Finns det vänster- respektive högerpersonligheter?

Av det s.k. sunda förnuftet bör man direkt kunna svara ’nej’ på frågan i rubriken. Det kan helt enkelt inte finnas några biologiska skillnader mellan människor som delar upp dem i en grupp till vänster på den politiska skalan och en annan till ’höger’. Att hävda något sådant kan inte ses som annat än ren idioti. I stället måste det ändå vara vederbörandes uppväxtmiljö och den påverkan hemifrån, som fått många att ta avstånd från i princip alla politiska åsikter som framförs från vänster – eller från höger.

Men ändå… inte så sällan träffar vi, min fru och jag, helt främmande männiksor och talar med dem en jämförelsevis kort stund. Även om samtalet bara rört sig om väder och vind kan vi väldigt oftare senare på tu man hand kunna gissa, att personen ifråga definitivt ligger till vänster (eller höger) på den politiska skalan.

Gissa ja, tänker säkert den som läser detta. Det märkliga är att vi så ofta senare på olika sätt, kanske genom ett nytt och djupare samtal får vår ’gissning’ verifierad. Nog är väl detta märkligt, eller hur? Är man bara tillräckligt lyhörd och medveten om att det finns en gnutta politisk koppling till nära nog varenda fråga i den mänskliga samvaron, så är detta möjligt. Det behövs absolut inte ett Aftonblad eller ett Svenska Dagbladet i handen för att tämligen pricksäkert kunna placera den okände någorlunda rätt politiskt.

Jag missade min viktigaste poäng nu… men jag orkar inte i denna värme att börja om från början. Vad jag vill få fram är att det är personens attityd till ett viss typ av mellanmänskligt förhållningssätt och hans handlande grundat på det, som leder oss rätt. Lika lätt är det under våra besök i USA, att på liknande sätt skilja bushvänner från demokraterna utan att behöva prata politik alls.

Mina tankar om detta är naturligtvis inte särskilt hållbara och säkerligen uppfattas de som ren ’bullshit’ av många. Ändå tror jag inte att jag är ensam om att lätt hitta obekanta som man märker delar ens politiska uppfattning utan man alls behöver ’prata politik’.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.