Sätt eld på Putins slips

Brinnande buskar i Bibelns texter.

I Bibeln tar buskarna eld lite titt som tätt. En av dessa märkliga brinnande buskar fick Moses se; en märklig eld då busken brann, men som inte brann ner. Sedan hörde han en röst som presenterade sig som Gud (men förmodligen var det en av hans övertidsarbetande änglar). I Gamla testamentet är Gud betydligt mer hämndlysten och bestraffande än i Nya testamentet. Eld bränner, gör ont, skrämmer och kan frisläppt utgöra utgör en förödande kraft. Moses frågar om Gud har ett namn och rösten svarar ”Jag är den jag är.” Jo då, han föredrar att jobba i det fördolda.

Jag har en fråga till Gud. Tja, snare en uppmaning. Det har ju gått ett par tusen år sedan, drygt, sedan han tog en skepnad av brinnande buske. Bäste Gud fader: Det finns en kortvuxen man som i sin ensamhet blivit paranoid, samtidigt som han lider av hybris, så till den milda grad att han är beredd att sätta världen i brand. Just det, i brand. Då snackar vi om eld.

Därför skulle jag uppskatta om du visade dig för denne elake man, som du gjorde för den gode Moses. Problemet är att i Putins kylslagna, bepansrade palats, växer inga buskar. Men för attan, tutta eld på papperskorgen eller varför inte låta pennan blossa upp i samma ögonblick, som när Fursten och Despoten ska skriva ner sina order till sina generaler. Låt elden sprida sig till skrotärmen, precis när han ska delge sina soldater att skjuta med kanonerna mot sjukhus, skolor, daghem, mot de förlossningsavdelningar där de nyfödda bara hinner ana jordens ljus, innan en kryssningsraket slungar barnet in i evighetens mörker.

Sätt eld på Putins slips.

Om det nu inte funkar med att tutta eld på vare sig papperskorgen eller penna – sätt fyr på hans  aningen förkorta slips eller ännu bättre sätt eld på hans svarta bälte i Judo. Fast det är ju värdelöst utan sin svarta grad, då Internationella Judoförbunden tagit av honom alla tillfuskade grader av bältet.

Den elden som är frisläppt har ju en förödande kraft. Elden kan förstöra och förgöra. Dessutom, ni som läst Bibeln till dess slut vet hur tungsinta och skrämmande de apokalyptiska hotbilderna är. De är utan hymlande, eller ursäkter, sammankopplade med Armageddon, med det Sjunde inseglet. I Helvetet brinner det utav helskotta.  

Vi människor kan välja att göra rätt och fel, gott och ont. Att inte välja är också ett val. Moses var nu på väg med sitt folk genom Sinaiöknen. Sin vana trogen klättrade han upp på ett högt berg. Däruppe träffar han Gud, återigen som en mäktig röst, som gav order att Moses skulle hugga ut två stentavlor. Jaja men, det fixar Moses. På dessa stentavlor skriver Gud in de tio budorden. Säga vad man vill om dessa, så har de i grund och botten styrt vår kulturella syn på livet och samvaron tillsammans med våra medmänniskor, föräldrar, bror och syster. De tio budorden blev den grund som dagens rättsväsen byggts upp på.  

Jo, nu kom jag på en grej till … Efter att DU tuttat eld på Putins slips, jo det får bli slipsen. Då kan du ju rista in de tio budorden på någon av hans marmorväggar. På ryska. Han kan bara ryska och ett och annat hotfullt ord. De som träffat honom, som vår forne statsminister Reinfeldt, sa (på ett ungefär) härförleden: ”Putin är en man som älskar sin egen röst och som inte lyssnar på vad andra har att säga.”

Vägledande budord.

DE TIO BUDORDEN

Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.  (Putin följer fortfarande innebörden av den ed han svurit till kommunistpartiet och den överenskommelse undertecknade när han blev KGB-Agent).

Du skall inte missbruka Herrens, din Guds namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn.

Tänk på att hålla sabbatsdagen helig. (Putin låter sina soldater dräpa kvinnor och barn även på söndagarna).

Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.

Du skall inte dräpa. (Behöver inte kommenteras).

Du skall inte begå äktenskapsbrott.

Du skall inte stjäla. (Karln håller ju på att stjäla ett helt land!)

Du skall inte vittna falskt mot din nästa. (Putin ljuger dagligen i media om att kriget inte är ett krig, möjligtvis så skyddar armén Ryssland mot angriparna. Han kallar ledarna för Ukraina för narkomaner och nazister.)

Du skall inte ha begär till din nästas hus. (Hus … Dem spränger han i småbitar.)

Du skall inte ha begär till din nästas hustru, eller hans slav eller slavinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa. (Vad gäller åsna så kan man framställa Putin som en sådan. Ja, en ÅSNA.)

Får man på detta sätt raljera kring de i bibeln brinnande buskarna? Troende eller inte. Under årtusenden har budorden väglett oss människors om hur våra liv tillsammans att blomstra. De uttrycker årtusenden av mänsklig erfarenhet och djupa insikter om vad det är att vara och bliva en männisch. Vår mänskliga dubbelhet öppnar för frågor om rätt och fel och vad som kännetecknar en god människa och ett gott samhälle. Den innebär också att vi behöver stöd när vi reflekterar över etiska frågor och för att handla gott.

”Handla mot människor såsom du vill att de ska handla mot dig.”

Det är en regel som hjälper oss att tjäna medmänniskan. ”Hur skulle jag själv vilja bli behandlad?” Kan man besvara den frågan så ökar förutsättningarna att vi kan möta bemöta medmänniska med öppet hjärta, godhet och ett visst mått av visdom.Men ibland måste vi förlita oss på att det börjar brinna i buskarna (eller i Furstarnas slipsar eller i papperskorgarna i Putins närhet). Skräm skiten ur honom! Gode Gud, tala till den mannen med din arga, farliga och hämndlystna röst som använde dig av förr i tin, när Moses levde. Det är det enda språk Putin begriper.

En dag när Mose vaktade fåren åt sin svärfar Jetro, prästen i Midjan, drev han dem bortom öknen i närheten av Horeb, Guds berg. Då visade sig Herrens ängel för honom i en brinnande törnbuske. Herren talade till honom igen: ”Jag har sett mitt folks förtryck i Egypten, och jag har hört hur de ropar under slavdrivarnas förtryck.

Jag vet hur de lider. Byt ut Egypten mot Ukraina. Jag fruktar det allra värsta.

I The book of love står även att för att vi människor ska bekämpa Ondskan genom förlåtelse. Sånt är svårt. Vad gör vi när det då och då i historien dyker upp kortvuxna, elaka och maktlystna män, som vägrar att ta emot vår förlåtelse? De som skrattar åt livets gåva, där det onda övervinns med det goda.

Krigets onda ansikte.

Det är då man, som jag, läser om exempelvis BRINNANDE BUSKAR. Jag har även läst om den RENANDE INRE ELDEN. Elden är ju också en livgivande kraft. Samtidigt som den är förödande. Som för kvinnorna, som av Putins hejdukar, sprängdes i bitar på en BB-avdelning – innan barnen var födda. Livet är sannerligen både på gott och ont.

Tja, så är det. Jag ber en bön för att Gud åtminstone ska tutta eld på Putins kalsonger.

För övrigt: Det finns en växt som kallas för ”Moses brinnande buske” (Dictamnus albus). Växten odlas i Sverige som trädgårdsväxt. Plantera alla slags blommor i din rabatt; låt dem blomma ut tillsammans. Använd inte jordfräsen i en nyplanterad blomsterrabatt.

 

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.