Människovärde och allmän rösträtt

Jan Nilssons välskrivna tankar kring hur i olika högt en människas liv kan värderas och kopplar det till kriget i Georgien. Jag delar helt hans oro över hur detta kan göra kriget där än grymmare och än omänskligare än vad det skulle kunna vara. Detta är inte hans ord, men jag tillåter mig att tolka hans tankar på detta sättet. Genast måste jag dock betona att det i mina ögon inte finns eller har funnits något krig som inte varit eller är grymt och som har orsakat lidanden långt bortom min fattningsförmåga.

Hans tankar om olika människovärde får mig att tänka på en erfarenhet jag gjorde på min senaste resa till USA. Det kommande valet var förstås ett återkommande samtalsämne. Vid ett dessa samtal stod det klart för mig att ingen som siter i fängelse i USA har rätt att rösta.

I ett land som USA var detta en total överraskning för mig, den största demokratin i världen, som någon sa i programmet Ring P1 i dag (vilket jag f.ö. har för mig är Indien). Om jag utgår från att det majoriteten i fängelserna inte tillhör landets överklass, ser jag direkt framför en mängd lågutbildade, fattiga och på olika sätt delvis av samhället självt mer eller mindre tvingats till ett kriminellt beteende. Dessa borde ha ett stort intresse av påverka alla de politiska frågor som direkt berör dem.

I motsats till de rika i samhället har de heller inte haft råd att anlita dyrbara advokater för att unvika fängelsestraff.

Så vitt jag vet har även fängelseinterner i Sverige rösträtt bara de uppfyller krav på ålder och medborgarskap. Detta ser jag som ett bevis både på att Sverige verkligen är en demokrati och på att den som hamnat i fängelse för t.ex. ett grovt narkotikabrott också blir fråntagen sin, som vi tycker i Sverige, demokratiska rätt att rösta i allmänna val.

Dessvärre lyckades jag inte få mina amerikanska vänner att inse att fängelsestraff är straff nog och som inte dessutom borde föröva den intagne dennes demokratiska rätt att påverka sitt hemlands styressätt.

Tyvärr är jag inte helt säker på att ens alla svenskar tycker att den som sitter i fängelse skall få rösta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.