koll på huset …

Har i veckor att skriva inledningen på en novell, men kommer inte förbi starten av denna berättelse. Nu har jag försökt att skriva en inledning som är närmare slutet, och kanske är det lösningen. Jag har under årens lopp underskattat konsten att skriva noveller. Det krävs disciplin och ett enormt fokus att vara sparsam med orden och endast antyda det jag vet genom att lämna spår ”mellan raderna”.

I morgon fyller jag 63 år. Allt närmre stupet. Jag kommer inte undan.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.