Ett stipendium – igen!

Plötsligt händer det.

En glädjens dag. Dels har smärtorna gett med sig, jag går stadigare, bättre balans. Jag har över en stor kopp kaffe haft ett intressant samtal med en man som verkligen kan filmbranschen och som övertalat mig att göra något vettigt av högen av filmmanus som blivit liggande sedan 2005, då SVT:s ekonomiska kris sköt TV-serien ”All världens lycka” i sankt.

På vägen hem handlade jag på ICA . Nästan framme vid bilen saknade jag käppen. Det var bara att vända om. Det var ju Brakäppen; den av metall, med en spik. Bra vid halka och utifall jag blir jagad av gamla tanter

100 000 – skattefritt
Väl hemma sätter jag mig vid datorn och blicken fastnar direkt på en e-postrubrik: ”Ettårigt arbetsstipendium.” Ta mig tusan! Jag har tilldelats ett arbetsstipendium på 100 000 kronor. Skattefritt. Detta för arbetet med Älskade Ester. Jubel, klackarna i taket .. Sen en tår. Fan, vad jag fått slita ont med denna roman och ovan på detta: 15 författarbesök och fortsatta bokningar i februari-mars.

Lön för mödan. Pengarna kommer väl till pass.

Stolt och glad
Jag känner mig oerhört stolt och till freds. Nu kommer belöningarna för två års stenhårt slit, faktiskt med livet som insats. Jag satt på arslet och skrev i stort sett varje dag mellan 8-14 timmar, ofta med start vid 03.00-04.00-tiden. Emellanåt i trans, i ett drömlikt tillstånd. Ändå föll pusselbitarna på plats, då jag äntligen vågade skriva romanen om Ester Duva. Jag hade ju varit på väg att börja skrivandet i drygt 20 år. Men genom att jag förstod mig själv, så kunde jag tolka Esters emellanåt märkliga beteende.

Det hade sitt pris
Dessutom skrev jag under hot. Parkinson var mig i hälarna, men jag var först över mållinjen. Nu kommer efterspelet. Det har sitt pris att tokskriva en roman som kom att väga 1,3 kilo. Är återigen sne å krokig. Nu är tre kliniker inblandade i försöken att få ordning på medicineringen och stoppa min galopperande diabetes. Träning krävs.

Alla älskar Ester
”Älskade Ester” med sina 600 sidor, är skriven på rekordtid, och alla verkar älska Ester. ”Älskade Ester” är en succé för mig som författare men även för det lilla förlaget Ord & Visor, med förläggaren Göran Lundin vid rodret  – mannen som under årens lopp hjälpt mig att få ordning på mina sju romaner. Tack Författarfonden, tack mina kära läsare, ännu mera tack till gänget på Ord & Visor.

Träning och vila ett par månader, sen fortsätter jag min turné.

Skriver hyggligt bra
Jag skriver nog inte så illa som ryktet som säger. Eller som Biggan på förlaget tröstade mig med när inte en enda recension hade publicerats efter två månader. ”Lugn Kent, de kommer inte förbi din bok om Ester! De måste stanna och läsa den!” Hon hade rätt. Plötsligt rasslade det till och alla (nästan) skrev gott om boken och även om mig. Efter att ha fått stipendier på 200 000 kronor för arbetet med Esterboken, så kan jag sträcka på mig. Det är den litterära kvaliteten som är avgörande när Författarfondens styrelse delar ut sina stipendier.

”Styrelsen för Sveriges författarfond har den 7 december 2021 beslutat att tilldela dig ett ettårigt arbetsstipendium på 100 000 kr. Stipendiet är personligt och skattefritt. Inför beslut om stipendier väger författarfonden samman en rad olika syn­punkter: i första hand den litterära kvaliteten.”

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

    • Kent Lundholm (inläggsförfattare)

      Tack ska du ha! Pengarna kom i rätt stund. Det är en jäkla tur att de finns stipendier, annars skulle nog många lovande författare inte haft råd att skriva böcker. Extra stolt blir jag då stipendiets viktigaste kriterium är att Älskade Ester är en bra roman.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.