Ol’ Man River

Karl-Gustav Sjöström

Min vinkande fru mitt i Mississippi River

Under senare år har min fru och jag haft förmånen att vid ett flertal tillfällen besöka USA. Den absolut största naturupplevelsen under dessa besök tänker jag kort berätta om här.

Ena året gjorde vi en s.k. side-trip till St Louise, Missouri. Där rinner Mississippi River stor och mäktig förbi och där ansluter sig USA:s längsta flod, Missouri River, till Mississippi River, USA:s näst längsta flod. Det kändes omöjligt att då avstå från en kort tur på Mississippi River med hjulångare.

Ingen av oss kunde då ens tänka sig att det skulle vara möjligt att någonstans längs denna enormt långa flod (377 mil) kunna VADA över den. Men två år senare sökte vi upp den punkt, där floden börjar långt norrut i Clearwater County, Minnesota, där den utgör utlopp från Lake Itasca. Där kunde vi faktiskt genom att vada ta oss över till dess motsatta strand. Floden är där en grund, 30-tal meter bred å, som längre söderut övergår till den mäktiga Mississippi River. Efter ca tre månader når den sedan sitt utlopp i Mexikanska golfen.

Känslan man fick stående på botten mitt i Ol’ Man River går inte att riktigt beskriva och förmodligen ej heller att glömma.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.