Jesus i Flakaliden

Fick nyligen en märklig fråga från en av mina läsare. Den handlar om en viktig plats i min roman ”Konungarnas konung i Baklandet” (2006) Platsen är Flakaliden , en dryg mil nordväst om Siksele, tre mil från Lycksele. Bilderna är från 2009 och denna ”Religiösa park” är numera borta. Men vem/vilka skapade denna religiösa konstpark?

Numera borta

Bakgrund:
Konungens dopnamn var Valfrid Johansson (1904–1987), och växte upp i Flakaliden tillsammans med fem syskon, en hunsad, plågad mor och en galen, ond far. Han kallade platsen för ”Helvetet på jorden” och han kallade sin far enbart för Johansson. ”Han var inte värld att bli kallad för pappa”, sa Valfrid.

Johansson var en ond man som vid i ett flertal tillfällen varit nära att slå ihjäl Valfrid och hans mor. Valfrid flyttade till Bjurselefors där han installerade sig som Konungarnas konung. I köket hade han byggt en tron av ett bilsäte, kungakronan var en stickad luva med julgransglitter. Runt huset hade han grävt fallgropar och olika slags fällor. Han var eljest, men inte sämre. Han körde moped och stannade ofta vid mitt barndomshem i Bäckmyran, där han ofta satt på kökssoffan och berättade om sin barndom, om Flakaliden – helvetet på jorden.

Konungarnas konung döpt till Valfrid Johansson.

Läsaren skriver och berättar följande:
”Mina döttrar åkte för länge sedan, 2009, från Umeå till Lycksele och passerade en plats där det bodde en man, som hade tillverkat skyltar och skrivit religiösa budskap på stenar osv. Platsen skyltades Flakaliden. Jag funderar om det finns någon koppling till Konungarnas konung eller finns det fler Flakaliden? Jag finner din bok och berättelse så intressant, den sätter igång så många värdegrundsfrågor som är viktiga i vår värld!”

Valfrid och hans syskon var alla döda 2009. Medan fem av syskon lämnade Flakaliden, så blev en av bröderna kvar. Han var förmodligen psykiskt sjuk, då det berättas att han vid några tillfällen täppt igen skorstenen för att röka ut ”Smådjävlarna.”

Vid den tiden pågick Flakalidenförsöket, ett forskningsprojekt som drevs av SLU.

Frågor till Er som känner till den ”Religiösa parken”:

Vem var mannen de såg? Vilka hade målat stenarna, tillverkat änglarna och Jesusfigurerna? Nån som vet?

 

Etiketter: , ,

3 kommentarer

 1. Irene Grundström

  Det händer mycket spännande omkring Lycksele ser jag. Du har många källor att ösa ur till dina trevliga böcker.

  Ha det så bra som he gäll !
  Din vän bakom skärmen.

  • Kent Lundholm (inläggsförfattare)

   Irene: Sannerligen! Minns inte om jag berättat … Men äntligen har jag fått en inbjudan från Sorsele. Jag kommer till Sorsele Torsdagen den 15 september 18.00 i Ert bibliotek. /KENT

   • Irene Grundström

    Det var länge sedan jag hört något så positivt !!!! Då kommer jag om jag inte har gått ur tiden på nåt vis.
    Så kul för oss som inte har bil och kan vara på dina andra tillställningar.

    Tusen tack för upplysningen!
    Irene

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.