Förläggare varvar ner

Göran Lundin

Min gode förläggare och kamrat Göran Lundin, drar sig välförtjänt tillbaka. Ge den mannen en medalj för sin kulturgärning. Görans förlag Ord & visor, som under 30 år gett ut mängder med titlar, kommer att upphöra med nästan all bokutgivning.

* Från och med 1/1 2022 tar inte förlaget längre in manus från författare som inte redan finns utgivna på Ord&visor. (Vissa undantag kan det bli!)

* Från och med 1/1 2024 upphör förlaget med all nyutgivning av böcker.

Förlaget kommer att fortsätta trycka upp redan utgivna böcker i nya upplagor. Det gäller förstås titlar som det finns efterfrågan på.

PAPPERSBOKENS SNARA DÖD
På förlagets webb skriver Göran Lundin: ”Det finns en del orosmoln på bokhimlen. En är att läsandet bland unga går ner, ett annat att allt fler böcker är så kallade ljudböcker. Samtidigt som papperspriserna kraftigt går upp. Det senare kommer antagligen ytterligare att skynda på paradigmskiftet från tryckta till digitala utgivningsformer. Det är kanske inte vad förläggaren själv ser fram emot. Dessutom minskar recensionsutrymmet i framför allt lokalpressen. Det blir allt svårare för nya författare att göra sin röst hörd.”

Göran Lundin har sett till att mängder av viktiga västerbottniska texter blivit utgivna; historier som annars skulle ha förpassats till de glömda berättelsernas ordlösa surmyrar . En hel del stora författare har de senaste åren sökt sig till Lundins familjära förlag: Åke Lundgren, Anita Salomonsson, Pelle Olsson.

FÖRLAGSLÖSA FÖRFATTARE
Nu blir många författare förlagslösa. En av dem är undertecknad – vad gäller bokutgivning i framtiden. Men hela sanningen är ju den att sjukdomen slukar all den ork och kraft som en författare behöver för att skriva en roman. Genom Görans försorg, blev jag en av förlagets kontraktsförfattare och jag har sedan 1999 varit Göran Lundin trogen. Han trodde på mig. En ära. Sju romaner och en självbiografi blev det. Där stannar jag.

Tack vare Görans vakande öga över mina texter, har han hjälpt mig att bli en bättre författare. Därmed har jag lyckats skriva ett antal rätt så hyggliga romaner. Utan Görans enorma arbetsinsats hade ”Älskade Ester” ALDRIG nått dessa höjder.

Tack bäste Göran!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.