Adlibris hånar förläggare

ADLIBRIS STRAFFAR KRITISK FÖRLÄGGARE
Göran Lundins förlag sparkas ut tre veckor före deadline

 

Adlibris sparkar ut små bokförlag

1 september kommer Bonnierägda näthandelsjätten Adlibris att sparka ut de bokförlag som inte slutit avtal med distributionsföretaget Stjärndistribution – som tar 20 procent i provision. Något som slår hårt mot de små, mindre bokförlagen. De små förlagen som trycker små upplagor, med låga marginaler, klarar inte av att tappa 20 procent. Nu har Adlibris i förtid stängt dörren för en enskild förläggare, innan nådatiden gått ut, vilket tyder på att näthandelsjätten skrider till verket den 1 september. Nu krävs en rejäl folkstorm, som alla mindre bokförlag måste haka på. Det kommer annars att bli ödsligt i det litterära landskapet. Symbiosen författare-förlag-bibliotek håller på rubbas.

Massdöd bland de små förlagen
Förläggaren och författaren Göran Lundin, skrev den 24 juli, ett sakligt, men kritiskt inlägg angående Adlibris tvångsmetoder. Lundins hyser oro över att detta kommer att leda till en massdöd bland de små bokförlagen. Lundins inlägg började att delas flitig från dag 1, i det tysta, tre dagar senare hade inlägget delats hundratals gånger, som blivit till tusentals kopior, och efter fem dagar, började det mullra runt om i landet: ”Bojkotta Adlibris!” ”Nu flyttar jag mina inköp till Bokus!” Men inte någon ihållande folkstorm blev det inte. Vid Adlibris förra försök att få de mindre förlagen att gå i band, tvingade en rasande folkstorm bokjätten att ta tillbaka beslutet.

Förläggaren Göran Lundin pekas ut

Göran Lundin rutinerad förläggare hånas
Det är anmärkningsvärt att Adlibris i full dager, ogenerat, pekar ut en enskild förläggare och författare som försökt föra en seriös debatt. Det är rent av obehagligt, då författare och bokförlag är en i hörnpelarna i vårt rättssamhälle och vad gäller yttrandefriheten. Lundin som varit med i förlagsbranschen sedan i början 1990-talet, och han har varit förutseende och slutit avtal med det välrenommerade distributionsbolaget Förlagssystem – men det duger inte för Adlibris, som pekat ut en enda, godkänd distributör.  Bokjättens argument är att det krävs bättre logistik, kortare leveranstider. Det är ett stort antal av Ord&Visors äldre titlarna som förlaget själva förpackar och skickar till kunderna, som nu – tre månader innan nådatiden gått ut – försvinner från  Adlibris nätbokhandel. Det handlar om flera hundra titlar, som Lundin lagrat  i Skellefteå, som nu inte längre kan beställas frå Adlibris.

Konungarnas konung plockade bort
Det samma gäller den relativt nya romanen, skriven av mig, Kent Lundholm ”Konungarnas konung från Baklandet” (2006) som förlaget låtit trycka en ny upplaga av, då efterfrågan varit stor. Jo, det är en tydlig signal, en knäpp på min näsa nätjätten. Dock kan romanen köpas som E-bok. Men inte som pappersbok, snyggt omslag i danskt band. Så de som vill läsa pappersversionen hänvisar jag till konkurrenten Bokus. Risken är att bestsellern ”Älskade Ester” snart åker ut – efter den här kritiken som jag nu framför. Tänk att jag som författare i Sverige ska behöva oroa mig för det?

Biblioteken får själva söka fram böcker på samiska
Bonniersägda Adlibris har fått hybris, beter sig buffelaktigt och verkar strunta i de förlorar i anseende.  I min egenskap av författare kritiserade jag Adlibris monopolställning när bibliotekens beställer böcker. Stadsbiblioteken måste själva hålla koll på vad som sker i det litterära landskapet, det som finns vid sidan av Adlibris, bland de mindre bokförlagen som inte längre får saluföra sina böcker hos bokjätten. Allt hänger ihop. Biblioteken måste öka personalstyrkan för att inte missa bra ”smal” litteratur, som de böcker som är utgivna på något av minoritetsspråken. Risken finns att kassan för inköp av ny litteratur, flyttas till personalkassan.

Noterar att min den nytryckta upplagan av den kritikerrosade romanen ”Konungarnas konung från Baklandet” (2006) har gått upp i rök.

Om jag i detta nu skulle bli förlagslös, som den flintskallige, lönnfete, stelbenta författare jag blivit jag kommit att bli, blir jag med all säkerhet placerade i en av Adlibris överblivna boklådor. Sedan skickas jag runt i ett sinnrikt logistiksystem, som aldrig tycks ha några hållplatser. Efter ett tiotal år öppnas lådan av unga, odödliga PR-människor, som tagit över allt som har med författarskap att göra. ”Ni där, gamle man, skriver ni thrillersagor? Nähä, thrillerdeckare? Men ni skriver väl färdiga, mallade manus klara att skickas till ljudboksförlagen som kan spela in ljudet på en gång?  Farbror får tre veckor med sig. Max 200 sidor, med trettio exakt lika långa kapitel, som avslutas med en cliffhanger. Men ni låter bli att skriva en enda tillbakablick!

Jag noterar att ungdomarna har börjat nia gamla författare. Precis som herrskapsfolket gjorde förr i tin när de tilltalade de som befann sig på en lägre nivå i den sociala och ekonomiska hierarkin.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.